Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Κρίσιμη εβδομάδα για τα διαγνωστικά κέντρα: Ξεκινούν διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Υγείας

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Ολοκληρώθηκε το Σάββατο 28/5 το τριήμερο απεργιακών κινητοποιήσεων των διαγνωστικών κέντρων, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν εξυπηρετήθηκαν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Υγείας, μετά από πρόσκληση που απηύθυνε στους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Περαιτέρω αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης υποσχέθηκε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς που πραγματοποίησαν τριήμερη απεργιακή κίνητοποίηση από την Πέμπτη (26/5) και έως το Σάββατο (28/5).

Την ικανοποίησή τους για τις δηλώσεις του κ. Πλεύρη διατύπωσαν οι εκπρόσωποι του κλάδου: «Οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας στα ΜΜΕ, που αναγνωρίζει την πιεστική και μη βιώσιμη κατάσταση στα διαγνωστικά εργαστήρια, στα πολυϊατρεία και στους κινικοεργαστηριακούς ιατρούς λόγω του υψηλού claw back, είναι προς την θετική κατεύθυνση»,δήλωσαν οι εργαστηριακοί γιατροί.

Οι γιατροί έκριναν ως «πετυχημένη» την κινητοποίησή τους στην οποία υπήρχε μαζική ανταπόκριση, όπως αναφέρουν:

«Ευχαριστούμε τα χιλιάδες διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς για τον αγώνα και που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ., με την πλήρη στήριξη και κάλεσμα του Π.Ι.Σ. και των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας. Επισημαίνουμε ότι οι κινητοποιήσεις δεν ανεστάλησαν και όσοι διαδίδουν τέτοια παραπληροφόρηση εκθέτουν μόνο τους εαυτούς τους!», τονίζουν τα μέλη των ιδιωτών γιατρών και ιδιοκτητών εργαστηρίων και πολυϊατρείων.
Πλεύρης: Τι υποσχέθηκε ο υπουργός Υγείας

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του Open ο υπουργός Υγείας, κ. Πλεύρης, αποδέχθηκε πως το μέτρο των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) είναι «πιεστικό» για τη λειτουργία των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

«Είναι μια πιεστική κατάσταση, αλλά θεωρώ ότι ο πολίτης δεν μπορεί να εκβιάζεται», είπε και συμπλήρωσε ότι η πολιτεία αναγνωρίζει το πρόβλημα με το clawback, το οποίο είναι ουσιαστικά οι επιστροφές που καταβάλλουν οι ιδιώτες στο κράτος, όταν οι δαπάνες για τις εξετάσεις των ασφαλισμένων υπερβαίνουν το -χαμηλό κατά κοινή ομολογία- πλαφόν των δαπανών που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ.


Ο υπουργός Υγείας κάλεσε τους απεργούς γιατρούς να προσέλθουν σε διάλογο:

«Θα συνεχίσουμε την κουβέντα. Εγώ έχω ζητήσει από τους παρόχους με την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων, από την άλλη εβδομάδα να βρεθούμε και να δούμε και θεσμικά μέτρα και για ενίσχυση του προϋπολογισμού -που ήδη γίνεται και οι ίδιοι έχουν αποδεχθεί ότι υπήρξε ενίσχυση του προϋπολογισμού- αλλά και για θεσμικά μέτρα», είπε και δεσμεύτηκε ότι θα εξεταστούν παράλληλα και τα παλαιότερα χρέη από το 2012, οπότε και είχε επιβληθεί για πρώτη φορά το μνημονιακό μέτρο των «υποχρεωτικών επιστροφών», ή αλλιώς clawback.

«Πράγματι, υπάρχει ένα clawback το οποίο να κινείται στο 30% και αντιστοίχως υπάρχουν και οι παλαιές οφειλές clawback από το 2012 που δεν είχαν ρυθμιστεί και έχουν ρυθμιστεί τώρα (…) Βρίσκομαι σε συνεννόηση με τα διαγνωστικά και μάλιστα για το 2021 είχαμε αύξηση του προϋπολογισμού κατά 57 εκατομμύρια και για το 2022 πάλι θα έχουμε μια αύξηση σε αυτό το ποσό», κατέληξε ο Θάνος Πλεύρης.

«Έχοντας ως παρακαταθήκη, την μέχρι τώρα συνεχή επαφή μαζί του, αναμένουμε από εβδομάδα διάλογο με τον Υπουργό Υγείας, με γνώμονα την εξεύρεση λύσεων για την επιβίωση του κλάδου», καταλήγουν από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων.

5 σχόλια:

 1. O Πλεύρης πάντα .....κατανοεί και συζητά αλλά μετά κάνει.....τα δικά του ! Οπότε μην βιάζεστε να χαρείτε Συνάδελφοι.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η λύση κ. Πλευρη είναι μία. Την υπέρβαση δεν την κάνουν οι εργαστηριακοι. Εάν θέλετε να είστε δίκαιοι αυξήστε τον προϋπολογισμό αλλά το claw back να το μοιράσετε και σε όσους συνταγογραφουν. Δεν μπορεί να μην είναι συμβεβλημενοι με τον εοπυυ αλλά να συνταγογραφουν ανεξέλεγκτα χωρίς κανένα κόστος. Δεν είναι δίκαιο να το πληρώνουν μόνο τα εργαστήρια. Ξυπνήστε εργαστήρια. Επόμενη κίνηση καμία εκτέλεση παραπεμπτικου εάν δεν επιμεριστει το υπερβαλλον συνταγογραφουμενο ποσό σε όλους..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Απόλυτα ορθό.Αλλά φαίνεται ότι η λογική και η βούληση έχουν περιορισμένα όρια στους αρμόδιους.

   Διαγραφή
 3. Είναι τόσο απλό...ότι εξέταση εκτελείται πληρώνεται...ειανι απλό και δίκαιο....τι μπερδεύετε με cb και rb και δόσεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αν τα οργανα των γιατρων εχουν ιχνος σοβαροτητας δεν θα κανουν απολυτως κανεναν διαλογο με τον υπουργο

  ΑπάντησηΔιαγραφή