Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Τσιόδρας: Η διασπορά ψευδών ειδήσεων, οδήγησε σε απώλειες ανθρώπινων ζωών από Covid

 
EUROKINISSI

Τα fake news αποτέλεσαν σημαντική παράμετρο στην πορεία των θανάτων, ανέφερε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, τονίζοντας ότι οι πραγματικοί θάνατοι είναι 2,7 φορές περισσότεροι.

Γιώργος Σακκάς - news247.gr

Στη διασπορά των ψευδών ειδήσεων καθ' όλη της διάρκεια της πανδημίας αναφέρθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας σημειώνοντας ότι αυτή "η κακοφωνία οδήγησε δυστυχώς σε απώλειες ανθρώπινων ζωών και στην χώρα μας". Ο καθηγητής επίσης στον χαιρετισμό τους προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την έναρξη του 21ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Λοιμώξεων, είπε επίσης με νόημα ότι "κάποιες φορές η σιωπηλή παρουσία είναι πιο ηχηρή από την δυνατότερη φωνή".

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, μετά από 2 και περισσότερα έτη πρόσφατα ο ΠΟΥ τοποθέτησε τον πραγματικό αριθμό θανάτων από την Covid-19 σε σχέση με τα επίσημα στοιχεία που παρέχονται από όλες τις χώρες του κόσμου. "Η πολυαναμενόμενη εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρει 15 εκατομμύρια περισσότερους από τους αναμενόμενους θανάτους από την πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο - αριθμός περίπου 2,7 φορές παραπάνω από τον αριθμό που αναφέρθηκε επίσημα στον Παγκόσμιο οργανισμό από τις χώρες. Η διαφορά βασίζεται σε εκτιμήσεις που αφορούν την παραπάνω από την αναμενόμενη θνησιμότητα που περιλαμβάνει θανάτους που δεν καταγράφηκαν από τα Εθνικά συστήματα επιτήρησης. Τα στοιχεία του ΠΟΥ, συμφωνούν και με άλλες ήδη δημοσιευμένες μελέτες και αποτελούν τις πιο πρόσφατες σε μια σειρά εκτιμήσεων για τον αριθμό των θανάτων της παγκόσμιας πανδημίας".

Συμπλήρωσε δε ότι: "Αυτές οι εκτιμήσεις σύμφωνα με την διεθνή κοινότητα των ειδικών επιστημόνων είναι απαραίτητες για την αξιολόγηση των αποφάσεων που ελήφθησαν και για τον πιο αποτελεσματικό στρατηγικό σχεδιασμό για μελλοντικά γεγονότα".

Ακόμη σημείωσε ότι: "Η πανδημία ανέδειξε ακόμη περισσότερο τον ρόλο της εξειδίκευσής μας στην προαγωγή της επιστήμης, στην υπηρεσία και την προστασία της Δημόσιας Υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Αποτελούσαμε και αποτελούμε κι εμείς μια από τις σιωπηλές δυνάμεις της πανδημίας. Κάποιες φορές η σιωπηλή παρουσία είναι πιο ηχηρή από την δυνατότερη φωνή".

Αισιοδοξία για το μέλλον

"Η πανδημία ήταν και είναι αληθινή, δεν υπήρξε μια απλή γρίπη όπως λανθασμένα εκτιμήθηκε, συνοδεύεται από σημαντικές άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες - αφορά άλλωστε μια πολυσυστηματική νόσο με πολλαπλές επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης υγείας -αλλά και με ανυπολόγιστες επιδράσεις στην υγειονομική περίθαλψη και στον κοινωνικο-οικονομικό ιστό" είπε ο κ. Τσιόδρας.

Εμφανίστηκε δε και πάλι αισιόδοξος καθώς μέσα από τη διατομεακή συνεργασία οδηγηθήκαμε σε επιστημονικά επιτεύγματα χωρίς προηγούμενο στην ανθρώπινη ιστορία, όπως αποτελεσματικά για την πρόληψη των σοβαρών επιπλοκών εμβόλια (ακόμη και με την κυκλοφορία των νεότερων παραλλαγών του ιού). Εμβόλια τα οποία έχουν σώσει πλέον εκατομμύρια ζωές και έχουν προλάβει δεκάδες εκατομμύρια νοσηλειών σε παγκόσμιο επίπεδο.

"Αισθάνομαι αισιόδοξος. Έχουμε ιολογική εργαστηριακή επιτήρηση η οποία πρέπει να συνεχιστεί, έχουμε διάγνωση, έχουμε εμβόλια των οποίων η κοινωνία μας και πολλοί από εμάς σε αυτόν τον χώρο απολαύσαμε την ευεργετική προστασία, έχουμε μέτρα πρόληψης, έχουμε πλέον αντι-ιικά φάρμακα που όταν δίνονται έγκαιρα σε ανθρώπους με αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές στην Α’ βάθμια φροντίδα υγείας έχουν ευεργετική δράση, είμαστε πιο ενωμένοι σαν κοινωνία και με όπλο την επιστήμη θα αντιμετωπίσουμε καλύτερα τρέχουσες και μελλοντικές απειλές όχι μόνο του κορονοϊού, αλλά και των υπόλοιπων λοιμώξεων, των υπόλοιπων απειλών της υγείας μας" είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου