Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

Υπουργείο Υγείας: Αναζητείται αποτελεσματική λύση για να μειωθούν οι λίστες χειρουργείων στα νοσοκομεία – Τα 3 μέτρα

Υπουργείο Υγείας: Αναζητείται αποτελεσματική λύση για να μειωθούν οι λίστες χειρουργείων στα νοσοκομεία – Τα 3 μέτρα

Πώς σχεδιάζει ο υπουργός Υγείας να μειώσει τις λίστες χειρουργείων στα νοσοκομεία

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Λίστες χειρουργείων από το …2020!

Μπροστά σε άλλον έναν λαβύρινθο του συστήματος υγείας, τις λίστες χειρουργείων έπεσε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Παρότι κινείται στους ρυθμούς της κεντρικής κυβέρνησης με εξαγγελίες περί προσλήψεων και στήριξης του ΕΣΥ, στην πράξη τα προβλήματα είναι δυσθεώρητα και είναι άγνωστο πότε και πως θα λυθούν.

Ενδεικτικό είναι ότι αναζητείται εναγωνίως λύση για τις λίστες χειρουργείων παρότι διαρρέεται από την κυβέρνηση πως τα νοσοκομεία θα εκσυγχρονιστούν και η απάντηση στο πρόβλημα είναι προ των πυλών.

Μέχρι να γίνουν οι προσλήψεις, να ψηφιοποιηθούν οι λίστες με τις αναμονές και να επέλθει μία ορθολογική οργάνωση, θα αυξάνονται οι ασθενείς που περιμένουν για να κάνουν μία επέμβαση.

Το σχέδιο για να μειωθούν λίστες χειρουργείων

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr:

-Έχει δώσει εντολή στις Διοικήσεις των νοσοκομείων ως πρώτο βήμα να ξεκαθαρίσουν τις λίστες.

Να επικοινωνήσουν δηλαδή με τους ασθενείς που είναι εγγεγραμμένοι στις λίστες για μια επέμβαση ώστε να πληροφορηθούν εάν περιμένουν ακόμη ή εάν έχουν βρει λύση για παράδειγμα στον ιδιωτικό τομέα.

Κάτι που βέβαια θα έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού από τους Διοικητές όλων των Νοσοκομείων που εμφανίζουν αναμονές.

Εξάλλου υπάρχουν ασθενείς που εμφανίζονται να περιμένουν εδώ και 3 χρόνια για ένα χειρουργείο και θεωρείται μάλλον απίθανο να μην έχει ακόμη πραγματοποιηθεί το 2023.

-Στον έλεγχο θα πρέπει να ξεκαθαριστεί και αν κάποιοι ασθενείς είναι διπλοεγγεγραμμένοι στις λίστες καθώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που ένας πολίτης μεταβαίνει και σε άλλο δημόσιο νοσοκομείο για να ζητήσει να υποβληθεί σε επέμβαση.

-Το επόμενο βήμα θα είναι να δημιουργηθεί μία ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα όπου θα εντάσσονται όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία. Μία πλατφόρμα που θα ελέγχεται κεντρικά από το υπουργείο Υγείας.

Ωστόσο και αυτή η κίνηση δεν φαίνεται να μπορεί να φέρει αποτελέσματα καθώς δεν θα εκλείψει η αιτία που προκαλεί τις πολύχρονες αναμονές στα χειρουργεία.

Κάποιοι γιατροί θα συνεχίζουν να βαφτίζουν περιστατικά ως επείγοντα προκειμένου οι ασθενείς τους να προηγηθούν στο νυστέρι.

Με την ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα όμως θα μπορέσουν τουλάχιστον να διαγραφούν οι διπλοεγγραφές ασθενών σε διάφορα νοσοκομεία.

-Εφόσον εφαρμοστούν αυτές οι ενέργειες, η επόμενη κίνηση της κυβέρνησης και του υπουργού Υγείας θα είναι, όπως περιγράφουν καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr, να δώσει τη δυνατότητα οι ασθενείς που νοσηλεύονται στο ΕΣΥ και πρόκειται να χειρουργηθούν στα δημόσια νοσοκομεία, να μεταφέρονται σε ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να υποβληθούν στην επέμβαση.

Ο υπουργός Υγείας όπως μεταφέρουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr μελετά εδώ και καιρό το συγκεκριμένο σενάριο, ενώ φαίνεται ότι έχει βρει ήδη τη νομική φόρμουλα για να το υλοποιήσει.

Θα πρόκειται άλλωστε για μία ακόμη επέκταση των ΣΔΙΤ, μετά τη συνεργασία του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα κατά τη διάρκεια της πανδημίας οπότε και έγινε η αρχή.

4 σχόλια:

  1. Ακομη ενε ρεπορταζ για να ευθυμησουμε σε δυσκολες εποχες .Δηθεν ψαχνουν λυσεις σε προβλημα που αυτοι εχουν δημηιουργησει .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν υπάρχουν πραγματικές αναμονές. Όταν δώσεις το φακελλάκι βρίσκεται θέση για χειρουργείο την επόμενη μέρα. Αν υπήρχαν πραγματικές αναμονές αυτό δεν θα γινόταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχει άμεση λύση. Κοστολόγηση των Ιατρικών πράξεων, και δικαίωμα του ασθενούς να παρακολουθείται ή να χειρουργείται από τον Ιατρό της εμπιστοσύνης του, με πληρωμή από τα ασφαλιστικό του ταμείο .
    Έτσι κόβονται τα φακελάκια, γίνεται έμμεση αξιολόγηση των Ιατρών και των Νοσοκομείων και αποβάλλεται το σκάρτο απο τις Κρατικές Δομές και υπηρεσίες.
    Διότι γεμίσαμε τρωκτικά όλων των τύπων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατι να μην χορηγηθει fakelaki pass ? ολα οκ τοτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή