Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023

46 γαστρεντερίτιδες, 24 αναπνευστικές λοιμώξεις στη Θεσσαλία μετά την κακοκαιρία Daniel

Ρούλα Τσουλέα - IATROPEDIA

Διαγνώσθηκε επίσης με σαλμονέλα ένα νεογέννητο, ωστόσο η κατάσταση των ασθενών δεν εμπνέει ανησυχία.

Αρκετές δεκάδες λοιμώξεις έχουν έως στιγμής καταγραφεί στη Θεσσαλία μετά την κακοκαιρία Daniel, αλλά στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς δεν χρειάσθηκαν νοσηλεία, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Όπως είπε κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, έως στιγμής έχουν διαγνωστεί:46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας

24 περιστατικά λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού

Από τους ασθενείς με γαστρεντερίτιδα, σε ένα βρέφος λίγων ημερών βρέθηκε σαλμονέλα, ενώ σε έναν ενήλικα εντοπίστηκε ροταϊός. Στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς έλαβαν οδηγίες από τους γιατρούς. Μόνο έξι πάσχοντες από γαστρεντερίτιδα εισήχθησαν στα νοσοκομεία, μεταξύ αυτών και το βρέφος. Ωστόσο είναι σε πολύ καλή κατάσταση και δεν εμπνέει ανησυχία η κλινική του εικόνα, τόνισε η κυρία Αγαπηδάκη.

Η κυρία Αγαπηδάκη επισήμανε ακόμα ότι η κατάσταση σε επίπεδο επιδημιολογικής επιτήρησης δεν εμπνέει ανησυχία. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι υπάρχει και λόγος εφησυχασμού, πρόσθεσε.

Συνέστησε επίσης στους πολίτες που εμφανίζουν εμπύρετη γαστρεντερίτιδα ή απλό πυρετό, είτε δερματικά εξανθήματα, να επισκέπτονται τις κατά τόπους υπηρεσίες υγείας.

Σε ό,τι αφορά το νερό, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας είπε πως στη Λάρισα είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι κάτοικοι μπορούν να το πίνουν, να μαγειρεύουν, να πλένουν λαχανικά κ.λπ.

Όταν το νερό δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, σημαίνει πως δεν είναι πόσιμο. Επιπλέον, δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν πουθενά ως έχει. Αν θέλουν να το χρησιμοποιήσουν, πρέπει να το βράσουν πρώτα στους 100 βαθμούς Κελσίου για 3 λεπτά, κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου