Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

Το Νόμπελ Ιατρικής 2023, στους Katalin Kariko και Drew Weissman – Ανακάλυψαν την τεχνολογία mRNA για τα εμβόλια κατά της COVID-19

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Το Νόμπελ Ιατρικής για το 2023 απονεμήθηκε στους Katalin Kariko και Drew Weissman που συνέβαλαν στην ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων mRNA κατά του COVID-19.
//

Στους Katalin Kariko και Drew Weissman απονεμήθηκε το Νόμπελ Ιατρικής, οι οποίοι, σύμφωνα με την Ακαδημία, συνέβαλαν σε έναν πρωτοφανή ρυθμό ανάπτυξης εμβολίων κατά της COVID-19.

H Katalin Kariko, είναι Καθηγήτρια Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Sagan στην Ουγγαρία και επίκουρη καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, και ο Drew Weissman, είναι γιατρός, ο οποίος πραγματοποίησε τη βραβευμένη έρευνά του μαζί με την Kariko στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Οι ανακαλύψεις των δύο επιστημόνων υπήρξαν καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων mRNA κατά του COVID-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που ξεκίνησε στις αρχές του 2020.

«Μέσα από τα πρωτοποριακά ευρήματά τους, οι δύο επιστήμονες άλλαξαν θεμελιωδώς την κατανόησή μας για τον τρόπο με τον οποίο το mRNA αλληλεπιδρά με το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οι βραβευθέντες επιστήμονες συνέβαλαν στον πρωτοφανή ρυθμό ανάπτυξης εμβολίων κατά τη διάρκεια μιας από τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρώπινη υγεία στη σύγχρονη εποχή», ανέφερε η επιτροπή που τους απένειμε το βραβείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου