Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Σκληρά μέτρα για ιδιώτες γιατρούς που δεν εμβολιάζονται – Πρόστιμα για πλαστά πιστοποιητικά και τεστ νόσησης

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ


Κόβονται οι συμβάσεις των ανεμβολίαστων ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ - Τι προβλέπει τροπολογία Πλεύρη

Σκληρά μέτρα και για ιδιώτες γιατρούς που είτε διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο είτε εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές, προβλέπει εκτός των άλλων η τροπολογία που κατέθεσε αργά τη νύχτα στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

Η τροπολογία προβλέπει επίσης την επιστροφή των εργαζομένων στο ΕΣΥ που κάνουν έστω και μία δόση του εμβολίου ακόμη και την επόμενη ημέρα και όχι μετά από 14 ημέρες όπως είχε αρχικά θεσπιστεί, καθορίζει και τις ανώτατες τιμές σε rapid test και PCR test, ενώ προβλέπει και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και των φοιτητών και σπουδαστών έως τις 30 Σεπτεμβρίου έστω με μία δόση στην περίπτωση που εκπαιδεύονται σε Μονάδες Υγείας.

Χωρίς ΕΟΠΥΥ και φάρμακα

Σχετικά με τους ιδιώτες γιατρούς με την τροπολογία που κατατέθηκε αργά τη νύχτα από το υπουργείο Υγείας, επιβάλλονται ιδιαιτέρως σκληρά είτε αυτοί συνεργάζονται με κλινικές είτε διατηρούν δικό τους ιατρείο.

Ειδικότερα όπως προβλέπει η τροπολογία που ενσωματώθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, οι ιδιώτες γιατροί -οι οποίοι σύμφωνα με τον νόμο θα έπρεπε να είχαν κάνει έστω μία δόση του εμβολίου έως την 1η Σεπτεμβρίου– που δεν έχουν εμβολιασθεί τελικά, θα πληρώνουν τσουχτερά πρόστιμα ενώ θα διακόπτεται η σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ.

Όμως το πιο σκληρό μέτρο φαίνεται πως είναι η διακοπή της δυνατότητάς τους να συνταγογραφούν φάρμακα στους ασθενείς μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Γεγονός που σημαίνει πως όποιος ασθενής τους επισκέπτεται δεν θα μπορεί να λαμβάνει συνταγές ή στη χειρότερη περίπτωση θα πρέπει να πληρώνει τα χορηγούμενα φάρμακα από την τσέπη του.

Τα πρόστιμα

Η τροπολογία προβλέπει μεταξύ άλλων για τους ιδιώτες γιατρούς:

Για τους ιδιώτες υπόχρεους, που εργάζονται στις δομές που εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος ως ελεύθεροι επαγγελματίες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο:
δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ για κάθε παράβαση και έως πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ και,
σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ για κάθε παράβαση και έως διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ.

Στους ελεύθερους επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες υγείας στις ανωτέρω δομές, κατά παράβαση του παρόντος, επιβάλλονται, επιπλέον, οι ακόλουθες κυρώσεις:
καταγγέλλεται αυτοδικαίως και αζημίως για το Δημόσιο, από την ημερομηνία της βεβαίωσης της παράβασης, κάθε σύμβαση του επαγγελματία με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία,
αναστέλλεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ν. 3892/2010 (Α’ 189), και γγ) αναστέλλεται η δυνατότητα εκτέλεσης ηλεκτρονικών συνταγών του ν. 3892/2010.

Με αυτοκόλλητο στην πόρτα

Οι επαγγελματίες που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες σε ιδιωτικές δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ιδιωτικά ιατρεία, φαρμακεία) οφείλουν να επικολλούν στην εξωτερική θύρα της δομής έγγραφο με το οποίο ενημερώνουν τους ασθενείς ότι όλοι οι εργαζόμενοι στη δομή έχουν εμβολιαστεί σε συμμόρφωση με το παρόν. Η παράλειψη της τήρησης της υποχρέωσης του προηγούμενου εδαφίου τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ύψους τριακοσίων (300) ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας είχε καλέσει πριν μέρες τα μέλη του να μεταβούν στα γραφεία για να παραλάβουν τα ενημερωτικά αυτοκόλλητα.

Πρόστιμα 5000 ευρώ για πλαστά πιστοποιητικά και τεστ

Στο μεταξύ μετά το σκάνδαλο με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού στον Παλαμά Καρδίτσας, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όπως είχε προαναγγείλει ο Θάνος Πλεύρης νομοθετεί πλέον και πρόστιμα τόσο για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού όσο και για ψευδή τεστ νόσησης που απαλλάσσουν τον κάτοχο από τον εμβολιασμό.

Συγκεκριμένα όχι μόνο σε εκείνον που το εκδίδει αλλά και σε εκείνον που το λαμβάνει το πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πλαστό τεστ νόσησης, θα επιβάλλονται σύμφωνα με τροπολογία του υπουργού Υγείας πρόστιμα. Ειδικότερα η τροπολογία προβλέπει ότι «Σε όποιον αποπειράται ή πετυχαίνει την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού, ενώ δεν έχει εμβολιαστεί, ή βεβαίωσης νόησης, ενώ δεν έχει νοσήσει, πέρα από τις τυχόν επιβληθησόμενες ποινικές κυρώσεις, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ».

Παράλληλα ο υπάλληλος μπορεί ακόμη και να απομακρυνθεί από τη θέση του ενώ όπως σημειώνεται: «Στον υπάλληλο του Δημοσίου ή σε οποιοδήποτε άλλο τρίτο, συμμετέχει καθ’οιονδήποτε τρόπο στις πράξεις του πρώτου εδαφίου, επιβάλλεται, πέρα από τις τυχόν επιβληθησόμενες ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις, διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ για κάθε πράξη».
Ανώτατη τιμή στα τεστ

Επίσης με την τροπολογία που κατέθεσε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών αργά τη νύχτα της Δευτέρας το υπουργείο Υγείας, ορίζεται ανώτατη τιμή τόσο για τα rapid test όσο και για τα PCR test.

Όπως είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση, πλέον ειδικά για τα rapid test θα υπάρχει διατίμηση, καθώς οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιασθεί θα πρέπει να κάνουν 2 εργαστηριακούς ελέγχους την εβδομάδα για να προσέλθουν είτε στην εργασία τους είτε σε άλλους χώρους.

Στην τροπολογία ορίζεται ότι ανώτατη τιμή για τα rapid test θα είναι τα 10 ευρώ όπως είχε ανακοινώσει εδώ και καιρό η κυβέρνηση λόγω των μέτρων για τον εμβολιασμό, ενώ για τα PCR test η τιμή μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 60 ευρώ.

Στο Άρθρο 4 της τροπολογίας αναφέρεται:

«Για τις ανάγκες εφαρμογής του παρόντος και κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης καθορίζονται ως ανώτατα όρια τιμών πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών, μη συνυπολογισμένου σε αυτά του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), τα ακόλουθα:

α) για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορoνοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.) το ποσό των σαράντα ευρώ (40€) και ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας το ποσό των είκοσι ευρώ (20 €),

β) για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορoνοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο της ταχείας δοκιμασίας (rapid test), ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης το ποσό των δέκα ευρώ (10€) (συμπεριλαμβανομένης σε αυτήν της αξίας δειγματοληψίας και της ανάλυσης δείγματος)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου