Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Ξεκινά το νέο σύστημα κοστολόγησης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με DRGs – Τι αλλάζει

Ξεκινά το νέο σύστημα κοστολόγησης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με DRGs – Τι αλλάζει

Τι αλλάζει στα νοσοκομεία με τα DRGs που έχει ετοιμάσει το ΚΕΤΕΚΝΥ

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το νέο σύστημα κοστολόγησης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με DRGs. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, ήδη το ΚΕΤΕΚΝΥ το Ινστιτούτο για τα DRG, έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία ένταξης όλων των νοσοκομείων στην ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα ώστε να καταγράφονται ηλεκτρονικά όλα τα δεδομένα.

Πρόκειται για ένα σύστημα κατηγοριοποίησης ασθενειών στα νοσοκομεία ώστε να μπορούν με ακρίβεια να καταγράφονται όλα τα κόστη από τις νοσηλείες, ενώ στόχος είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών.

Ταυτόχρονα όμως με τα DRGs στα νοσοκομεία μπορεί να βελτιωθεί και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Να σημειωθεί ότι σήμερα στο ΕΣΥ εφαρμόζονται τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) που αποτελούν μία απλή καταγραφή των νοσηλειών με βάση την κατηγοριοποίηση των ασθενειών, χωρίς όμως όλα τα οικονομικά και επιστημονικά δεδομένα.

Ταυτόχρονα όμως με τα DRGs και το νέο σύστημα, καθιερώνεται πλήρως σε όλα τα νοσοκομεία και τις κλινικές ο ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος και καταργούνται τα χειρόγραφα έντυπα. Στον ιατρικό φάκελο των ασθενών θα γίνεται συστηματική συλλογή δεδομένων για όλο το φάσμα των ιατρικών υπηρεσιών που θα παρέχονται.

Σε δεύτερη φάση, ο ιατρικός φάκελος των ασθενών μέσω των DRGs, αναμένεται να διασυνδεθεί με τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο που δημιουργείται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) μέσω του προσωπικού γιατρού. Ήδη το ΚΕΤΕΚΝΥ έχει εκπαιδεύσει το προσωπικό στα νοσοκομεία, ώστε γιατροί και νοσηλευτές να ενσωματώνουν ψηφιακά όλα τα δεδομένα στον φάκελο των ασθενών.

Νέα διαχείριση στα νοσοκομεία

Πάντως τα DRG μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για χρηματοδότηση και κατάρτιση προϋπολογισμών, καθώς και για τιμολόγηση νοσοκομειακών νοσηλειών. Τα πλεονεκτήματα ενός συστήματος που χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλο τον κόσμο είναι η ενίσχυση της διαφάνειας, η μέτρηση της νοσοκομειακής δραστηριότητας αλλά και η συγκριτική αξιολόγηση (κόστος, ποιότητα, κτλ.) με άμεσο αποτέλεσμα την βελτίωση της αποδοτικότητας.

Να σημειωθεί ότι μέσω των DRGs θα γίνονται και οι αποζημιώσεις του ΕΟΠΥΥ για τους ασφαλισμένους που θα νοσηλεύονται. Κάτι που αναμένεται να γίνει άμεσα όταν ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, καθώς προωθείται σχετική κοινή υπουργική απόφαση λένε πηγές του HealthReport.gr.

Το υπουργείο Υγείας ευελπιστεί να υλοποιήσει άμεσα το συγκεκριμένο έργο μέσω του σχετικού φορέα του ΚΕΤΕΚΝΥ, ώστε να μπορεί να περιορίσει τις δαπάνες, αλλά ταυτόχρονα να μπορεί να ελέγξει και την αποδοτικότητα του κάθε νοσηλευτικού ιδρύματος.

Μέσω του νέου συστήματος άλλωστε θα κατευθύνονται και τα κονδύλια στο ΕΣΥ. Όσο πιο αποδοτικό είναι ένα νοσοκομείο και οι κλινικές του, τόσο περισσότερα κονδύλια θα εισπράττει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου