Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Δημοσκόπηση Pulse: Εμπιστοσύνη στα εμβόλια, κόπωση από το lockdown

EPA/IAN LANGSDON
Newsroom kathimerini.gr

Ευρεία εμπιστοσύνη προς τον εμβόλιο αλλά και κόπωση από τα συνεχιζόμενα περιοριστικά μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού, προκύπτει από δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Ειδικότερα, σημαντική είναι η αποδοχή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στην κοινωνία, καθώς οκτώ στους δέκα (82%) πολίτες απάντησαν ότι θα το κάνουν, εν αντιθέσει με το 16% που έδωσε αρνητική απάντηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 61% απαντά «σίγουρα ναι» και το 62% ότι θα κάνει το εμβόλιο το «συντομότερο δυνατό».


Lockdown

Η πλειοψηφία των πολιτών (35%) ζητάει την άμεση χαλάρωση των μέτρων (σε αντίθεση με το 24% πριν από ένα μήνα), το 34% ζητεί «μικρή παράταση και επανεξέταση των δεδομένων» (ήταν 39%) και ακολουθεί με 17% η απάντηση «παράταση για όσο χρειαστεί» (ήταν 29%).


Τι να ανοίξει

Το 42% ζητεί το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου, το 30% τα σχολεία και το 14% τις μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Αξιολόγηση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

Μοιρασμένη είναι η αξιολόγηση της κυβέρνησης (47% θετικά και 47% αρνητικά) όσον αφορά στην αξιολόγηση της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας.


Αναφορικά με την αξιωματική αντιπολίτευση, το ισοζύγιο είναι αρνητικό, καθώς το 62% δίνει αρνητική απάντηση.

Μεταλλάξεις

Το 59% δηλώνει ότι τον ανησυχούν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού, ενώ το 15% δίνει αρνητική απάντηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο ανεβαίνουν χρονικά οι ηλικιακές ομάδες, τόσο μεγαλώνει η ανησυχία.


Που οφείλεται η διασπορά

Το 24% εκτιμά ότι περισσότερο στην αύξηση των κρουσμάτων συνέβαλε η «χαλαρή τήρηση των μέτρων και περιορισμών», το 20% οι «διαδηλώσεις και οι κινητοποιήσεις», το 18% ο «ανεπαρκής έλεγχος μέτρων και περιορισμών», το 10% οι «νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού» και το 6% οι «μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας στους πέντε (22%) απαντά ότι δεν γνωρίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου