Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Εξετάσεις αίματος: Βάζει «φρένο» ο ΕΟΠΥΥ - Πότε θα αποζημιώνονται

Το 2021, ο ΕΟΠΥΥ δαπάνησε 50 εκατομμύρια ευρώ για να αποζημιώσει τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα μόνο για τον έλεγχο του επιπέδου της βιταμίνης D των ασφαλισμένων
Protothema.gr

Με «κόφτες» και χρονικούς περιορισμούς θα διενεργούνται στο εξής απλές εξετάσεις αίματος, κάποιες εκ των οποίων ιδιαίτερα φθηνές, καθώς παρατηρούνται φαινόμενα υπερ-συνταγογράφησης και ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) επιχειρεί να βάλει «φρένο» στις δαπάνες.

Έτσι, από την περασμένη Δευτέρα, 9/10, μια σειρά εξετάσεων δεν μπορούν να συνταγογραφηθούν εκ νέου και να αποζημιωθούν, δηλαδή να πληρώσει ο πολίτης μόνο τη συμμετοχή, εάν δεν μεσολαβήσει διάστημα τεσσάρων ημερών, 60 ημερών, 90 ημερών, έξι μηνών και ενός έτους, αναλόγως την εξέταση. Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί θα έχουν… απαγορευτικό στο να συνταγογραφήσουν την ίδια εξέταση, ενώ και οι πολίτες πρέπει να είναι προσεκτικοί τηρώντας το χρονικό διάστημα των παραπεμπτικών τους ώστε να μην χάνουν την προθεσμία εκτέλεσης.

Η σχετική υπουργική απόφαση, που ουσιαστικά καταπολεμά την καταχρηστική συνταγογράφηση, είχε ψηφιστεί από τον πρώην υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, τον Σεπτέμβριο του 2022. Σκοπός της ήταν να αντιμετωπιστούν οι υπέρμετρες δαπάνες συνταγογράφησης, καθώς σε ορισμένες εξετάσεις έπιαναν «κόκκινο». Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η βιταμίνη D, για τον έλεγχο των επιπέδων της οποίας τα διαγνωστικά εργαστήρια πληρώθηκαν το 2021 περίπου 50 εκατ. ευρώ. Ειδικά για τη βιταμίνη D, είχε μπει στο «μικροσκόπιο» και σε σχέση με τα σκευάσματα που συνταγογραφήθηκαν στους ασφαλισμένους, η δαπάνη των οποίων μαζί με τα σκευάσματα μαγνησίου και σιδήρου ανήλθε το 2021 σε 75 εκατ.ευρώ – τα 45 εκατ. ευρώ αφορούσαν στη βιταμίνη D.

Πλέον η εξέταση της βιταμίνης D μπορεί να επαναλαμβάνεται μόνο ανά εξάμηνο, βάσει της απόφασης του ΕΟΠΥΥ. Εάν επιτευχθεί ο στόχος υπουργείου Υγείας και ΕΟΠΥΥ και μειωθεί η καταχρηστική συνταγογράφηση, τότε εκτιμάται ότι θα μειωθεί και το ύψος του clawback που επιβαρύνει τους ιδιώτες εργαστηριακούς γιατρούς και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνταγογράφηση κατά παρέκκλιση των χρονικών ορίων επιτρέπεται αλλά στο παραπεμπτικό που εκδίδεται σημειώνεται ότι η εξέταση δεν αποζημιώνεται για διενέργεια σε ιδιώτη πάροχο, αλλά πρέπει να εκτελεστεί μόνο σε δημόσια δομή.

8 σχόλια:

  1. Μαλλον πλανάσθε πλάνην οικτράν οσον αφορα την αποζημίωση της βιταμίνης D το 2021….. Με το rebate k clawback στα υψη , παλι κ παλι οι εργαστηριακοί πλήρωσαν τη δαπάνη !!!!! Ουτε τα εξοδα δεν πηραμε …. ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ (κυβέρνηση , ασφαλισμένοι κ συνταγογραφούντες ιατροι… ) ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΒΟΛΕΥΟΝΤΑΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΟΡΟΙΔΩΝ .!!!!!
    Κ Ο ΧΟΡΟΣ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδώ υπάρχει ένα τεράστιο λάθος !!!
    Δεν πληρώθηκαν από από τον Εοπυυ 50 εκατ αλλά έβαλαν από την τσέπη τους 25 εκ επειδή εκτέλεσαν τις παραπάνω εξετάσεις !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι γιατροι δεν εχουν ποτε απαγορευτικο να συνταγογραφουν αυτο που κρινουν για τον ασθενη τους .Αν δεν αποζημιωνεται απο το υπυγ ή δεν μπορει τεχνικα ο γιατρος να το γραψει ,ο γιατρος πρεπει να δινει λευκη συνταγη στον ασθενη με τις αναγκαιες εξετασεις .Ειναι εντελως αδιαφορο για το γιατρο ,αν ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιωσει την εξεταση ή οχι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μεγαλο μερος της ευθύνης για την υπέρβαση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ εχουν φυσικα οι κλινικοί γιατροι που προκειμενου να ικανοποιήσουν τους πελατες τους….. γραφουν ο,τι τους ζητησουν κ οποτε το ζητησουν αδιαφορώντας για πρωτόκολλα , πραγματικές αναγκες …… Κατι για προστιμα που ταχα θα επιβάλλονταν ειναι μονο για γελια , οποτε γιτι οχι …..Οι πελατειακές σχεσεις στο απόγειο τους !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ο κλινικος γιατρος ,καλα κανει και συνταγογραφει αφου δεν εχει κοφτες.Οσον αφορα την φρασεολογια ΠΕΛΑΤΕΣ,ειναι ανάρμοστη..Γιατι δεν ταιριαζει με το ιατρικο επαγγελμα ειτε ειναι αληθεια ειτε οχι.Επισης ειναι αναρμοστο οι εργαστηριακοι γιατροι να βλεπουν τους κλινικους γιατρους ως εχθρους τους,γιατι η επιλογη ειδικοτητας ηταν ελευθερη για ολους,με οτι συνεπειες εχει.Γιατι υπαρχουν γιατροι που εφημερευουν στα 60 τους,και διαγνωστικα κεντρα-γιατροι,που απολαμβανουν τα βραδια τους και τις Κυριακες τους.Υπαρχει και η επιλογη να μην εισαι συμβεβλημενος με τον ΕΟΠΥΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ξερετε πολυ καλα οτι ειναι πελατειακή η σχεση …..Οι κοφτες υπηρχαν εδω κ καναδυό τρια χρονια , αλλα καταστρατηγούνται ως τωρα συστηματικά απο τους κλινικούς που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ νοιαζονται μονο για την πάρτη τους !!!!! κ την ικανοποιηση των πελατών τους !!! ΑΛΛΟΥ ΤΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ , Κ ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ….ΔΕΝ ΠΕΙΘΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΠΙΑ…..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οπως υπαρχει κ ανεκαθεν η επιλογη να ιδιωτεύσεις κ οχι να εισαι νοσοκομειακός κρατικοδίαιτος !!!!!Βγες απο το ΕΣΥ ακομη κ στα 60 σου!!! Ποτε δεν ειναι αργα για νεες εμπειριες κ free Σ/Κ
    Αυριο κιολας !!!! Μπορεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν εχετε υποψιν σας την επιλογη να βγειτε απο το ΕΣΥ εστω κ τωρα στα 60 σας , καντε το αυριο κιολας,!!!!!Κ ανοιξτε ιδιωτικο ιατρειο
    ΟΛΑ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΓΙΑ ΣΑΣ!!!
    Η επιλογη αλλωστε ΙΔΙΩΤΗΣ ηηη ΕΣΥ υπαρχει απο γενέσεως του ΕΣΥ….
    Ποτε δεν ειναι αργα …


    ΑπάντησηΔιαγραφή