Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Σοβαρές πιέσεις και οικονομικές απώλειες από long covid στους εργαζομένους

Τις επιπτώσεις από τη συνεχιζόμενη νοσηρότητα όσων έχουν περάσει λοίμωξη από κοροναϊό επιχειρεί να μετρήσει η διεθνής επιστημονική κοινότητα, εστιάζοντας στην οικονομία από την απώλεια παραγωγικότητας, αλλά και στις πιέσεις στα συστήματα υγείας για να αντιμετωπίσουν ότι άφησε πίσω της η οξεία λοίμωξη


Το 22-38% των ατόμων που πέρασαν λοίμωξη από κοροναϊό, θα έχουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα μετά από 3 μήνες από την προσβολή τους από τον πανδημικό ιό, ενώ ένα ποσοστό από 12-17% θα έχει 3 ή περισσότερα συμπτώματα, σύμφωνα με βρετανικές μελέτες.

Αν και η βαριά νόσηση δεν αποτελεί προϋπόθεση, όσοι πέρασαν τη λοίμωξη με σοβαρά συμπτώματα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για μακροχρόνια νοσηρότητα από αυτήν.

Το πιο κοινό σύμπτωμα του long covid είναι η κόπωση.

Οι πιο σοβαρές επιπτώσεις όμως, περιλαμβάνουν βλάβες σε διάφορα όργανα, όπως οι πνεύμονες, η καρδιά, το νευρικό σύστημα, τα νεφρά και το ήπαρ, συνδυαστικά μάλιστα και με κάποια διαταραχή της ψυχικής υγείας. Οι ερευνητές υποθέτουν επίσης ότι η προσβολή όλων των παραπάνω ζωτικών συστημάτων οργάνων από τον ιό, μπορεί να συνοδευθεί στη συνέχεια από φλεγμονώδεις ή αυτοάνοσες αντιδράσεις του οργανισμού.

Κατ΄ αναλογία προς τις εκτιμήσεις των βρετανικών μελετών, στη χώρα μας, οι άνθρωποι που πιθανότατα θα εμφανίσουν long covid με ένα τουλάχιστον σύμπτωμα κυμαίνονται μεταξύ 660.000 – 1.140.000 ατόμων, ενώ στην περίπτωση των τριών και πλέον συμπτωμάτων, ο πληθυσμός περιορίζεται σε 360.000-510.000 άτομα. Και ενώ δεν γνωρίζουμε πόσο χρόνο θα χρειαστούν οι άνθρωποι αυτοί για να αναρρώσουν πλήρως, ήδη έχουμε διαπιστώσει πως η ανάρρωση είναι πολύ αργή στη διάρκεια του πρώτου έτους από την αρχική μόλυνση.

Σε σχετικό άρθρο του JAMA για το οικονομικό βάρος που θα προκαλέσει η long covid στις ΗΠΑ, επισημαίνεται ότι οι πάσχοντες από long covid ΠΑΗεπισηε που εργάζονται, κερδίζουν λιγότερα από ό,τι αν ήταν εντελώς υγιείς.

Μια έρευνα διαπίστωσε ότι το 44% των ατόμων με long covid ήταν εκτός εργατικού δυναμικού και το 51% εργαζόταν λιγότερες ώρες. Για τη χώρα μας, το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί περίπου σε 160.000 – 500.000 άτομα εκτός εργασίας και 180.000-580.000 άτομα με μείωση των ωρών εργασίας, αντίστοιχα.

Μόνο για την οικονομία των ΗΠΑ, εκτιμάται ότι πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι μπορεί να τεθούν εκτός εργατικού δυναμικού ανά πάσα στιγμή λόγω long covid. Αυτή η μείωση της προσφοράς εργασίας είναι μια άμεση απώλεια κερδών. Αν ένα εκατομμύριο άνθρωποι βρισκόταν εκτός εργατικού δυναμικού λόγω long covid, το χαμένο εισόδημα θα ξεπερνούσε τα 50 δις. δολάρια ετησίως.

Όμως τα περισσότερα άτομα που τέθηκαν εκτός εργατικού δυναμικού λόγω long covid εργάζονταν κυρίως σε θέσεις παροχής υπηρεσιών, όπως τους τομείς της υγείας, πρόνοιας και του λιανικού εμπορίου. Με αποτέλεσμα η τεράστια έλλειψη των εργαζομένων σε αυτούς τους κλάδους, να οδηγήσει σε αύξηση των μισθών και των τιμών, γεγονός που επιδρά στον πληθωρισμό και μάλιστα σε αυτό το πρόβλημα αποδίδεται η αύξηση του πληθωρισμού των ΗΠΑ.

Επιπρόσθετα, τα άτομα που δεν είναι πλέον σε θέση να εργαστούν μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για αναπηρική σύνταξη, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση στις σχετικές αιτήσεις από την αρχή της πανδημίας, όμως θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι τα κέντρα που δέχονται τις αιτήσεις αυτές, ανοίγουν σταδιακά μετά το κλείσιμο που προκάλεσε η πανδημία.

Αντίστοιχες οικονομικές επιπτώσεις θα πρέπει να αναζητηθούν στην περίθαλψη, καθώς το κόστος περίθαλψης της long covid δεν έχει ακόμη υπολογιστεί, αν και είναι γνωστό το κόστος για παρόμοιες καταστάσεις, όπως η θεραπεία του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης, που φτάνει μέχρι και 9.000 δολ. ετησίως.

Ανάλυση του Οκτωβρίου 2020, έχει εκτιμήσει το κόστος της πανδημίας λόγω long covid συνολικά σε 2,6 τρις. δολ.

Και επιπλέον, πρόσφατη έκθεση από το Ίδρυμα Ροκφέλερ εκτιμά ότι η πρόοδος σε θεραπείες είναι πολύ αργή.

Έτσι, το JAMA θέτει σε υψηλή προτεραιότητα τη διευκόλυνση της απασχόλησης σε άτομα με long covid μέσω τηλεεργασίας από το σπίτι, με συχνά διαλείμματα και αποφυγή μετακινήσεων.

Όμως δεν παραλείπει τις προτάσεις για χρήση μάσκας στη λογική της πρόληψης νέων λοιμώξεων, επέκταση των rapid test, παγκόσμια επιτήρηση για τον εντοπισμό νέων παραλλαγών και άμεση δράση από τον εντοπισμό τους. Και ενώ οι λύσεις αυτές έχουν κόστος, σημειώνεται στο JAMA, η επιβάρυνση από αυτές, ωχριά μπροστά στα προβλεπόμενα οφέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου