Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Εγκύκλιος προς επαγγελματίες Υγείας για νοσήματα στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες

Συντάκτης:
Virus

Με στόχο την αποφυγή έξαρσης επιδημιών τροφιμογενών και υδατογενών νοσημάτων, καθώς και ζωονόσων από τις καταστροφές υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης οι επαγγελματίες Υγείας καλούνται να είναι επί ποδός, σύμφωνα με εγκύκλιο της γενικής γραμματέως Δημόσιας Υγείας.

Απειλή μπορεί να αποτλέσουν γαστρεντερίτιδες ιογενούς, βακτηριακής και παραστιτικής αιτιολογίας (norovirus, rotavirus, Cryptosporidium κ.ά.), η ηπατίτιδα Α, τα νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος (Covid-19, λεγεωνέλλα κ.ά), καθώς και τα νοσήματα που μεταδίδονται μέσω διαβιβαστών και μέσω τρωκτικών ή άλλων ζώων (λεπτοσπείρωση, ΙΔΝ, ελονοσία κ.α). Επιδίωξη με την έκδοση του εγκυκλίου είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του ιατρικού προσωπικού και των άλλων επαγγελματιών υγείας. Απώτερος σκοπός είναι η έγκαιρη διάγνωση και επιδημιολογική καταγραφή νοσημάτων.

Λεπτοσπείρωση

Έμφαση δίνεται στην έγκαιρη αναγνώριση και τον εργαστηριακό έλεγχο πιθανών κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης. Πρόκειται για μικροβιακή λοίμωξη, η οποία προκαλείται από τον μικροοργανισμό λεπτόσπειρα (Leptospira spp) σε ανθρώπους και ζώα. Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου. Η μετάδοση ευνοείται όταν ούρα ή ιστοί μολυσμένου ζώου έρθουν σε επαφή με βλεννογόνους (των οφθαλμών, της μύτης και του στόματος) ή με λύσεις συνεχείας του δέρματος. Επίσης, η μετάδοση μπορεί να γίνειέμμεσα όταν ο άνθρωπος έρθει σε επαφή με μολυσμένο από ούρα περιβάλλον (κολύμπι ή έκθεση σε μολυσμένα νερά, κατάποση μολυσμένης τροφής).

Ως προς συμπτώματα, εμφανίζονται πυρετός, κεφαλαλγία, ρίγος, μυαλγίες, ένεση επιπεφυκότων και, λιγότερο συχνά, μηνιγγίτιδα, εξάνθημα, ίκτερο ή νεφρική ανεπάρκεια.

Στα εργαστηριακά κριτήρια για τη διάγνωση περιλαμβάνονται:Απομόνωση της λεπτόσπειρας από κλινικό δείγμα του ασθενούς
Ανίχνευση της λεπτόσπειρας σε κλινικό δείγμα με ανοσοφθορισμό
Αύξηση του τίτλου συγκολλητινών κατά της λεπτόσπειρας
Ανίχνευση αντισωμάτων IgM έναντι της λεπτόσπειρας στον ορό του ασθενούς

Σημειώνεται πως το προσεχές διάστημα αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων που οφείλονται στον ιό του Δυτικού Νείλου.

Αλέρτ καλούνται να είναι οι επαγγελματίες υγείας για τις περιπτώσεις αντιμετώπισης επιμόλυνσης τραυμάτων από βακτήρια, όπως είναι ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος και μυκητιάσεις. Μέριμνα χρειάζετα λόγω συνθηκών, αφού δεν είναι απίθανη η πρόκληση δηγμάτων από άγρια ή και οικόσιτα ζώα και ερπετά.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για την υγειονομική φροντίδα ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι έγκυες, άτομα με χρόνια νοσήματα, κινητικές ή άλλες δυσκολίες, άτομα τρίτης ηλικίας κ.ά.

Οι επαγγελματίες υγείας, ανεξάρτητα της δομής στην οποία υπηρετούν, συνιστάται να παρέχουν στον πληθυσμό της περιοχής, οδηγίες προφύλαξης και προστασίας της υγείας και της ψυχικής υγείας καθώς και να καθοδηγούν τους πολίτες με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ορθή και αποτελεσματική χρήση των υπηρεσιών υγείας.

1 σχόλιο:

  1. Είναι γελοίο να βλέπεις μία ψυχολόγο να δίνει ιατρικές συμβουλές. Αλλά θα μου πείτε εδώ οι δημοσιογράφοι έδιναν και δίνουν ιατρικές συμβουλές για να μην αναφερθώ τους φαρμακοποιούς, τη Google και τη γειτόνισσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή