Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023

Κλινικοεργαστηριακοί γιατροί: Συνάντηση με Χρυσοχοΐδη με επίκεντρο το clawback – Αναζητείται λύση για τη σωτηρία των Διαγνωστικών

Γιάννα Σουλάκη IATROPEDIA

Στον Υπουργό Υγείας, Μ. Χρυσοχοΐδη είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τους προβληματισμούς τους για το "ληστρικό", όπως το χαρακτηρίζουν clawback, οι εκπρόσωποι των φορέων της Πρωτοβάθμιας.
//

Η συνάντηση έγινε την Πέμπτη 28/09/2023 μετά από αίτημα του Συντονιστικού Οργάνου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και διήρκησε πέραν της μιας ώρας.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους για τη δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαστηριακοί και κλινικοεργαστηριακοί ιατροί, τα Διαγνωστικά Εργαστήρια και τα Πολυιατρεία. Και εξέφρασαν την αγωνία τους για την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία εξ αυτών, «λόγω του τεχνητού χρέους του τρέχοντος claw back αλλά και του claw back των παλαιών ετών».

Όπως ανέφεραν στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, οι γιατροί αδυνατούν να βγουν στη σύνταξη λόγω χρεών προς το δημόσιο, ενώ ζουν με το φόβο ότι θα καταστρέψουν τη ζωή των παιδιών τους εξαιτίας των υπέρογκων χρεών που θα τους κληροδοτήσουν.

Επισημάνθηκε, επίσης, στον Υπουργό ότι δεν υπάρχουν νέοι ιατροί που να εκφράζουν πλέον την επιθυμία να λάβουν την ειδικότητα του εργαστηριακού γιατρού, εξαιτίας της αδυναμίας επιβίωσης των εργαστηρίων, κάτι που δείχνει τάση επέκτασης και σε άλλες κλινικοεργαστηριακές ειδικότητες.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ κ. Φ. Πατσουράκος , πρόεδρος ΠΟΣΙΠΥ κ. Θ. Χατζηπαναγιώτου, ο πρόεδρος ΠΑΣΙΔΙΚ κ. Ι. Καραμηνάς , η πρόεδρος ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ κα Μ. Μαστοράκου, ο Πρόεδρος του ΠΑΝΙΔΙ κ. Δ .Φασίτσας . Εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ παρευρέθηκε η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κα Θεανώ Καρποδίνη .

Κατατέθηκε πόρισμα 14 σημείων και ζητήθηκε η υλοποίησή του

Οι εκπρόσωποι των Διαγνωστικών Κέντρων ζήτησαν από τον Υπουργό Υγείας να υλοποιηθεί άμεσα το τελικό πόρισμα 14 σημείων της ομάδας εργασίας που είχε συγκροτηθεί από εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και του Συντονιστικού Οργάνου ΠΦΥ μετά από εξάμηνη εργασία, το οποίο είχε κατατεθεί αρχικά το Φεβρουάριο 2023.

Επίσης ζητήθηκε από τον Υπουργό να υλοποιηθεί η πλήρης ψηφιοποίηση των διαγνωστικών εξετάσεων που περιέχονται στα θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα για να υπάρξει συγκράτηση της δαπάνης για διαγνωστικές εξετάσεις με επιστημονικά κριτήρια και να υλοποιηθεί η νομοθετική ρύθμιση για αμοιβή των εργαστηριακών ιατρών για αιμοληψία και διάγνωση εξετάσεων.

Οι εκπρόσωποι των Διαγνωστικών Κέντρων και των φορέων της Πρωτοβάθμιας επανέλαβαν την αίτημά τους για διενέργεια των rapid tests (Covid 19, H1N1, strep test, chlamydia test κλπ) από τους αδειοδοτημένους φορείς ΠΦΥ «αφού πρόκειται για αμιγώς ιατρικές πράξεις, όπως τονίσαμε και στις προηγούμενες επιστολές μας από 27/04/2023 και από 20/06/2023», όπως τόνισαν.

Ο Υπουργός δήλωσε ότι σε συνεργασία με την Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κα Θεανώ Καρποδίνη θα μελετήσει όσα ειπώθηκαν με σκοπό την εξεύρεση λύσεων. Επιφυλάχθηκε να απαντήσει, όρισε νέα συνάντηση εντός μηνός, οπότε και θα αξιολογηθούν τα στοιχεία που θα προσκομιστούν από τον ΕΟΠΥΥ και το Συντονιστικό .

Από την πλευρά τους τα Διαγνωστικά Κέντρα δεσμεύτηκαν να καταθέσουν τα οικονομικά στοιχεία που απαιτούνται με απτά παραδείγματα, τα οποία θα αποδεικνύουν το πρόβλημα, ώστε με τη συνεργασία του ΕΟΠΥΥ να βρεθεί η καταλληλότερη λύση για την επιβίωση των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

5 σχόλια:

 1. Πήγατε ρε παιδιά και ζητήσατε από έναν άσχετο να υπάρξει συγκράτηση της δαπάνης για διαγνωστικές εξετάσεις με επιστημονικά κριτήρια. Τι επιστημονικά κριτήρια να έχει ένασ επαγγελματίας πολιτικός. Είτε δεν σας κόβει είτε εισαστε ΠΑΣΟΚ και δεν το έχετε καταλάβει όπως η ΝΔ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΑΤΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΙΣΠΡΑΞΑΤΕ ΘΑ ΤΟ ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΜΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΘΑΡΡΟΣ/?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Άλλος ένας Υπουργός Υγείας που δήθεν δεν είναι ενημερωμένος και εσείς αναστέλλετε τις κινητοποιήσεις μην ταράξετε τις εκλογές. Μα καλά, δεν μάθατε τίποτα από τους προκατόχους του ; Να δω τι θα πείτε όταν σκάσει το επόμενο σαραντάρι και λίγο λέω γιατί πέρισυ τον Σεπτέμβριο αν θυμάστε, το CB έφτασε το 46,91 !!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μου αρέσει ο σχολιασμός !..γενικά ..χαλαρός …49,5 % claw back !!52 %claw back λες και δεν αφορά την τσέπη μας !!
  Μήπως έχετε κανένα κόλπο βρει και δεν μας το λέτε ;και σας τα παίρνουν απο τα ομόλογα του Σόρος ;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ελεος με την κοροιδια του καθε τυχαρπαστου υπουργου με τη σοβαροφανεια που καταντα τον ιδιο γελοιο και ασχετο με το αντικειμενο που του εχουν αναθεσει. με υφος στρατιωτικου διοικητη απολλυει κοσμο απο τα νοσοκομεια λες και φταιει η διοικηση που δεν υπαρχουν γιατροι ...τι συμβουλους εχεις που σου λενε τι να κανεις??? αλλα ποιος εχασε το φιλοτιμο για να το βρεις εσυ

  ΑπάντησηΔιαγραφή