Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

1000 ιδιώτες γιατροί στον αγώνα του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού


Στη δυνατότητα που εδώ και μερικές εβδομάδες έχουν οι πολίτες να απευθύνονται σε ιδιώτες γιατρούς για τον εμβολιασμό τους, αναφέρθηκε εκτενώς χθες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Η Κυβέρνηση επιδιώκει να αυξήσει το ρυθμό εμβολιασμών ενεργοποιώντας τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι έχουν και προσωπικοί σχέση με τους πολίτες προκειμένου να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Ήδη 1000 γιατροί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να απευθύνονται σε ιδιώτη γιατρό, ο οποίος βέβαια έχει ήδη δηλώσει τη διαθεσιμότητά του, ώστε να εμβολιαστούν. Ιδιαίτερα οι γονείς που θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, από 12 ετών και άνω, θα μπορούν να απευθύνονται σε ιδιώτη παιδίατρο μετά το τέλος Σεπτέμβρη.

Όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, “Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει από αρχές Αυγούστου. Έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περισσότεροι από 1.000 ιδιώτες και μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί στο σύστημα εμβολιασμού 159 ιδιώτες και 14 πολυϊατρεία“.

“Από τους ιδιώτες γιατρούς που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, στο χρονικό διάστημα περισσότερο του ενός μήνα που είναι ενεργοποιημένο, έχουν γίνει μέχρι στιγμής 1.110 εμβολιασμοί, 250 εμβολιασμοί στα ιατρεία και 860 κατ’ οίκον εμβολιασμοί”, επεσήμανε.

Ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ακόμη ότι “Το πρόγραμμα συμμετοχής των παιδιάτρων θα είναι βασισμένο στο πρόγραμμα του εμβολιασμού των ιδιωτών. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνονται οι τελευταίες διαδικαστικές λεπτομέρειες και ο προγραμματισμός στον εφοδιασμό και είναι προγραμματισμένα, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά και να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με όσους από τους παιδιάτρους δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα τις επόμενες μέρες τέλη Σεπτεμβρίου, το αργότερο έως αρχές Οκτωβρίου”.

Η διαδικασία

“Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή. Το μόνο που έχει να κάνει ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός, εισέρχονται στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και εκεί από link συνδέονται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση ως ιδιώτες γιατροί ή φαρμακοποιοί. Εκεί μπορεί να κλείσει ραντεβού στον πολίτη σε οποιοδήποτε εμβολιαστικό κέντρο της χώρας και τη δυνατότητα αυτή έχουν όλοι οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί της χώρας, ανεξάρτητα από το αν συμμετέχουν ή όχι στο πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού” υπενθύμισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

“Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οποιοσδήποτε ιδιώτης γιατρός, ανεξαρτήτως ειδικότητας, μπορεί να κλείσει ραντεβού για πολίτες που παρακολουθεί έτσι ώστε να εμβολιαστούν με προβλεπόμενη αμοιβή 10 ευρώ για κάθε νέο ραντεβού. Το ίδιο ισχύει για τους φαρμακοποιούς, αλλά οι φαρμακοποιοί συμμετέχουν στο πρόγραμμα εδώ και αρκετό καιρό” συμπλήρωσε

Θωράκιση του συστήματος

Το σημαντικότερο θέμα που προκύπτει είναι εάν οι εμβολιασμοί από τους ιδιώτες δεν θα προκαλούν υποψίες για πλασματικό εμβολιασμό. Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι το σύστημα είναι θωρακισμένο. “Υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας και κυρίως δικλείδα ασφαλείας λόγω της ψηφιακής χρήσης από το Α μέχρι το Ω σε κάθε στάδιο το οποίο χρησιμοποιούμε”.

Απαντώντας όμως σε σχετικό ερώτημα φάνηκε ότι το σχέδιο αυτό επενδύει στην εντιμότητα των γιατρών. Όπως ανέφερε οκ. Θεμιστοκλέους “όλο το σύστημα βασίζεται στην εμπιστοσύνη και βασίζεται στην εμπιστοσύνη και στην πίστη και έτσι λειτουργεί η κοινωνία. Πάρα πολλά πράγματα στην κοινωνία λειτουργούν με βάση αυτό. Σχετικά με δικλείδες ασφαλείας που υπάρχουν, δεν μπορώ να αναφέρω με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια γιατί ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να αναφερθούν κιόλας, αλλά μπορούμε να διακρίνουμε πολλές φορές στο σύστημα και όπως το παρακολουθούμε και με τους ιδιώτες ιατρούς. Ό,τι παρατηρούμε εμείς στο σύστημα, έχει σταλεί και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας και οι Δικαστικές Αρχές έχουν ενημερωθεί αν προκύπτει κάποια ευθύνη”.

1 σχόλιο:

  1. Καμια εμπιστοσυνη δεν υπαρχει εκατερωθεν .Να ασχοληθουν οι συμβεβλημενοι με το προβλεπομενο clawback

    ΑπάντησηΔιαγραφή