Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

Πριν τελειώσει με την τρίτη δόση του εμβολίου, το Ισραήλ βάζει… πλώρη για τέταρτη

Με δεδομένο ότι σε περίπου έξι μήνες η δεύτερη δόση αποδυναμώθηκε, με αποτέλεσμα η πανδημία να ξαναφουντώσει και το Ισραήλ να γίνει η πρώτη χώρα που ξεκίνησε ενισχυτικές δόσεις, οι αρχές «χτίζουν» επάρκεια για να είναι έτοιμες και για τέταρτο γύρο εμβολιασμών.


Στον αναπτυσσόμενο κόσμο παλεύουν να συμπληρώσουν δύο δόσεις εμβολίων, στις χώρες της Δύσης δρομολογούν ενισχυτική τρίτη δόση και στο Ισραήλ ξεκινούν προετοιμασίες για την τέταρτη δόση!

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας και αρμόδιου για διαχειριστικά ζητήματα της πανδημίας Ναχμάν Ας, οι ισραηλινές αρχές έχουν ήδη δρομολογήσει τις κατάλληλες ενέργειες, ώστε να έχουν επάρκεια δόσεων σε περίπτωση και τέταρτου γύρου εμβολιασμών. Κάτι που φαντάζει λίγο-πολύ βέβαιο δεδομένου ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων αρχίζει να μειώνεται με την πάροδο των μηνών και περίπου μετά από ένα εξάμηνο.

«Δεν είμαστε βέβαιοι πότε θα συμβεί (ήτοι να ξεκινήσει η χορήγηση τέταρτης δόσης). Ελπίζω να μην χρειαστεί μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες, όπως έγινε τώρα (μετά τη δεύτερη δόση) και πως η τρίτη δόση θα διαρκέσει περισσότερο» επεσήμανε ο κ. Ας.

Θυμίζουμε πως το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα που κατάφερε να φτάσει σε υψηλά ποσοστά εμβολιασμών του ενήλικου πληθυσμού της και με δύο δόσεις, με αποτέλεσμα να άρει τα περιοριστικά μέτρα.

Όμως, με τη μετάλλαξη Δέλτα και τη μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου περίπου πέντε με έξι μήνες από τη δεύτερη δόση ήταν κι από τις πρώτες χώρες επίσης βίωσε την επιθετικότητα του νέου κύματος της πανδημίας, με έκρηξη των κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει επίσης η πρώτη χώρα διεθνώς που ξεκίνησε τη χορήγηση ενισχυτικής, τρίτης δόσης, στις αρχές Αυγούστου. Και μέχρι τώρα περίπου 2,8 εκατ. άτομα (επί συνολικού πληθυσμού εννέα εκατομμυρίων) έχουν λάβει την τρίτη δόση.

Η ταχύτητα στην εφαρμογή των ενισχυτικών δόσεων έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς, με το δείκτη μεταδοτικότητας R να έχει αρχίσει να υποχωρεί πέφτοντας και πάλι κάτω από το όριο του 1, στο 0,96, που δείχνει επιβράδυνση της διασποράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου