Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

ΠΣΦ: Το ποτήρι ξεχείλισε για τους φυσικοθεραπευτές με τον ΕΟΠΥ


HEALTHWEB.GR / ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ / ΠΣΦ: ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΞΕΧΕΙΛΙΣΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ

ΠΣΦ: Ο ΠΣΦ έχει αποστείλει επιστολή στους παρόχους του υγειονομικού μετώπου καλώντας σε κοινό αγώνα, με μόνο σύνθημα να σταματήσει αυτός ο Γολγοθάς στον οποίο οι πάροχοι κουβαλάνε τον "Σταυρό του μαρτυρίου" από το 2013, με την επιβολή των ρυθμίσεων rebate και claw back.

Για πιθανή αναστολή παροχής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ προειδοποιεί ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Π. Λυμπερίδης. Η κοινοποίηση του ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές της προκαταβολικής είσπραξης του claw back του Ιουνίου 2021, που ανέρχεται στο 19,18%, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον κλάδο.


Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ, προσθέτοντας τη δόση για το claw back 2018-2019 ,την προκαταβολική είσπραξη του clawback 2021 και το φόρο, ένας φυσικοθεραπευτής θα εισπράξει στη τσέπη λιγότερα από μισά από αυτά που δούλεψε όλο το μήνα.

Όπως σημειώνει ο Π.Σ.Φ., παρόλη την υπόσχεση του Υπουργού Υγείας και της διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ για την επαναφορά της περικοπής των 2.000.000, έτσι ώστε να επιστρέψει η επιτρεπόμενη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ στα επίπεδα του 2020 (71.000.000 ευρώ), ο προϋπολογισμός αυτός δεν επαρκεί και υπολείπεται αρκετά των πραγματικών αναγκών, η οποίες – θα πρέπει να σημειωθεί ότι – διογκώθηκαν φέτος, λόγω της αδυναμίας εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων για φυσικοθεραπείες από τις περισσότερες Δημόσιες Δομές Υγείας.

Σήμερα, με τις προστιθέμενες επιστροφές του claw back (2018, 2019, 2020 και 2021) συν το 20% του φόρου, η επιστροφή αγγίζει στο 50% των δεδουλευμένων.

Κοινή πρόταση όλων των παρόχων υπηρεσιών υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ πρέπει να είναι η καταβολή εξολοκλήρου κάθε παρεχόμενης πράξης , προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Αναφορικά με το πως μπορεί να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση τεχνικά, ο Π.Σ.Φ. είναι στη διάθεση της ηγεσίας του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας για συζητήσεις, κάτι όμως που πρέπει να γίνει ΑΜΕΣΑ, καθώς οι φυσικοθεραπευτές αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρότατα προβλήματα βιωσιμότητας.

Ο Πρόεδρος του Π.Σ.Φ Πέτρος Λυμπερίδης δήλωσε: «Κάθε μήνας που παρέρχεται χωρίς να επιλυθεί το πρόβλημα, προσθέτει χρέος στις πλάτες των συμβεβλημένων φυσικοθεραπευτών. Καθώς τα μέλη του Π.Σ.Φ ψηφίζουν για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης, είναι παραπάνω από βέβαιο ότι διοίκηση που θα προκύψει την Κυριακή 26 Σεπτέμβρη, θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά την πιθανότητα αναστολής παροχής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ, αξιοποιώντας τη συλλογική σύμβαση που έχει υπογράψει ο Π.Σ.Φ με τον ΕΟΠΥΥ.

Ο ΠΣΦ έχει αποστείλει επιστολή στους παρόχους του υγειονομικού μετώπου καλώντας σε κοινό αγώνα, με μόνο σύνθημα να σταματήσει αυτός ο Γολγοθάς στον οποίο οι πάροχοι κουβαλάνε τον “Σταυρό του μαρτυρίου” από το 2013, με την επιβολή των ρυθμίσεων rebate και claw back.»

2 σχόλια:

  1. Επρεπε απο πολυ καιρο να εχει διακοπει καθε σχεση του συλλογου με τον ΕΟΠΥΥ .Ας το αντιληφθουν επιτελους και οι ιατρικοι συλλογοι που βαζουν συστηματικα τα κομματικα πανω απο τα συμφεροντα των μελων τους .Διακοπη τωρα ολων των συμβασεων και αμεση λυση ολων των προβληματων του κλαδου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρωτοι οι οπτικοι, μας...βαλαν τα γυαλια.Τους προτειναν συμβασεις τυπου ΕΟΠΥΥ με claw back κλπ. ευγενικα αρνηθηκαν. Ακολουθησαν απειλες, εκβιασμοι, λοιδωριες, συκοφαντιες και παλι αρνηθηκαν.Εβαλαν τα σχεδια τους στο αρχειο και οι οπτικοι ενωμενοι, συντονισμενοι σημειωσαν μεγαλη νικη, και ετσι διεσωσαν το επαγγελμα τους και την αξιοπρεπεια τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή