Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

ΕΟΠΥΥ: Φρένο στη συνταγογράφηση εξετάσεων- Δείτε αναλυτικά ποιες και πότε θα αποζημιώνονται

Η συνταγογράφηση εκτός των χρονικών ορίων που θέτει η υπουργική απόφαση, θα αποκλείει την αποζημίωση της εξέτασης από τον ΕΟΠΥΥ

YGEIAMOU.GR TEAM

PHOTO: SHUTTERSTOCK

«Κόφτες» στην καταχρηστική συνταγογράφηση εξετάσεων ενεργοποίησαν ο ΕΟΠΥΥ και η ΗΔΙΚΑ.

Ειδικότερα, και όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός τέθηκε σε εφαρμογή στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ) της ΗΔΙΚΑ υπουργική απόφαση που αφορά την υλοποίηση μέτρων ελέγχου της συνταγογράφησης και εκτέλεσης εργαστηριακών εξετάσεων (πρόκειται για την υπ΄αρ. ΕΑΛΕ/Γ.Π. 43167/01.09.2022 ( ΦΕΚ Β΄4630)).

Ο ΕΟΠΥΥ υπογραμμίζει ότι προχώρησε στην εφαρμογή της υπουργικής απόφασης, λαμβάνοντας υπόψη το πάγιο αίτημα των Ιατρικών Συλλόγων για έγκαιρο και προληπτικό έλεγχο των εργαστηριακών εξετάσεων. «Η ενεργοποίηση των συγκεκριμένων μέτρων συμπεριλαμβάνεται και στις προτάσεις της Ομάδας Εργασίας του Υπουργείου Υγείας, σχετικά με τον περιορισμό της δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων, στην οποία συμμετείχαν και σύλλογοι εργαστηριακών ιατρών» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΕΟΠΥΥ.

Προσθέτει, δε, πως διασφαλίζεται η αποζημίωση των αιτιολογημένων και απαραίτητων εξετάσεων για την υγεία των ασφαλισμένων.

«Ο ΕΟΠΥΥ σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την πρόσβαση των δικαιούχων του σε υπηρεσίες Υγείας, αλλά και για την αντιμετώπιση φαινομένων καταχρηστικής συνταγογράφησης που είναι επιζήμια τόσο για τα οικονομικά των δικαιούχων μας όσο και για τα οικονομικά μεγέθη στην Υγεία» καταλήγει η ανακοίνωση του Οργανισμού.

Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην υπουργική απόφαση και τα οποία ενσωματώθηκαν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, για τον ίδιο ΑΜΚΑ ασφαλισμένου επιτρέπεται η συνταγογράφηση και εκτέλεση της ίδιας εξέτασης μια φορά εντός διαστήματος 20 ημερών.

Για τις μια σειρά από εξετάσεις, το ανωτέρω χρονικό διάστημα διαμορφώνεται ως εξής:

i.Ανά τέσσερις (4) ημέρες:

-Γενική Αίματος

-Χολερυθρίνη

-CPK, CPK-MB

-Ηλεκτρολύτες (Κάλιο, Νάτριο, Ασβέστιο)

-Σάκχαρο

-Ουρία

-Κρεατινίνη

-Αμυλάση

-INR, PT,PTT

-Β-Χοριακή Γοναδοτροπίνη

-Γενική Ούρων

-CRP ποσοτικό

-Ακτινογραφίες ανά όργανο με πάθηση

-Μικροσκοπική εξέταση εκκρίματος για γονόκοκκο, για σπειροχαίτη, για μαλακό έλκος, για Nicolas Favre, για τριχομονάδες, για μύκητες, για χλωρίδες, για ελαστικές ίνες, κρυστάλλου Curghaman, ηωσινόφιλα, για άγκιστρα εχινόκοκκου, για Hansen, για Koch κατά παραγγελία.

ii.Ανά εξήντα (60) ημέρες:

-Βιταμίνη Β12

-Προσδιορισμός Φυλλικού Οξέος

-Χοληστερόλη (CHL)

-Χοληστερόλη υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (HD-CHOLESTEROL)

-Χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL-CHOLESTEROL)

-Τριγλυκερίδια αίματος.

iii.Ανά ενενήντα (90) ημέρες:

Γλυκοζυλιωμένη Αιμοσφαιρίνη (HbA1c).

Εξαιρούνται: ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 (icd10:

E10 – ινσουλινοεξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης), η Κύηση (icd10: Z32, Z32.1) και ο Διαβήτης Κύησης (icd10: 0.24, 024.0, 024.1, 024.2, 024.3, 024.4, 024.9).

iv.Ανά έξι (6) μήνες:

-ΟΛΙΚΗ 25 (ΟΗ) ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

-1,25 Διυδροξυ – Βιταμίνη D3 ορού (1,25 (ΟΗ^3)

-Ομοκυστεΐνη.

v.Ανά έτος:

-Προσδιορισμός λιποπρωτεϊνης α (LPa)

-Αντι-θυρεοσφαιρινικά αντισώματα antiG)

-Αντισώματα έναντι της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης anti-TPO)

-Ελεύθερη τριωδιοθυρονίνη (FT3).

Η συνταγογράφηση κατά παρέκκλιση των ανωτέρω χρονικών περιόδων που ορίζονται επιτρέπεται, όμως σε αυτή την περίπτωση, εκδίδεται παραπεμπτικό με την ένδειξη «Δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ σε Ιδιώτη Πάροχο», οπότε και θα πρέπει να εκτελεστεί μόνο σε δημόσια δομή».

5 σχόλια:

 1. Ενα ελαχιστο μερος Οσων πρεπει να γινουν αμεσα ειναι αυτο!!!!!
  ΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Κ ΤΙΣ
  ΠΙΟ ΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΕΔΩ Κ ΧΡΟΝΙΑ !!!!!!ΤΙΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΛΛΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ !!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο κόφτης μπαίνει στην συνταγογράφηση ή στην εκτέλεση ? Εάν ο κόφτης μπαίνει στην εκτέλεση τότε την νύφη θα την πληρώσουν οι εργαστηριακοί αφού δεν υπάρχει μηχανισμός ελέγχου από τους εργαστηριακούς αν οι προηγούμενες εξετάσεις έχουν εκτελεστεί σε άλλο εργαστήριο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΚΥΡΙΕ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΕΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΚΤΕΛΕΣΜΕΝΟ ΠΑΡΑΠΕΠΤΙΚΟ ΣΤΟ site ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΦΗΝΕΙ. ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΕΚΤΕΛΕΣΜΕΝΟ. ΑΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΠΕΙ Ο ΚΟΦΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΔΟΘΕΙ ΝΕΑ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΕ ΠΟΤΕ. Π ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

   Διαγραφή
 3. Θελουν να μας πουν ότι η γενική ουρων κοστίζει 0,26 λεπτά και η καλλιέργεια ουρων 1 ευρώ και το έχει εγκρίνει επιστημονική ομάδα;Έχει δώσει συγκατάθεση σε αυτό και σε πολλές άλλες εξετάσεις που κοστολογούνται λιγότερο και από τσίχλα;;;Ποιος βλέπει τα ουρά;ο μικροβιολόγος ή η καθαρίστρια;ποιος ιατρος δέχεται να πληρωθεί 1 ευρώ;;;;(ο ουροσυλλεχτης κοστίζει περισσότερο ).Όπως επισης η γενική αίματος 0,45 λεπτά.Ποιος έδωσε έγκριση σε ολα αυτα;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Το μόνο που θα καταφέρουν είναι να παγιώσουν το CLAW BACK στο 40% για 2-3 μήνες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή