Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Υπουργείο Υγείας: Πότε θα πληρώνουμε τον προσωπικό γιατρό – Ποιες ρυθμίσεις ετοιμάζονται

Υπουργείο Υγείας: Πότε θα πληρώνουμε τον προσωπικό γιατρό – Ποιες ρυθμίσεις ετοιμάζονται

Πότε οι προσωπικοί γιατροί θα είναι δωρεάν για τους πολίτες – Οι ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας με το νομοσχέδιο της Πρωτοβάθμιας

Δήμητρα Ευθυμιάδου - HR

Θεσμοθετείται ο προσωπικός γιατρός με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αναμένεται να πάει στην ολομέλεια αυτήν την εβδομάδα ώστε μετά από συζήτηση με τους ενδιαφερόμενους φορείς, κάποιες ημέρες μετά να ψηφιστεί.

Οι πολίτες που θα αποκτήσουν προσωπικό γιατρό θα μπορούν να τον επισκέπτονται για τα ζητήματα υγείας τους αλλά και για θέματα πρόληψης.

Όμως σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, ο προσωπικός γιατρός θα έχει συγκεκριμένο καθηκοντολόγιο ενώ θα υιοθετηθεί και σύστημα αξιολόγησης.

Στο καθηκοντολόγιο θα προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός δωρεάν επισκέψεων που θα έχουν στην διάθεσή τους οι εγγεγραμμένοι πολίτες.

Πότε θα πληρώνουμε τον προσωπικό γιατρό

Ειδικότερα, οι προσωπικοί γιατροί θα έχουν μηνιαία δέσμευση συγκεκριμένου αριθμού ραντεβού που δύνανται να εξυπηρετούν τους εγγεγραμμένους πολίτες δωρεάν. Οι υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν τον Ιούνιο θα καθορίζουν τον αριθμό των δωρεάν επισκέψεων που θα έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες. Στην περίπτωση που ο αριθμός αυτός ξεπεραστεί, οι πολίτες θα πρέπει να πληρώνουν κάποιο αντίτιμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, το ποσό θα καθορισθεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και αναμένεται να κυμαίνεται στα 10 ευρώ χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να αυξηθεί καθώς η επίσκεψη για την οποία θα αμείβεται από τον ΕΟΠΥΥ ο προσωπικός γιατρός θα κινείται πάνω από τα 20 ευρώ.

Πότε πληρώνουμε σήμερα τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Σήμερα με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ αρκετές φορές οι πολίτες πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους.

Συγκεκριμένα:

-Όσοι ασφαλισμένοι είναι εγγεγραμμένοι σε οικογενειακό γιατρό δικαιούνται δωρεάν επισκέψεις χωρίς όριο στον αριθμό.

-Εάν δεν είναι εγγεγραμμένοι και δεν αποτελούν πληθυσμό ευθύνης του οικογενειακού γιατρού, καταβάλλουν κανονικά την επίσκεψη ανεξάρτητα εάν ο γιατρός είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ.

-Όσοι έχουν οικογενειακό γιατρό δεν καταβάλλουν και τίμημα 10 ευρώ για συνταγογράφηση.

-Σε ότι αφορά σε ειδικούς γιατρούς (πχ καρδιολόγους, δερματολόγους, νευρολόγους, ορθοπεδικούς κλπ), οι ασφαλισμένοι δικαιούνται δωρεάν επίσκεψη εάν είναι μέσα στους πρώτους 200 ασθενείς. Και αυτό διότι με βάση τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, οι ειδικοί γιατροί πρέπει να παρέχουν 200 δωρεάν επισκέψεις.

-Όταν ξεπεραστούν οι 200 αυτές επισκέψεις οι ασφαλισμένοι πληρώνουν κανονικά την ιατρική εξέταση ανάλογα με το τίμημα που έχει ορίσει ο κάθε γιατρός.

Ωστόσο δεν υπάρχει κανένα σύστημα που να καταγράφει εάν πραγματικά έχουν ξεπεραστεί οι 200 επισκέψεις.

-Σε ό,τι αφορά στη συνταγογράφηση φαρμάκων ή παραπεμπτικών για εξετάσεις, εάν οι ασφαλισμένοι είναι στις πρώτες 200 επισκέψεις δεν πληρώνουν. Εάν όμως έχει ξεπεραστεί το όριο των 200 επισκέψεων, τότε ο ασφαλισμένος πρέπει να καταβάλει 10 ευρώ για συνταγογράφηση στον ειδικό γιατρό του ΕΟΠΥΥ.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

1 σχόλιο:

  1. Σκόπιμη καθυστέρηση στην ανακοίνωση αμοιβών και θολούρα! Κακοπροαίρετοι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή