Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Ηλεκτρονικές οι διαγνωστικές εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία - Πώς θα παίρνουμε τα αποτελέσματα


EUROKINISSI/POOL INTIME NEWS/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ

Σε μία άλλη «ηλεκτρονική» εποχή φαίνεται ότι επιχειρείται να περάσουν τα δημόσια νοσοκομεία, αφού βήμα - βήμα γίνεται προσπάθεια να ψηφιοποιηθούν κάποιες υπηρεσίες.

Μπορεί τα περισσότερα νοσοκομεία να παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα υποδομής, αλλά τουλάχιστον φαίνεται να γίνεται ένα πρώτο βήμα για τον εκσυγχρονισμό τους.

Η αρχή γίνεται με το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας τον Ευαγγελισμό, όπου από τον Ιούλιο όλοι οι ασθενείς θα μπορούν να παίρνουν ηλεκτρονικά όλες τις διαγνωστικές τους εξετάσεις, όπως γίνεται σήμερα στον ιδιωτικό τομέα.

«Ψηφιακός» ο Ευαγγελισμός

Ειδικότερα για το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας είναι ήδη έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί μέσω της ΗΔΙΚΑ και από την οποία θα λαμβάνουν οι ασθενείς όλες τις διαγνωστικές τους εξετάσεις.

Θα μπορούν δηλαδή να βλέπουν τα αποτελέσματα μέσω του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή χωρίς να χρειάζεται να μεταβούν στο νοσοκομείο, όπως γίνεται σήμερα. Με τον τρόπο αυτό βέβαια και αποφεύγεται η ταλαιπωρία των πασχόντων, αλλά από την άλλη δεν δημιουργείται και άσκοπος συνωστισμός στον Ευαγγελισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, η Διοίκηση του Ευαγγελισμού εδώ και έναν χρόνο προσπαθούσε να εισάγει τον ηλεκτρονικό τρόπο για τις εξετάσεις, αλλά λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών στο δημόσιο, το εγχείρημα καθυστερούσε.

Το επόμενο διάστημα πάντως θα ακολουθήσουν και άλλα δημόσια νοσοκομεία τα οποία και θα διαθέτουν το ίδιο ψηφιακό σύστημα για τις εξετάσεις.

Όλη η διαδικασία

Με βάση τη διαδικασία που θα ακολουθείται, οι ασθενείς που θα κάνουν εξετάσεις στο δημόσιο νοσοκομείο θα έχουν πρόσβαση ηλεκτρονικά στα αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα:Θα μπαίνουν στο site του νοσοκομείου είτε στην ΗΔΙΚΑ όπου και θα εντοπίζουν στο τμήμα «διαγνωστικές εξετάσεις» ένα link.

Πατώντας το link θα εισέρχονται στην υπηρεσία ταυτοποίησης των στοιχείων τους.
Μέσω του taxis net και των κωδικών τους, θα δίνουν συναίνεση ώστε να εισέρχονται στα αποτελέσματα των εξετάσεών τους.

Θα είναι πλήρως προσωποποιημένα και θα ανοίγουν μόνο στον ασθενή που έχει υποβληθεί στον εργαστηριακό έλεγχο, ώστε να μην υπάρχει παραβίαση των προσωπικών δεδομένων.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή θα υιοθετηθεί τους επόμενους μήνες και σε άλλα νοσοκομεία της Αθήνας, ενώ προς το τέλος του χρόνου το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα διαθέσει κοντά στα 200 εκατ. ευρώ προκειμένου να ψηφιοποιηθούν όλες οι διαδικασίες στο ΕΣΥ ώστε όλες οι ιατρικές πληροφορίες των ασθενών να είναι στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και όχι τυπωμένες σε χαρτί.

1 σχόλιο:

  1. Το σωστό είναι να πηγαίνουν τα αποτελεσματα ΄τουλάχιστον ΚΑΙ στο γιατρό, που τα συνταγογράφησε. Γιατί τα διαβάζουν και τα αξιολογούν μόνοι τους με το internet, άνευ διδασκάλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή