Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Τι αλλάζει σε νοσοκομεία και ιατρική εκπαίδευση - Τι προβλέπεται σε νομοσχέδιο

Η παρέμβαση παρουσιάστηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο. Πώς διαμορφώνεται ο νέος τρόπος χρηματοδότησης των νοσοκομείων.

Το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια (νοσοκομειακή) φροντίδα Υγείας και την ιατρική εκπαίδευση, παρουσίασαν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η υφυπουργός Μίνα Γκάγκα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει αλλαγές στην υπηρεσία υπαίθρου των γιατρών, η οποία "σπάει" στα δύο: Από έναν χρόνο, που διαρκεί σήμερα, θα γίνει έξι μήνες.

Πριν από την εξάμηνη θητεία, ο γιατρός θα απασχολείται για έξι μήνες με αμοιβή σε Παθολογική κλινική, προκειμένου να αποκτά μία στοιχειώδη κλινική εμπειρία. Σε πρώτη φάση, το σύστημα θα εφαρμοστεί πιλοτικά.

Για τις ιατρικές ειδικότητες, σχεδιάζεται ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις ειδικότητας, στην οποία δεν αποκλείεται να εισάγονται και βιογραφικά στοιχεία των νέων γιατρών, ώστε η προτεραιότητα επιλογής να δίνεται σε αυτούς με τα περισσότερα προσόντα (βαθμό πτυχίου).

Ο σχεδιασμός θα λαμβάνει υπόψη και τον παράγοντα της εντοπιότητας, ώστε οι γιατροί που το επιθυμούν να μπορούν να μείνουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, στηρίζοντας την περιφέρεια, όπου σήμερα παρατηρούνται ελλείψεις σε αρκετές ειδικότητες.

Για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας και περιφερειακών ιατρείων, αναμένεται να δοθεί έμφαση στην αναβάθμιση της Γενικής Ιατρικής ώστε αυτή να γίνει πιο ελκυστική επιλογή για τους νέους γιατρούς.

Πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας αναφέρουν πως θα αλλάξει και ο τρόπος χρηματοδότησης των νοσοκομείων, η οποία θα συνδέεται με την επίδοσή τους σε συγκεκριμένους ποιοτικούς δείκτες.

Το θέμα είχε παρουσιαστεί τον περασμένο Φεβρουάριο από τον iatronet.gr, με την κ. Γκάγκα να δηλώνει πως έχει έρθει η ώρα να αναθεωρήσουμε τον τρόπο στελέχωσης του ΕΣΥ, στηρίζοντας παράλληλα τους νέους γιατρούς. 

Όπως είχε αναφέρει, οι αλλαγές εντάσσονται στον νέο Χάρτη Υγείας και έχουν διπλό στόχο: την ενίσχυση του συστήματος με το δυναμικό που χρειάζεται σε κάθε δομή για την καλύτερη φροντίδα όλων των πολιτών, σε όλη την επικράτεια, και την ανακοπή του ιατρικού brain drain. 

Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου