Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Αντιδρούν οι γιατροί της Αχαΐας στην κατάργηση οργανικών θέσεων ιατρών ΕΣΥ

Συντάκτης: Virus

«Πυρά» εξαπολύει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας προς την διοίκηση του ΠΓΝΠ και της 6ης ΥΠΕ κάνοντας λόγο για επιχειρούμενη κατάργηση οργανικών θέσεων ιατρών ΕΣΥ στο ΠΓΝΠ και την μετατροπή τους σε ΔΕΠ.

Ακριβέστερα, την απορία τους εκφράζουν οι γιατροί της Ε.Ι.Ν.Α. για τις ενέργειες του Αναπληρωτή Διοικητή του ΠΓΝΠ, κου Μπάκου, του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, κου Λιάτσικου και του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κου Καρβέλη, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Περιγράφοντας τα αισθήματα οργής και θυμού που προκλήθηκαν από εισηγήσεις και έγγραφά τους η Ε.Ι.Ν.Α. στηλιτεύει το γεγονός ότι οι προαναφερόμενοι «ζητούν από το Υπουργείο Υγείας, την κατάργηση 9 οργανικών θέσεων ιατρών ΕΣΥ του ΠΓΝΠ και την απόδοσή τους στο Υπουργείο Παιδείας και το Πανεπιστήμιο Πατρών, προς μετατροπή τους σε θέσεις πανεπιστημιακών».

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι το αίτημα αυτό δεν έχει τη συναίνεση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΓΝΠ και ισχυρίζονται ότι «συνειδητά παρέκαμψαν».

Η ένωση αφήνει αιχμές για αυτή την απόπειρα εν μέσω πανδημίας και ενώ το ΠΓΝΠ έχει «σηκώσει» το βάρος της πανδημίας στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης συνέβαλαν γιατροί του ΕΣΥ, επικουρικοί και ειδικευόμενοι με το «να υπερβαίνουν εαυτούς ώστε να ανταποκριθούν στην περίθαλψη όλων των ασθενών, παρά τις ελλείψεις και την υποστελέχωση, ειδικά, τις τελευταίες εβδομάδες».

Οι γιατροί περιγράφουν ότι είναι κενές 75 οργανικές θέσεις ιατρών ΕΣΥ στο ΠΓΝΠ σε σύνολο 230 και θεωρούν «τουλάχιστον πρόκληση εν μέσω αυτής της κατάστασης η προσπάθεια περαιτέρω συρρίκνωσης του μάχιμου ιατρικού δυναμικού του νοσοκομείου». Οι ίδιοι αφήνουν να εννοηθεί ότι υπήρξε πρόθεση «οι εννέα αυτές θέσεις θα μπορούσαν να έχουν συμπεριληφθεί στην τελευταία προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας, αλλά φαίνεται ότι τα σχέδια ήταν άλλα».

Ως εκ τούτου, η Ε.Ι.Ν.Α .διαμαρτύρεται και χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη ενέργεια ως «παράνομη, πρωτοφανής για τα δεδομένα του νοσοκομείου και δεν προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία».

Σύμφωνα με στοιχεία του νομικού συμβούλου της ΟΕΝΓΕ οι «θέσεις ιατρών κλάδου ΕΣΥ δεν μπορούν να μετατραπούν σε θέσεις ΔΕΠ. Αυτές, οι θέσεις ΔΕΠ, προβλέπονται από τον οργανισμό κάθε πανεπιστημίου. Η αυξομείωσή τους είναι υπόθεση του αυτοδιοικούμενου ΑΕΙ. Δεν προϋποθέτει η αυξομείωσή τους αυξομείωση θέσεων ιατρών κλάδου ΕΣΥ.»

Η Ε.ΙΝ.Α. υποστηρίζει ότι τόσο η διοίκηση του νοσοκομείου όσο και της ΥΠΕ όφειλαν να το γνωρίζουν και αφήνουν αιχμές για την στάσης τους έναντι των γιατρών του ΕΣΥ. Η ΕΙΝΑ απορρίπτει την αντιμετώπιση της πιθανής έλλειψης πανεπιστημιακών γιατρών, με την αποστέρηση οργανικών θέσεων από το ΕΣΥ και διερωτάται «αυτό που ανέδειξε η πανδημία είναι η ανάγκη μείωσης των μάχιμων κλινικών γιατρών;».

Καταλήγοντας η Ε.Ι.Ν.Α. κατηγορεί τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας για μεροληψία και ζητά να σέβεται τις «ανάγκες και τη βούληση της πλειοψηφίας των νοσοκομειακών γιατρών», ενώ ζητά επιτακτικά από τη Διοίκηση του ΠΓΝΠ και της 6ης ΥΠΕ να αποσύρουν άμεσα τα σχετικά έγγραφα προς το Υπ.Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου