Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023

Ανέτοιμα τα νοσοκομεία για το τριπλό χτύπημα covid, γρίπης και ιώσεων – Στο «παιχνίδι» οι ιδιωτικές κλινικές

Από τα δημόσια νοσοκομεία στις ιδιωτικές κλινικές. Ξεκινά η διεύρυνση των ΣΔΙΤ

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Ανέτοιμα φαίνεται πως είναι τα δημόσια νοσοκομεία μπροστά στο τριπλό χτύπημα που αναμένεται covid, γρίπης και ιώσεων. Ο καιρός αρχίζει να χαλάει και υγειονομικές αρχές είναι σε συναγερμό καθώς το τριπλό κύμα των ασθενειών είναι προ των πυλών.

Το γεγονός αυτό βέβαια αποτελεί μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την κυβέρνηση για να διευρύνει τις συνεργασίες του ΕΣΥ με τις ιδιωτικές κλινικές στο πλαίσιο των ΣΔΙΤ.

Άλλωστε τα δημόσια νοσοκομεία δεν φαίνεται να είναι σε καμιά ετοιμότητα καθώς το βασικό πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού παραμένει. Εξάλλου οι πολυδιαφημισμένες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού δεν έχουν ξεκινήσει καν να προκηρύσσονται, με αποτέλεσμα όταν αυτές υλοποιηθούν θα πρέπει να έχει περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος.

Υπό το πρίσμα αυτό τα δημόσια νοσοκομεία συνεχίζουν να έχουν μαύρες τρύπες σε προσωπικό και είναι άγνωστο πως θα αντιμετωπίσουν το κύμα των εισαγωγών.

Αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία

Πριν καλά-καλά ξεκινήσει το νέο κύμα με τους ασθενείς λόγω του Φθινοπώρου, οι εισαγωγές καταγράφονται ιδιαίτερα αυξημένες λόγω covid.

Είναι χαρακτηριστικό με βάση την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, ότι ήδη σημειώθηκαν 48 θάνατοι από τον κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα, ενώ αυξήθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 23%.

Εάν οι εισαγωγές για covid συνεχιστούν με αυτούς του αυξητικούς ρυθμούς και το επόμενο διάστημα, είναι αμφίβολο εάν το σύστημα υγείας θα αντέξει να εξυπηρετήσει και τους χιλιάδες πολίτες που θα προστρέξουν στα νοσοκομεία για γρίπη και λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό – RSV.

Με δεδομένο μάλιστα ότι δεν έχουν στη διάθεσή τους τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για να καλύψουν τις πρώτες ιατρικές τους ανάγκες, το νοσοκομείο αποτελεί μονόδρομο.

Συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές ακόμη και για τα ΤΕΠ

Και επειδή οι τραγικές ελλείψεις που καταγράφονται στο ΕΣΥ είναι φυσικά σε γνώση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, αναμένεται να συνεργαστεί με ιδιωτικές κλινικές για τη μεταφορά ασθενών που δεν «χωρούν» στο ΕΣΥ.

Ήδη άλλωστε ο υπουργός Υγείας έχει δημοσιοποιήσει τη σχετική απόφαση για το πώς θα αμείβονται οι ιδιωτικές κλινικές που θα νοσηλεύουν ασθενείς από τα δημόσια νοσοκομεία είτε με covid, είτε χωρίς.

Ταυτόχρονα όμως το δημόσιο σύστημα έρχεται να καλύψει και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών με τις ιδιωτικές κλινικές εφόσον αυτές όπως τονίζεται συμμετέχουν στις εφημερίες του ΕΣΥ.

Πρόκειται για μια καθαρή υπόθεση Σύμπραξης του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ) όπου ο ιδιωτικός τομέας για πρώτη φορά λαμβάνει ενεργό ρόλο ακόμη και στα Επείγοντα με το ΕΚΑΒ να μεταφέρει τους ασθενείς.

2 σχόλια:

  1. Ολες ανεξαιρετως οικυβερνησεις φροντιζουν να υποβαθμιζουν τη δημοσια υγεια ,ειναι πλεον εμφανες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάμε και όπου βγει.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή