Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Κορωνοϊός: Στα πρόθυρα «εμφυλίου» τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19

Παναγιώτα Καρλατήρα - protothema.gr

Οι γιατροί σε πανεπιστημιακές κλινικές με έγγραφό τους ανακοίνωσαν ότι δεν θα γίνονται δεκτοί στις κλινικές τους ασθενείς με Covid-19 - Διαμαρτύρονται οι γιατροί του ΕΣΥ που ζητούν να ανακληθεί άμεσα η απόφαση κάνοντας λόγο για «πράξη μονομερούς κήρυξης λιποταξίας»

«Ιατρική» σύρραξη απειλείται στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ακόμη επιδημικό κύμα κορωνοϊού. Πανεπιστημιακοί γιατροί και γιατροί του ΕΣΥ έχουν λάβει θέσεις... μάχης μέσα στο σύστημα υγείας, με τους πρώτους να ενημερώνουν εγγράφως τις διοικήσεις νοσοκομείων πως δεν θα νοσηλεύουν ασθενείς με λοίμωξη covid-19 στις κλινικές τις οποίες διευθύνουν και τους δεύτερους να ζητούν ως αυτονόητο και δεδομένο τη νοσηλεία των ασθενών σε όλες τις κλινικές του συστήματος δημόσιας υγείας.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με έγγραφο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών που επικαλείται η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) -και το οποίο έχει κοινοποιηθεί ως «εξαιρετικά επείγον» στην πολιτική ηγεσία των υπουργείων Υγείας και Παιδείας και στους διοικητές της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας- οι γιατροί των πανεπιστημιακών κλινικών του λεκανοπεδίου αναφέρουν πως χάριν της καλύτερης διαχείρισης της επιδημίας αλλά και των άλλων ασθενών με μείζονα, οξεία ή χρόνια προβλήματα υγείας, οι πάσχοντες από Covid 19 δεν θα γίνονται δεκτοί στις πανεπιστημιακές κλινικές και πως θα διοχετεύονται για νοσηλεία αποκλειστικά σε κλινικές του ΕΣΥ. Πρόκειται, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών, για ομόφωνη απόφαση της συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, της 31ης Αυγούστου.

«Να ανακαλέσετε άμεσα την απαράδεκτη απόφαση»

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ δηλώνει πως «δεν θα δεχτούμε την μονομερή αποκλειστική ενασχόληση του ΕΣΥ με μία μόνο νόσο. Αυτό είναι άκρως επικίνδυνο για τον πληθυσμό, θίγει την εκπαίδευση των ειδικευομένων και προωθεί την πλήρη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περίθαλψης» και καλεί την Ιατρική Σχολή να ανακαλέσει άμεσα την απαράδεκτη αυτή απόφαση.

Υπογραμμίζει δε προς τους αποδέκτες της ανακοίνωσή της, δηλαδή την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τη διοίκηση των Υγειονομικών Περιφερειών της Αττικής και του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ πως «όποιος συναινέσει στον αποκλεισμό ασθενών Covid-19 από δημόσιες πανεπιστημιακές κλινικές θα είναι υπόλογος για έκθεση ασθενών σε κίνδυνο».

Οι αιτιάσεις των νοσοκομειακών γιατρών

«Πράξη μονομερούς κήρυξης λιποταξίας από τη μάχη ενάντια στην πανδημία η οποία καθόλου δεν τιμά τους πανεπιστημιακούς γιατρούς» χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη απόφαση το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ σε μία σκληρή ανακοίνωσή του, δηλώνοντας παράλληλα πως ελπίζει και αναμένει τη διαφοροποίηση μεγάλης μερίδας των πανεπιστημιακών γιατρών από αυτή «τη θλιβερή απόφαση».

Επίσης, χαρακτηρίζει «επιεικώς νηπιώδη, αντιεπιστημονική και έωλη την αιτιολογία που προβάλλεται ότι στις πανεπιστημιακές κλινικές διενεργούνται εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις». Αντιθέτως, οι εκπρόσωποι των γιατρών του ΕΣΥ υποστηρίζουν πως «η συντριπτική πλειοψηφία των εξειδικευμένων ιατρικών πράξεων επιτελείται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ».

Η ΕΙΝΑΠ απορρίπτει με την ανακοίνωσή της και τον ισχυρισμό των πανεπιστημιακών γιατρών ότι «στις πανεπιστημιακές κλινικές εκπαιδεύονται οι νέοι γιατροί», αναφέροντας πως «το 75% των ειδικευόμενων γιατρών εκπαιδεύεται σε τμήματα του ΕΣΥ» και τονίζει εμφατικά πως «οι γιατροί του ΕΣΥ στα ΤΕΠ, στις πτέρυγες νοσηλείας, και στις ΜΕΘ, δίνουν τη μάχη ενάντια στην πανδημία εδώ και 18 μήνες και δεν έχουν καμία ανάγκη ιατρικής καθοδήγησης από τους πανεπιστημιακούς γιατρούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου