Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Σύσκεψη των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας για την ΠΦΥ και το clawback -Παρέμβαση έκανε ο Θ. Πλεύρης

Γιατρός εν ώρα εργασίας/ Φωτογραφία αρχείου: Shutterstock/ Billion Photos

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σύσκεψη είχαν οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το clawback.

Την ανάγκη να ενισχυθεί η χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να καταργηθεί «το άδικο μέτρο του clawback που απειλεί τη βιωσιμότητα των φορέων», τόνισαν οι πρόεδροι και εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), στο πλαίσιο της σύσκεψης που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γ. Πατούλης, με το Συντονιστικό Όργανο των Φορέων ΠΦΥ.

Παρέμβαση του υπουργού Υγείας στη σύσκεψη

Παρέμβαση έκανε ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, ο οποίος αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία με τους ιατρικούς συλλόγους και τους εκπροσώπους των φορέων, για την οικοδόμηση του νέου συστήματος ΠΦΥ.

Η Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ μεταξύ των 100 καλύτερων Σχολών στην Ευρώπη

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έκανε αποδεκτές τις αλλαγές που ζήτησαν οι ιατρικοί σύλλογοι στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι θα συνεχιστεί η στενή συνεργασία. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΑ, πρέπει να διασφαλιστεί και η επιβίωση των ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ που αποτελούν βασικό πυλώνα του συστήματος και προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τι ζήτησαν οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων στη σύσκεψη

Οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων ζήτησαν να καταργηθεί «το άδικο μέτρο του clawback που οδηγεί σε οικονομική ασφυξία τους ιδιωτικούς φορείς της ΠΦΥ και να κουρευτούν οι παλιές οφειλές». Εξέφρασαν τη στήριξή τους, σε κάθε ενέργεια και κινητοποίηση, η οποία θα αποφασισθεί από το Συντονιστικό Όργανο, για τη διεκδίκηση των αιτημάτων του κλάδου. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, «κάθε έτος θα πρέπει να επιστρέφεται ένα ποσοστό 50% ως 60% της ρευστότητας των πολυιατρείων και ιατρείων που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ».

«Σε ένα σύγχρονο και βιώσιμο σύστημα ΠΦΥ, ο ρόλος των ιατρείων της γειτονιάς είναι καθοριστικός και η Πολιτεία οφείλει να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους», ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης. «Είναι σαφές» πρόσθεσε, «ότι το clawback είναι ένα δυσβάσταχτο μέτρο που αναχαιτίζει την δυνατότητα παροχής ιατρικών υπηρεσιών τόσο από τους γιατρούς της γειτονιάς, όσο και από τα διαγνωστικά κέντρα και τα πολυιατρεία. Η στήριξη των φορέων της ΠΦΥ αποτελεί βασική προϋπόθεση για την υγειονομική θωράκιση απέναντι σε κάθε υγειονομική απειλή, καθώς και στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας στον πολίτη».

3 σχόλια:

  1. Το clawback ειναι μεγαλο θεμα αλλα με δεκα ευρω μικτα και φιλτραρισμα ασθενων απο ΟΙ οσο και αν χρυσωνει το χαπι ο υπουργος με περισσοτερους, ορθως, συμβεβλημενους θα πεινασουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΜΑΣΑΤΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ.Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΡΑ ΑΜΕΙΒΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΕΟΠΥΥ Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΑΡΑ ΑΜΕΙΒΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΠΕΛΑΤΗ ΤΕΛΟΣ.ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥΣ ΙΣΧΥΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή