Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Μαρία Θεοδωρίδου: Ηπιότερες οι παρενέργειες της τρίτης δόσης-Ξεκινά ο εμβολιασμός κατά της γρίπης

ΜΑΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: ΗΠΙΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΔΟΣΗΣ-ΞΕΚΙΝΑ Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ

Μαρία Θεοδωρίδου: Τους επόμενους μήνες αναμένεται να κυκλοφορεί παράλληλα πλειάδα άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων και του ιού της γρίπης. Ο εμβολιασμός για την γρίπη είπε ξεκινά τις επόμενες εμβομάδες, ενώ από 1η Οκτωβρίου εκκινεί η συνταγογράφηση. Ο εμβολιαμός είναι επιβεβλημένος για ευάλωτες ομάδες και δεν απαιτείται χρονική απόσταση μεταξύ εμβολίων Covid, γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων. Όπως είπε, η μειωμένη κινητικότητα της γρίπης πέρισυ δεν θα πρέπει να εφησυχάζει.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης (27/09) για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η κα Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε πως τις επόμενες ημέρες θα επεκταθεί ο εμβολιασμός σε μονάδες φτοντίδας ηλικιωμένων, άτομα άνω των 60 ετών και υγειονομικούς. Όπως είπε η χορήγηση θα γίνει μετά την παρέλευση 6 μηνών από την μία – στην περίπτωση των μονοδοσικών εμβολιών – δόση ή την 2η δόση. Για τα ανοσοκατατασταλμένα άτομα, των οποίων ο εμβολιασμός με την τρίτη ενισχυτική δόση έχει ήδη ξεκινήσει, ανέφερε πως η χορήγηση μπορεί να γίνει ένα μήνα μετά την 2η δόση.

Ποιο εμβόλιο θα χορηγηθεί για την τρίτη δόση

Για τα άτομα που έλεβαν mRNA εμβόλιο στην τρίτη δόση θα χορηγηθεί το σκεύασμα της εταιρείας Pfizer.

Για τα άτομα που στον βασικό εμβολιασμό τους έλαβαν AstraZeneca, επίσης θα δοθεί στην τρίτη δόση mRNA εμβόλιο.

Αναφορικά με τα άτομα που έλαβαν το εμβόλιο της Johnson & Johnson, η κα Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι βρισκόμαστε σε αναμονή των συστάσεων για την τρίτη δόση, αλλά υπάρχει πρόσθεσε ισχυρή πιθανότητα να λάβουν είτε mRNA εμβόλιο είτε το ίδιο με τον αρχικό τους εμβολιασμό.

Ποιοι δεν θα λάβουν την τρίτη δόση

Επιπλέον, η κα Θεοδωρίδου ανέφερε πως για τα άτομα που έχουν νοσήσει από τον ιό και έχουν λάβει μία ή 2 δόσεις εμβολίου δεν χρειάζεται τρίτη δόση.

Ανεπιθύμητες ενέργειες της τρίτης δόσης

Ως προς την ασφάλεια της χορήγησης τρίτης δόσης, η κα Θεοδωρίδου υπενθύμισε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν ως τώρα καταγραφεί είναι οι συνήθεις, δηλαδή πόνος, ερυθρότητα στο σημείο του εμβολίου, και προσέθεσε ότι είναι ηπιότερες από αυτές του βασικού εμβολιασμού. Επίσης, επεσήμανε ότι η μόνη εκδήλωση που είναι συχνότερη είναι η διόγκωση του μασχαλιαίου λεμφαδένα της τάξης του 5,2 %.

Για τον ιό της γρίπης

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να κυκλοφορεί παράλληλα πλειάδα άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων και ιών της γρίπης. Ο εμβολιασμός είπε ξεκινά τις επόμενες εμβομάδες, ενώ από 1η Οκτωβρίου εκκινεί η συνταγογράφηση. Ο εμβολιαμός είναι επιβεβλημένος για ευάλωτες ομάδες και δεν απαιτείται χρονική απόσταση μεταξύ εμβολίων Covid, γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων. Όπως είπε, η μειωμένη κινητικότητα της γρίπης πέρισυ δεν θα πρέπει να εφησυχάζει.

Ασφαλή τα εμβόλια για τις γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία, την κύηση και τον θηλασμό

Η κα Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή για γυναικές στην περίοδο της αναπαραγωγής, την κύηση και γαλουχία και προσέθεσε ότι τα αντισώματα της μητέρας μεταφέρονται στο νεογνό ή το έμβρυο, δρώντας προστατευτικά.

Το εμβόλιο δεν επηρεάζει τη γονιμότητα

Στη συνέχεια η κ. Θεοδωρίδου απευθύνθηκε στους γονείς που φοβούνται για τη γονιμότητα των κοριτσιών και των αγοριών τους, επισημαίνοντας ότι τα εμβόλια δεν επηρεάζουν τον ορμονικό άξονα ή τις γονάδες. Οι φόβοι για τη γονιμότητα δεν έχει επιστημονική υπόσταση, τόνισε και κατέληξε ότι το εμβόλιο δεν μπορει να μεταβάλει την καταπληκτική πορεία της εξέλιξης της ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου