Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Μετάλλαξη Όμικρον: Στην Ήπειρο το πρώτο κρούσμα της υποπαραλλαγής ΒΑ.5. – Σε εξέλιξη η ιχνηλάτηση

Μετάλλαξη Όμικρον: Στην Ήπειρο το πρώτο κρούσμα της υποπαραλλαγής ΒΑ.5. – Σε εξέλιξη η ιχνηλάτηση

HR

Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της υποπαραλλαγής BA.5 της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού στην Ήπειρο. Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ δεν υπάρχει γνωστό ιστορικό ταξιδιού, ενώ είναι σε εξέλιξη η διερεύνηση.

Επίσης ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πώς ολοκληρώθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, η γονιδιωματική ανάλυση σε 462 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 07 Απριλίου 2022 έως 05 Μαΐου 2022. Από όλα τα δείγματα απομονώθηκε στέλεχος Όμικρον(B.1.1.529).

Τετρακόσια τριάντα οκτώ από τα 462 δείγματα με στέλεχος Όμικρον αφορούσαν στο στέλεχος ΒΑ.2 (95%, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 79%), ενώ απομονώθηκε σε ένα δείγμα το στέλεχος ΒΑ.5. Πρόκειται για την πρώτη απομόνωση στελέχους ΒΑ.5 στη χώρα, από δείγμα που προέρχεται από την Περιφέρεια Ηπείρου. Δεν υπάρχει γνωστό ιστορικό ταξιδιού, ενώ είναι σε εξέλιξη η διερεύνηση.

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν απομονωθεί 28 διαφορετικά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος/υπό διερεύνηση/υπό παρακολούθηση ή άλλα στελέχη ενδιαφέροντος του ιού SARS CoV-2 από 55.280 αλληλουχηθέντα δείγματα (54.557 προερχόμενα από εγχώρια κρούσματα και 723 από εισαγόμενα).Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου