Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Δελτίο Τύπου Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. από την τηλεδιάσκεψη των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων και του Υπ. Υγείας μετά από πρόσκληση του Προέδρου του ΙΣΑ

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ)
ΧΑΡ.ΤΡΙΚΟΥΠΗ 12,ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ Τ.Κ 16346, ΤΗΛ.210-9959181,FAX:210-9916854

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ)
Πανεπιστημίου 56, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3304298

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ)
Πανεπιστημίου 58, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3306487

Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ)
Καραγεώργη Σερβίας 2, Αθήνα – Σύνταγμα Τ.Κ. 10562, ΤΗΛ.2111825400

Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)
Πατησίων 210, Αθήνα, Τ.Κ. 10446, ΤΗΛ. 2610639539

Αθήνα, 04/05/2022

Δελτίο Τύπου
Τηλεδιάσκεψη του Προέδρου του ΙΣΑ Γ.Πατούλη, του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ., των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας παρουσία του Υπ. Υγείας Αθ. Πλεύρη

Με πρωτοβουλία του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας και Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη πραγματοποιήθηκε χθες ευρύτατη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ., παρουσία των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με θέμα συζήτησης το claw back στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Μετά από πρόσκληση του Προέδρου του Ι.Σ.Α. Γ. Πατούλη, έλαβε μέρος στη σύσκεψη και ο Υπουργός Υγείας Αθ. Πλεύρης, στον οποίο τέθηκαν τα αιτήματα του ιατρικού κόσμου.

Ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. τόνισε ότι το claw back είναι η Δαμόκλειος Σπάθη της επιχειρηματικότητας στην υγεία και ότι το ¨κούρεμα¨ έως και 60% της μηνιαίας υποβολής των δαπανών των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικοεργαστηριακών ιατρών από τον ΕΟΠΥΥ, καθιστά την επιβίωση του κλάδου λίαν δυσχερή.

Τα αιτήματα τα οποία καταγράφηκαν στη χθεσινή σύσκεψη και τα οποία τέθηκαν στον Υπουργό Υγείας είναι:

1) Κούρεμα του τεχνητού χρέους που έχει δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (2013-2020), όπως αντίστοιχα κουρεύτηκαν οφειλές άλλων κατηγοριών πολιτών.

2) Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μηνιαία παρακράτηση έως και 60% της μηνιαίας υποβολής των παρόχων υγείας η οποία προκύπτει αθροιστικά από το claw back και την παρακράτηση φόρου, όταν η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει κάνει αποδεκτό το ότι το μέγιστο παρακράτησης για το claw back που μπορεί να γίνεται προς τους παρόχους υγείας δεν πρέπει να ξεπερνάει το 15%, ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητά τους.

3) Άμεση εφαρμογή του διαχωρισμού των κωδικών που αφορούν τις προληπτικές εξετάσεις του εντάσσονται στο πρόγραμμα Δοξιάδη και τις εξετάσεις που αφορούν τα post covid περιστατικά. Οι ξεχωριστοί αυτοί κωδικοί θα χρηματοδοτηθούν με πόρους που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης χωρίς επιβάρυνση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ για το 2022.Τονίστηκε ότι ο ΕΟΠΥΥ διαβεβαίωνε για την δημιουργία αυτών των κατηγοριών εξετάσεων από το Φεβρουάριο και ότι ήταν εφικτός ο άμεσος διαχωρισμός αυτών των κωδικών, όμως δεν έχει γίνει καμία ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση ακόμα, παρότι έχουν ήδη παρέλθει 2 μήνες!

4) Εισαγωγή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων που έχουν κατατεθεί από τις αρμόδιες επιτροπές από το 2018 και δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμα αφού δεν έχουν ενταχθεί ως "κόφτες" στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Άμεση συνέπεια αυτού θα ήταν ο περιορισμός της παραγωγής εξετάσεων και κατ΄επέκταση η σημαντική μείωση του claw back.

5) Στο ζήτημα των λεγόμενων ποιοτικών κριτηρίων που στην ουσία είναι κριτήρια εκπτώσεων οι τοποθετήσεις όλων των παρευρισκομένων συνέκλειαν στο ότι υπάρχει ήδη νομοθεσία που ορίζει τις προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των διαγνωστικών εργαστηρίων και των πολυιατρείων. Αν το νομοθετικό πλαίσιο δεν καλύπτει τις τρέχουσες ανάγκες, όλοι συμφώνησαν ότι μπορεί να συσταθεί μία επιτροπή των θεσμικών φορέων ώστε να επανεξεταστούν τα νέα κριτήρια και να τροποποιηθούν τα υφιστάμενα. Σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιοι φορείς για τον έλεγχο εφαρμογής της νομοθεσίας θα είναι οι Ιατρικοί Σύλλογοι οι οποίοι θα είναι και οι αδειοδοτούσες αρχές, όπως ισχύει και τώρα. Ομόφωνα δεν έγινε αποδεκτή η εφαρμογή ποιότητας από τον ΕΟΠΥΥ, αφού δεν είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας για τέτοιου είδους ελέγχους, ενώ υπάρχουν αρμόδια όργανα για την αδειοδότηση και τον έλεγχο των εργαστηρίων και των πολυϊατρείων (ΕΕΑΕ και οι Ιατρικοί Σύλλογοι). Τονίστηκε δε, ότι αυτά που έχουν τεθεί από τον ΕΟΠΥΥ ως «ποιοτικά κριτήρια» είναι στην ουσία κριτήρια περικοπών και όχι πραγματική μεταρρύθμιση για την ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών υγείας.

6) Κατάργηση της προείσπραξης του 70% του claw back από τη μηνιαία δαπάνη που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, διότι δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ασφυξία στη ρευστότητα των εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικοεργαστηριακών ιατρών.

7) Έγινε αίτημα στον Υπουργό Υγείας να υπάρξει η δυνατότητα σύναψης συλλογικών συμβάσεων των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικοεργαστηριακών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, όπως έγινε και για τους προσωπικούς ιατρούς, όπου ο Υπουργός Υγείας έκανε αποδεκτό το αίτημα.

8) Βασικό αίτημα του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. το οποίο και προσυπέγραψαν όλοι οι συμμετέχοντες της χθεσινής σύσκεψης είναι όποια εξέταση εκτελείται, να αποζημιώνεται στο ακέραιο, χωρίς υποτιμολογήσεις.

Επισημάνθηκε στον Υπουργό Υγείας ότι ακόμα δεν είναι γνωστός ο προϋπολογισμός του 2022 για διαγνωστικές εξετάσεις και με μεγαλύτερη αγωνία του διατυπώθηκε ότι είναι αδιανόητο να μην γνωρίζουν τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί το τι θα πληρωθούν στο τέλος κάθε μήνα.

Ο Υπουργός Υγείας ενημέρωσε τους εκπροσώπους του ιατρικού κλάδου ότι εντός της εβδομάδας θα έχει οριστικοποιηθεί ο προϋπολογισμός των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2022 και θα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με τον τελικό προϋπολογισμό των διαγνωστικών εξετάσεων του 2021. Ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να καταργηθεί η προείσπραξη του 70% του claw back από την πληρωμή κάθε μήνα διότι είναι δημοσιονομικό μέτρο, ενώ απέρριψε την οποιαδήποτε διαγραφή χρέους επικαλούμενος δημοσιονομικούς λόγους.

Κραυγή αγωνίας εξέπεμψε όλος τον ιατρικός κόσμος και όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι με την υφιστάμενη κατάσταση δεν επιτρέπεται στους ιατρούς να πάρουν σύνταξη, αλλά ούτε και να πεθάνουν, διότι το τεχνητό αυτό χρέος θα μεταβιβαστεί ως "κληρονομιά" στα παιδιά τους.

Με την κοινοποίηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων του 2022 εντός της εβδομάδας και γνωρίζοντας τις προθέσεις του Υπουργείου Υγείας στα υπόλοιπα ζητήματα που τέθηκαν παραπάνω, θα κλιμακωθούν οι ενέργειές μας για την προάσπιση των αιτημάτων του Ιατρικού κόσμου και της επιβίωσης της Δημόσιας Υγείας.

Όλοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι έδωσαν την πλήρη στήριξή τους στις ενέργειες του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. που έχει ήδη εξαγγείλει κινητοποιήσεις εντός του Μαϊου.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΚΕ    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΙΠΥ
Φ.Ν.ΠΑΤΣΟΥΡΑΚΟΣ      Θ.ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΙΔΙΚ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΙΔΙ
Ι.ΚΑΡΑΜΗΝΑΣ              Δ. ΦΑΣΙΤΣΑΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ
Α. ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ

6 σχόλια:

  1. Οταν αποδεχεσαι τετοιες συμβασεις ,το χρεος ειναι πραγματικο και οχι τεχνητο .Μονιμα σε λαθος κατευθυνση οι συλλογοι ,αδυνατουν να προτεινουν ουσιαστικες λυσεις και αναλωνονται σε ασκοπες συναντησεις αλλα να προβουν σε μονομερεις ενεργειες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλα ολα αυτα συναδελφοι αλλα για την αποζημιωση του δεκαρικου δεν ακουω τιποτα. Ειστε ικανοποιημενοι με αυτην? Ακομη και αν ειστε που αποκλειεται να ξερετε οτι το εισοδημα μας θα συρρικνωθει με τις αλλαγες που προωθουνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΩΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΕΤΕ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ .ΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΟΛΟΙ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ,ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝ ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΤΙΠΟΤΑ?ΑΜΕΣΑ Ο ΕΠΙΜΕΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ CLAW BACK ΣΕ ΟΛΟΥΣ .ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ. ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΙΒΑΣΕΤΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΥ ΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ.ΑΛΛΙΩΣ ΑΠΟ 1/6/22 ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΑ ΕΟΠΥΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πριν κάποια χρόνια είχα κάνει έναν υπολογισμό διαιρώντας το ποσό μισθοδοσίας του ΧΡΕΟΠΥΥ όπως ανακοινώθηκε για τους συμβεβλημενους προς τον αριθμό των ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΩΝ! Έβγαιναν περίπου 1300 ευεω τον μήνα κατά μέσο όρο. Πόσο πιστεύετε ότι θα είναι με πιο πολλούς συναδέλφους συμβεβλημενους και με τον προσωπικό γιατρό να παίρνει μέρος της δουλειάς; Πολύ σωστός και δίκαιος ο αγώνας κατά του τερατωδους clawback αλλά υπάρχουν και άλλα θέματα κ. Μαστορακου, παλέψετε το έστω και τώρα διότι δεν θα βγει ο λογαριασμός! Είτε θα πρέπει να αυξηθεί η αποζημίωση είτε να υπάρχει μια πάγια αποζημίωση και από εκεί και πάνω κατά πράξη και περίπτωση! Αλλιώς θα καταλήξουμε σε ποσα μη συμβατά με την επιβίωση μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μια ρητορική ερώτηση Τί νόημα έχει η υπογραφή ατομικής η συλλογικής σύμβασης όταν μονομερώς και κατά το δοκούν ο ένας των συμβαλλομένων ο ΕΟΠΥΥ έχει την δυνατότητα με νομοθετική ρύθμιση να μεταβάλλει τους όρους συνεργασίας αμοιβής και λειτουργίας οποτεδήποτε επικαλούμενος τους όποιους δημοσιονομικούς ή άλλους λόγους ακόμη και με αναδρομική ισχύ ενώ ο άλλος αντισυμβαλλόμενος ο μεμονωμένος η συλλογικός φορέας το μόνο δικαίωμα που του δίνεται είναι να αποδέχεται τις όποιες αλλαγές ? Το ερώτημα είναι ρητορικό και θέλει να δείξει οτι η θεματολογία της διαπραγμάτευσης είναι σε σαθρή βάση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανένα απολύτως εκτός απο την ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ των αυθαιρεσιων εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ.

      Διαγραφή