Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

Μέτρα ενίσχυσης του προσωπικού γιατρού και επιστροφή γιατρών που μετανάστευσαν

Νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει θεσμικά και οικονομικά κίνητρα για ενίσχυση των γιατρών με ειδικότητα παθολογίας και γενικής ιατρικής ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας

Στην κατάργηση του αγροτικού γιατρού και την αντικατάστασή του από προσωπικό γιατρό υποχρεωτικής θητείας, προχωρεί το υπουργείο Υγείας με νομοσχέδιο που ως το τέλος του έτους θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με στόχο τη σταδιακή εφαρμογή του εντός του 2024.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει επίσης οικονομικά και θεσμικά κίνητρα, τόσο για τον επαναπατρισμό παθολόγων και γενικών γιατρών που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, όσο και για την προώθηση της επιλογής των δύο αυτών ιατρικών ειδικοτήτων από νέους γιατρούς.

Μόνο 6% αποφοίτων ιατρικής επιλέγουν παθολογία ή γενική ιατρική όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 26%

Μέτρα ενίσχυσης του προσωπικού γιατρού σχεδιάζει η κυβέρνηση

Ανακοινώνοντας τη νέα αυτή πολιτική για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και του θεσμού του προσωπικού γιατρού, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ανέφερε ότι «η χώρα μας αντιμετωπίζει, όπως και πολλές άλλες, έλλειψη ιατρικού προσωπικού. Παράγουμε υψηλό αριθμό γιατρών, αλλά οι νέοι γιατροί δεν επιλέγουν την Ελλάδα ως χώρα προοπτικής» και πρόσθεσε ότι μόνο 6% αποφοίτων ιατρικής επιλέγουν παθολογία ή γενική ιατρική όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι στο 26% και ο στόχος είναι να φτάσουμε το ποσοστό αυτό με τις επερχόμενες παρεμβάσεις.

Πέραν όμως των προσωπικών γιατρών υποχρεωτικής θητείας στην περιφέρεια, θα υπάρξει πρόβλεψη για επέκταση της υποχρεωτικής θητείας και στα αστικά κέντρα, με στόχο την ενίσχυση του θεσμού του προσωπικού γιατρού.

Σήμερα έχουμε 1.261 γιατρούς υπαίθρου και αναμένεται να ανοίξουν άλλες 1.270 θέσεις προσωπικών γιατρών υποχρεωτικής θητείας. Μέχρι τώρα οι εγγεγραμμένοι προσωπικοί γιατροί είναι 1.200 και καλύπτουν το 55% του πληθυσμού της χώρας. Με τις επερχόμενες παρεμβάσεις εκτιμάται ότι το 2024 θα έχουμε επιπλέον 2.500 προσωπικούς γιατρούς, εστιάζοντας στις ειδικότητες των παθολόγων και γενικών γιατρών.

Οικονομικά κίνητρα

Οι νέοι γιατροί που μετά την υπηρεσία υποχρεωτικής θητείας επιλέξουν για ειδικότητα τη γενική ιατρική ή παθολογία θα λαμβάνουν 46.000 ευρώ μικτά ή 30.000 ευρώ καθαρά, ετησίως. Θα προβλέπεται επίσης και πρόσθετο «μπόνους» για την ένταξη πολιτών στο πρόγραμμα «Φ. Γεννηματά» για τον προσυμπτωματικό έλεγχο κατά του καρκίνου.

Παράλληλα θα προστεθούν νέα κίνητρα για τις άγονες και νησιωτικές περιοχές, πέραν της αμοιβής των 1.800 ευρώ.

Επαναπατρισμός γιατρών

Για τον επαναπατρισμό γιατρών που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, θα ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα για επάνοδο γιατρών αρχικά από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κύπρο. Η κ. Αγαπηδάκη ανέφερε ότι θα δοθούν οικονομικά κίνητρα της τάξης των 100.000-150.000 ευρώ ετησίως και μειωμένη φορολόγηση.
Συντονιστής, όχι γιατρός

H κ. Αγαπηδάκη αναφέρθηκε επίσης και σε έναν νέο ρόλο που θα εισαχθεί στο σύστημα υγείας, και ο οποίος θα φροντίζει για τη διαδρομή των ασθενών στο σύστημα υγείας. Ο συνονιστής αυτός, θα φροντίζει τους ασθενείς να βρουν τις κατάλληλες εξετάσεις, υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται, την επαφή με τις κοινωνικές υπηρεσίες, κλπ. Ο νέος ρόλος, δεν θα αφορά ιατρικό προσωπικό.

21 σχόλια:

  1. Δηλαδή.....φοιτητές θα αναλάβουν ως ΠΙ; Πάνε καλά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Σχέδιο αυτού του τρομερού μυαλού είναι να βάλει φοιτητές που δεν ξέρουν που τους πάνε τα τέσσερα ως προσωπικούς ιατρούς? Και γιατί όχι και νοσηλευτές; Ποιος φοιτητακος θα τολμήσει να πάρει την ευθύνη για οτιδήποτε; Θυμάστε όλοι Συνάδελφοι πόσο άσχετοι ήμασταν στην πρακτική Ιατρική πριν την ειδικότητα! Δηλαδή αυτά τα παιδιά θα ρυθμιζουν πχ πιέσεις; Ω ρε γλέντια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα βάλουν ανειδίκευτους να κάνουν δουλειά ειδικού,ποιον κοροϊδεύουν? Ελπίζω οι άχρηστοι ΙΣ να αντιδράσουν σφόδρα στην μετονομασία των Αγροτικών σε ΠΙ! Αυτό δηλαδή είναι το πρόβλημα για τα βλητα του ΥΠΥΓ? Λυπαμαι που θα το πω αλλά τελικά ο Πολακης ήταν απείρως σοβαροτερος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η καταργηση του αγροτικου ειναι πολυ θετικη .Για τα οικονομικα κινητρα πολυ αμφιβαλλω αν θα δοθουν .Στο παρελθον και ο Εβερτ ειχε δωσει επιπλεον κινητρα που για καποιο λογο ουδεποτε χορηγηθηκαν .Δυστυχως ,η αξιοπιστια της Πολιτειας ειναι στο ναδιρ διαχρονικα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λεφτα υπαρχουν!!!!!
    Οπως υπαρχει κ REBATE k CLAWBACK …..
    ΑΚΟΥΤΕ ΤΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ
    ΕΡΓΑΣΔΗΡΙΑΚΟΙ
    Κ ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΝΕΟ-ΕΠΑΝΕΚΛΕΓΜΕΝΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το τρολ θα βαφτίσει το κρέας ψάρι και ο ανειδίκευτος μόλις απόφοιτος θα γίνει από Αγρατικός Προσωπικός ιατρός ! Και θα δίνουν στον ΓΙ (που τιμώ !) 100000 με 150000 (έτσι λένε!) αλλά οι ΕΣΥτες θα παίρνουν 2 ψωροχιλιάρικα τον μήνα λες και είναι βοηθοί ακτινολογικού ! Οι δε ΕΟΠΥΥτες το ψωροδεκάρικο μικτό! Νομίζω ότι η προσφυγή στα δικαστήρια με το που θα το ψηφίσουν είναι αυτονόητη συνάδελφοι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δηλαδή θα έρθουν να καλύψουν τις ανάγκες ανειδίκευτοι, ενώ η πλειοψηφία των προσωπικών ιατρών σήμερα είναι γιατροί δευτεροβάθμιων νοσοκομείων... Καλά δεν υπάρχει κανείς σοβαρός σύμβουλος δίπλα στους υπουργούς, να τους εξηγήσει το άτοπο της επιλογής...; Δεν καταλαβαίνουν το μέγεθος της αποτυχίας, που έρχεται...; Ο θεσμός απέτυχε γιατί εξαρχής δεν καλύπτει καμμία ανάγκη... Οι περισσότεροι που γράφτηκαν σε προσωπικό ιατρό δεν τον επισκέπτονται καν... Επισκέπτεσαι τον ιατρό που εμπιστεύεσαι.... Αυτό δεν μπορούν να το καταλάβουν οι αρμόδιοι...; Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε 60 δις στην τελευταία 6ετία... Χάθηκε να μπουν 1-2δις στην υγεία να φτιάξει ο χώρος; Αυτό και μόνο χρειάζεται... Τα υπόλοιπα είναι ασκήσεις άγνοιας... Ξέρετε κάτι... Αφήστε οι κυβερνώντες τα μεγαλεπήβολα σχέδια για την υγεία... Ξευτιλίζεστε καθημερινά... Ρίξτε αλλού το βάρος... Μην μιλάτε για την υγεία...Δυστυχώς δεν έχετε καταλάβει τίποτα...! Αυτά τα λέει ένας ψηφοφόρος σας, γνώστης του χώρου...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τραγικά πράγματα !!όταν ένας ακτινολόγος παίρνει καθαρά στο χέρι 1,95 ευρώ για έναν υπέρηχο μαστού και ένας μικροβιολόγος 0,95 ευρώ για μια γενική ούρων ! Με τιμολόγηση το 1991 πιστεύω να καταλαβαίνετε τα 100.000 και 150000 το χρόνο για τους γενικούς γιατρούς πόσο ψευτικά ακούγονται !!
    Για να σας δώσω και μια πληροφορία όσους νέους γενικούς γιατρούς ξέρω το 90% αυτών ή έχει φύγει ή ετοιμάζει τα χαρτιά του για έξω
    Ρωτήστε τους ιατρικούς συλλόγους κάθε περιοχής και θα μάθετε τα μαντάτα
    Χορτάσαμε καθρεφτάκια !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χαχαααχαχαχαχ! Τι παίρνουν ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 2000 στον διευθυντή, 5.000 στον ειδικευόμενο ,13.000 στον άριστο που θα επιστρέψει. Παγκόσμια πρωτοτυπία. Δεν νομίζω ότι παίρνουν τίποτα. Απλούστατα δεν παίρνουν τίποτα από το φάρμακο που τους χρειάζεται. Αν έπαιρναν ίσως να έβλεπαν τα πράγματα πιο καθαρά.

      Διαγραφή
    2. 2000 στον διευθυντή, 5.000 στον ειδικευόμενο ,13.000 στον άριστο που θα επιστρέψει. Παγκόσμια πρωτοτυπία. Δεν νομίζω ότι παίρνουν τίποτα. Απλούστατα δεν παίρνουν τίποτα από το φάρμακο που τους χρειάζεται. Αν έπαιρναν ίσως να έβλεπαν τα πράγματα πιο καθαρά.

      Διαγραφή
  10. Δηλαδή υποβιβάζουν την Παθολογία σε αγροτικό. Αχ γλυκιά Χειρουργική μόνο εσύ αξίζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Για να καταλάβω, αν δεν μας δουλεύουν, θα δίνουν 150000€ στους ΠΙ ενώ δίνουν 2000×12=24000 στον ΕΣΥτη; Ενώ δίνουν .....10€ μικτά για 200 το πολύ επισκέψεις δηλαδή θεωρητικά 24000 αλλά στην πράξη μεσοσταθμικα .....1300× 12 = 15600€ στον ΕΟΠΥΥτη; Πάνε καλά; Δηλαδή οι μεν θα είναι ιατροί στην Ελβετία και όλοι οι άλλοι στο .....Τόγκο;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μα καλά !!!αλήθεια πιστεύουν ότι θα υπάρξει γιατρός που θέλει να έρθει στην Ελλάδα από Αγγλία ή Κύπρο για να γίνει προσωπικός ιατρός????
    Ανήκουστο
    Χάχα χα χα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. η ψυχολογος χρειαζεται ψυχαναλυση επειγοντως !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Στην Ελλάδα οι παθολογικές ειδικότητες δεν έχουν φακελάκι. Ετσι υπάρχει απροθυμία από τους νέους γιατρούς να εργασθούν με τα ψίχουλα. Στο ΕΣΥ όσοι παλιοί υπάρχουν θέλουν να φύγουν. Αρα βρήκαν μέθοδο να είναι υποχρεωτική η θητεία των νέων όπως για το αγροτικό αλλά με την φάκα της μετονομασίας σε προσωπικό γιατρό και καλύτερες αμοιβές. Υπολογίζουν λοιπόν οτι θα δελεάσουν και θα εγκλωβίσουν κάποιους να ακολουθήσουν παθολογία. Το τί θα κάνουν μέχρι να πάρουν ειδικότητα δεν τους απασχολεί ως προσωπικοί γιατροί. Αρκεί να κοροϊδεύουν το λαό όπως ο Μαυρογιαλούρος. ''Και προσωπικό γιατρό έχετε''.
    Οι επαγγελματικές ενώσεις της ειδικότητας τί κάνουν ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τα κορόιδα που τρέχουν στα ΤΕΠ, στο τραύμα,στα χειρουργεία, στα εμφράγματα νυχτιατικα,Κυριακές και γιορτές, θα παίρνουν 3 και 60 ως συνήθως, ας παραιτηθούμε όλοι από τα νοσοκομεία και τους ασθενείς να τους στέλνουν οι προσωπικοί ιατροί στην κύρια αγαπηδακη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ 1ΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: OI ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΜΕΤΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ!!! ΞΕΠΕΡΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αυτά θα ακούμε. Αφού δυστυχώς η ΝΔ και δεν θέλει και δεν μπορεί. Από την Αγαπηδάκη τι να περιμένει κανείς ; Μιά ψυχολόγο άσχετη. Αλλά δεν συμβουλεύεται κάποιον ; Που τα πετάει αυτά τα βεγγαλικά και ξευτιλίζονται όλοι μαζί στην κυβέρνηση ; Γρήγορα να την μαζέψουν πρέπει. Αρκετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή