Σάββατο 7 Μαΐου 2022

Γερμανός υπουργός Υγείας: Nέες παραλλαγές κορωνοϊού από το φθινόπωρο

Ο Karl Lauterbach αναφέρεται σε συνέντευξή του στην αναγκαιότητα του αναμνηστικού εμβολιασμού λόγω επικείμενων νέων παραλλαγών κορωνοιού και υπογραμμίζει την έλλειψη γιατρών στα γερμανικά νοσοκομεία.

Ειδικά ρεπορτάζ - Σύλλογοι Ασθενών και ΜΚΟ

Σε μια μακροσκελή του συνέντευξη στην γερμανική ιατρική εφημερίδα "Ärzteblatt" ο γερμανός υπουργός Υγείας, Karl Lauterbach, απαντά σε πολλά και κομβικά ερωτήματα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας και την επικρατούσα κατάσταση στην Γερμανία.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι από το φθινόπωρο αναμένονται νέες παραλλαγές του κορωνοιού οι οποίες μπορεί να προέρχονται από δύο ορότυπους: τον ορότυπο 1 που προέρχεται από τη Wuhan και των μετέπειτα μεταλλάξεων αυτού και τον ορότυπο 2 που προέρχεται από την οικογένεια των παραλλαγών της Όμικρον. Και για τις δύο αυτές παραλλαγές υπάρχουν ήδη σε διάθεση αλλά θα υπάρξει και περιατέρω προμήθεια σε εμβόλια.

Ο Lauterbach διαβεβαιώνει ότι θα στηριχθούν και πάλι τα νοσοκομεία που περιθάλπουν ασθενείς με COVID-19 όταν θα υπάρξει και πάλι νέο κύμα. Επιπλέον, θα υπάρξει συνεργασία με τα οικογενειακά ιατρεία όταν ξεκινήσει και πάλι η εκστρατεία εμβολιασμού.

Τα κέντρα εμβολιασμού πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η φαρμακευτική θεραπεία είναι επίσης πολύ σημαντική καθώς θα παράσχονται δια του στόματος θεραπείες και αντισώματα για όσους χρειάζονται έγκαιρη θεραπεία. Αυτό βέβαια απαιτεί να είναι καλά ενημερωμένοι οι γιατροί, ώστε να γνωρίζουν πώς χρησιμοποιούνται αυτά τα φάρμακα.

Παρατήρησε δε ότι ότι τα φάρμακα που υπάρχουν, δεν χρησιμοποιούνται σε καμία περίπτωση πάντα εκεί που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα καταστεί σαφές για ποιους ασθενείς υψηλού κινδύνου είναι κατάλληλα αυτά τα σκευάσματα.

Για τον τέταρτο εμβολιασμό, δηλαδή τον δεύτερο αναμνηστικό εμβολιασμό, τόνισε ότι υπάρχει έλλειμα παρά το γεγονός ότι οι συστάσεις της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (STIKO) είναι σαφείς. Όπως είπε, οι αναμνηστικοί εμβολιασμοί δεν έχουν χρησιμοποιηθεί επαρκώς μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι ο εμβολιασμός αυτός θα βοηθούσε μαζί με τα φάρμακα COVID, ώστε νε μειωθούν οι θάνατοι.

Ο Lauterbach υπογράμμισε την μεγάλη έλλειψη γιατρών στα γερμανικά νοσοκομεία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η έλλειψη αυτή είναι μεγάλη και θα γίνει ακόμη πιο δραματική σε πέντε έως δέκα χρόνια: Μπαίνουμε σε μια κατάσταση στην οποία πολλά μικρότερα νοσοκομεία δεν θα είναι πλέον σε θέση να έχουν γιατρούς για όλα τα τμήματα.

Αυτό θα συμβεί στη χειρουργική, τη μαιευτική και τη γυναικολογία, τo τμήμα ΩΡΛ. Υπάρχει αρκετός αριθμός περιοχών όπου θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν γιατροί που μπορούν ή θέλουν να εργαστούν εκεί. Αυτό θα είναι μεγάλο πρόβλημα. Μας λείπουν περίπου 5.000 φοιτητές ιατρικής ετησίως. Επομένως, αυτή τη στιγμή, δεν πρόκειται για περικοπές θέσεων γιατρών. Τα νοσοκομεία θέλουν και επιδιώκουν να βρίσκουν αρκετούς γιατρούς."

Για τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς που εισήχθη από το 2002., ο υπουργός ανέφερε ότι είναι απαραίτητος για την βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης, καθώς επιτρέπει σε έναν μοναδικό γιατρό να έχει πρόσβαση σε όλα τα ευρήματα ενός ασθενούς πιο γρήγορα με την βοήθεια και λειτουργία της μηχανής αναζήτησης.

Τέλος σε ότι αφορά τον νόμο για τη χρήση των προσωπικών δεδομένων υγείας, εξήγησε πως στόχος του είναι να καταστήσει τα δεδομένα υγείας προσβάσιμα τόσο για την καλύτερη φροντίδα του ατόμου όσο και για την έρευνα, χωρίς βέβαια να αμφισβητείται το δικαίωμα των ασθενών στα προσωπικά δεδομένα του. Ο Lauterbach θεωρεί, τέλος, σωστό ένα σύστημα εξαίρεσης που θα μπορεί να αποκλείει τις περιοχές που το άτομο δεν θέλει να καταστήσει προσβάσιμες,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου