Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

ΜΕΘ Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης: 84,4% θνητότητα διασωληνωμένων στο κύμα της Δέλτα

Συντάκτης: Virus

«Τσουνάμι» θανάτων προκάλεσε η παραλλαγή Δέλτα σε ασθενείς πουν νόσησαν βαριά με COVID-19 λοίμωξης. Στοιχεία από νοσηλείες του προηγούμενου φθινοπώρου και χειμώνα καταδεικνύουν την αυξημένη θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών και τη δεινή θέση στην οποία είχε περιλέθει το σύστημα Υγείας.

Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος στη Θεσσαλονίκη, όπως αυτά προέκυψαν από αναδρομική μελέτη σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στην πτέρυγα COVID της Δ’ Παθολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης κατά το τελευταίο τετράμηνο του 2021, κατέγραψε ποσοστό θνητότητας 84,4% σε όσους διασωληνώθηκαν, εκ των θανόντων 28 εκτός ΜΕΘ. Το 74,4% είχαν κάποια συννοσηρότητα, ενώ το 84,4% ήταν ανεμβολίαστοι. Από τους 90 ασθενείς που χρειάστηκαν διασωλήνωση μόλις 14 κατάφεραν να επιβιώσουν. Υπολογίζεται ότι οι 61 από το σύνολο έμειναν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ περίπου για 3 μέρες, το μέγιστο 8 ημέρες καθώς δεν υπήρχαν κρεβάτια στην εντατική.

Σε ότι αφορά στις νοσηλείες το 50% νοσούσαν βαριά νόσο. Για την πορεία της υγείας τους επιβαρυντικοί παράγοντες αποτέλεσαν η μεγάλη ηλικία, οι συννοσηρότητες και ο μη εμβολιασμός έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκβασή τους. Από τις καταγραφές προκύπτει πως μόνο 12 από τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με βαριά λοίμωξη COVID-19 ήταν πλήρως εμβολιασμένοι κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, δηλαδή ποσοστό 5,5%.

Ο πληθυσμός της μελέτης αφορούσε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στην πτέρυγα COVID-19 από τον Σεπτέμβριο ως και τον Δεκέμβριο του 2021, την περίοδο που επικρατούσε η ΔΕΛΤΑ. Η αναδρομική μελέτη έγινε από το επιστημονικό προσωπικό της Δ’ Παθολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου (Ι. Παπαγιουβάννη, Π. Μπίνου, Θ. Οικονόμου, Χρ. Λιάβα, Π. Πανάς, Ν. Φράγκου, Χρ. Βέττας, Δ. Βλαχάκης, Η. Χύτας, Α. Δουγαλής, Χρ. Κυδώνα, Ε. Σινάκος).

Στην πτέρυγα αυτή νοσηλεύτηκαν 471 ασθενείς της συγκεκριμένης περιόδου από αυτούς 220 είχαν νοσήσει βαριά. Οι περισσότεροι είχαν ηλικία 68,6 έτη, εξ αυτών 50,9% ήταν άνδρες ενώ το 75,9% είχαν υποκείμενο νόσημα. Το 20,9% των ασθενών ήταν εμβολιασμένοι έστω και με μία μόνο δόση, και από αυτούς μόνο οι 12 ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. Στο συνολικό δείγμα των 220 ασθενών με βαριά λοίμωξη το ποσοστό όσων είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους μεταφράζεται στο 5,5%.

Από τους νοσηλευόμενους το 33,2% του συνόλου των ασθενών πήραν εξιτήριο, το 25,9% απεβίωσε και το 40,9% χρειάστηκε διασωλήνωση. Στους θανόντες ό μέσος όρος ηλικίας ήταν 84,77 έτη. Όσοι χρειάστηκαν διασωλήνωση είχαν μέση ηλικία τα 64,77 έτη, ενώ 60,78 έτη είχαν όσοι πήραν εξιτήριο. Από την αξιολόγηση των στοιχείων προκύπτει ότι η ύπαρξη συννοσυρότητας μεγαλώνει την πιθανότητα ανάγκης διασωλήνωσης κατά 2,35 φορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου