Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Μετάλλαξη Όμικρον: Έφτασε στην Ελλάδα η υποπαραλλαγή Όμικρον 4 (ΒΑ.4) – Δείτε σε ποια περιοχή

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Μετά την Όμικρον 5 (ΒΑ.5) ήρθε στη χώρα μας και η υποπαραλλαγή Όμικρον 4 (ΒΑ.4) του κορονοϊού. Οι δύο αυτές παραλλαγές έχουν κάνει μεγάλη διασπορά στο νότιο ημισφαίριο και συγκεκριμένα στη νότια Αφρική. Δείτε που εντοπίζεται το πρώτο κρούσμα.

Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 - Το Χαμόγελο του Παιδιού

Αυξητική είναι η τάση εμφάνισης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των νεότερων υποπαραλλαγών της μετάλλαξης Όμικρον (ΒΑ.4 και BA.5). Μάλιστα καταγράφηκε στη χώρα μας και το πρώτο κρούσμα της υποπαραλλαγής ΒΑ.4 που συνδέεται με αυξημένη μεταδοτικότητα και μικρότερη νοσηρότητα.

Να σημειωθεί πως την προηγούμενη εβδομάδα είχε εντοπιστεί το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της παραλλαγής ΒΑ.5.

Αναλυτικότερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πώς ολοκληρώθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 29 δείγματα* που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 13 Απριλίου 2022 έως 21 Μαΐου 2022.

Από όλα τα δείγματα απομονώθηκε στέλεχος Omicron (B.1.1.529).


Είκοσι τρία από τα 29 δείγματα με στέλεχος Όμικρον αφορούσαν στο στέλεχος ΒΑ.2 (79%, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 95%), ενώ απομονώθηκε σε ένα δείγμα το στέλεχος ΒΑ.4 και σε δύο δείγματα το στέλεχος ΒΑ.5 (και τα τρία δείγματα από Περιφέρεια Κρήτης).

Η διερεύνηση είναι σε εξέλιξη.

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν απομονωθεί 28 διαφορετικά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος/υπό διερεύνηση/υπό παρακολούθηση ή άλλα στελέχη ενδιαφέροντος του ιού SARS CoV-2 από 55.309 αλληλουχηθέντα δείγματα (54.586 προερχόμενα από εγχώρια κρούσματα και 723 από εισαγόμενα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου