Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

Κορονοϊός: Έρχονται τα νέα εμβόλια κατά της Kraken – Σήμερα οι αποφάσεις για την Ελλάδα

Γιάννα Σουλάκη - ΙΑΤROPEDIA

Στη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών συζητούνται οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη χορήγηση του νέου επικαιροποιημένου εμβολίου κατά του κορονοϊού και της παραλλαγής, Kraken, αλλά και του νέου εμβολίου κατά του ιού RSV.

Ο κορονοϊός άρχισε ξανά να δείχνει “τα δόντια του” με αύξηση στους διασωληνωμένους και τα θανατηφόρα περιστατικά, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας θωράκισης των ευάλωτων συνανθρώπων μας, ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα, η ελληνική πολιτεία και το Υπουργείο Υγείας δρομολόγησαν ήδη την παραγγελία των νέων εμβολίων Comirnaty XBB.1.5 της Pfizer, τα οποία αναμένεται να παραληφθούν, έως το τέλος του μήνα.

Το νέο εμβόλιο έχει επικαιροποιηθεί πάνω στην κυρίαρχη -έως πριν από λίγο καιρό- παραλλαγή του κορονοϊού Kraken και έχει λάβει θετική εισήγηση από τον ευρωπαϊκό EMA.

Ωστόσο, η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer έχει υποστηρίξει σε πρόσφατες ανακοινώσεις της, πως έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και η επαρκής κάλυψη και προστασία που προσφέρει έναντι και της επόμενης παραλλαγής «Eris», που εμφανίστηκε μέσα στο καλοκαίρι σε πολλά κράτη, αλλά στην Ελλάδα, και τείνει πλέον να γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή παγκοσμίως.
Νέα εμβόλια κατά της COVID-19: Σήμερα οι αποφάσεις για την Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδριάζει σήμερα Τρίτη 5/9 για να αποφασίσει -μεταξύ πολλών θεμάτων για την επερχόμενη εμβολιαστική περίοδο- και για το νέο εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19.

Ποιες δηλαδή είναι οι ομάδες που πρέπει να το λάβουν κατά προτεραιότητα για την καλύτερη θωράκισή τους, αλλά και σε ποιο δοσολογικό σχήμα, με στόχο τη μεγαλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

“Το νέο εμβόλιο θα γίνει διαθέσιμο και στη χώρα μας. Στην Επιτροπή, ωστόσο, έχουμε πολλά θέματα να συζητήσουμε που αφορούν σε όλα τα εμβόλια”, απάντησε σε σχετική ερώτηση του iatropedia.gr, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Αποφάσεις αναμένεται να λάβει η Επιτροπή και για το πρώτο εμβόλιο κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), αλλά και το εμβόλιο της εποχικής γρίπης. Καθώς και αυτή τη μεταπανδημική χρονιά, το «κοκτέιλ» του κορονοϊού και των άλλων ιώσεων αναμένεται να μας προβληματίσει, από το φθινόπωρο και μετά.
Οι ομάδες που θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα

Οι διεθνείς ρυθμιστικές αρχές (EMA, ECDC και FDA) έχουν αποφανθεί θετικά για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ωστόσο, η κάθε χώρα θα αποφασίσει τον τρόπο και τις ομάδες χορήγησης με βάση τα δικά της επιδημιολογικά κριτήρια και ανάγκες του πληθυσμού της.

Στην Ευρώπη συνήθως προτεραιότητα έχουν συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπως είναι οι επαγγελματίες του χώρου της Υγείας που βρίσκονται σε αυξημένη έκθεση στον ιό, αλλά και οι ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι ή άτομα με υποκείμενα νοσήματα).

Άτομα που διατρέχουν, πάντως, τον μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια είναι:άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και υποκείμενες παθήσεις που τους θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης Covid-19, ανεξαρτήτως ηλικίας
έγκυες
άτομα με αυξημένη έκθεση στον SARS-CoV-2, όπως οι υγειονομικοί

H αρμόδια Επιτροπή του ΕΜΑ συστήνει το εμβόλιο Comirnaty XBB.1.5 -και συγκεκριμένα την τρίτη προσαρμογή του- για την αντιμετώπιση των νέων παραλλαγών του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα συστήνει μία εφάπαξ δόση, ανεξάρτητα από το ιστορικό εμβολιασμού για την COVID-19.

«Η COVID-19 θα κυκλοφορεί παράλληλα με την εποχική γρίπη κατά την επερχόμενη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο και πρέπει να είμαστε έτοιμοι» υπογράμμισε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, η οποία πρόσθεσε πως αυτή η πιθανή διπλή απειλή θα θέσει τα ευάλωτα άτομα σε αυξημένο κίνδυνο και θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στα νοσοκομεία και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Ο εμβολιασμός είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο κατά των φετινών ιών, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Να σημειωθεί ότι η Pfizer ανακοίνωσε στα μέσα Αυγούστου ότι το εμβόλιό της σε μελέτη που έγινε σε ποντίκια, εμφάνισε εξουδετερωτική δράση -εκτός από την παραλλαγή Kraken- και κατά της παραλλαγής «Eris».
Πώς δρουν τα νέα εμβόλια

Τα νέα εμβόλια έχουν τον ίδιο μηχανισμό δράσης με τα αρχικά εμβόλια κατά της COVID-19. Το νέο εμβόλιο περιέχει μόρια που ονομάζονται mRNA τα οποία έχουν οδηγίες για την παραγωγή της πρωτεΐνης ακίδας της υποπαραλλαγής Omicron XBB.1.5.

Με τον εμβολιασμό, το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου θα αναγνωρίσει αυτή την πρωτεΐνη, ως ξένη και θα ενεργοποιήσει τις φυσικές άμυνες – αντισώματα και Τ κύτταρα – εναντίον της.

“Το νέο εμβόλιο δρα με τον ίδιο μηχανισμό με το αρχικό εμβόλιο, αλλά με διαφορετικό RNA. Απ’ ό,τι γνωρίζουμε -εκτός από την Kraken- θα είναι αποτελεσματικό και στη νεότερη υπο-παραλλαγή Eris”, σημειώνει ο Καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Χρούσος.

Εάν αργότερα, το εμβολιασμένο άτομο έρθει σε επαφή με τον ιό, το ανοσοποιητικό σύστημα θα αναγνωρίσει την πρωτεΐνη ακίδα στην επιφάνειά του και θα είναι έτοιμο να επιτεθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου