Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023

Μελέτη του ΣΕΒ για την Ψηφιακή Υγεία

Συντάκτης:
Virus

Ποσοστό 23% αποτελεσματικότερη θεραπεία στα επείγοντα περιστατικά και 17,7% λιγότερες ημέρες νοσηλείας ανά ασθενή διασφαλίζονται με την αξιοποίηση της Ψηφιακής Υγείας, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο του ΣΕΒ για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό. Αυτά είναι μόνο λίγα από τα πορίσματα μελέτης για τις ωφέλειες του ψηφιακού μετασχηματισμού στον τομέα της Υγείας.

Κερδισμένοι βγαίνουν πολίτες και δημόσια διοίκηση από τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ενδεικτικό είναι πως οι υπηρεσίες τηλεϊατρικής μπορούν να εξασφαλίσουν:23% αποτελεσματικότερη θεραπεία στα επείγοντα περιστατικά,
70% χαμηλότερο κόστος παροχής υπηρεσιών,
17,7% λιγότερες ημέρες νοσηλείας ανά ασθενή,
και 4,8% λιγότερες νοσηλείες ανά 1.000 ασθενείς.

Οι ψηφιακές εφαρμογές εκτιμάται ότι διευκολύνουν ακόμη την πρόσβαση των πολιτών στο Σύστημα Υγείας με δυσκολία φυσικής παρουσίας, βελτιώνουν την ιατρική περίθαλψη και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής. Ήδη 9 στους 10 πολίτες διεθνώς, δηλώνουν ικανοποιημένοι από υπηρεσίες τηλε-ραντεβού με γιατρούς.

Ωστόσο, στην χώρα μας οι υπηρεσίες τηλεϊατρικής χρήζουν βελτίωσης μέσα από την επέκταση τους και σε νέες περιοχές πέρα από κάποια νησιά της 2ης ΥΠΕ (νησιά Αιγαίου πλην Κρήτης και Σποράδων). Επίσης επιτακτική κρίνεται η κατοχύρωση θεσμικού πλαισίου και για τους ιδιώτες παρόχους (νομική κατοχύρωση ιατρικής πράξης από απόσταση, αναγνώριση από τον ΕΟΠΥΥ των σχετικών δαπανών, κ.λπ.), ώστε να καλυφθούν τα θεσμικά κενά και να διευκρινιστούν οι ασάφειες της αγοράς.

Ψηφιακά εργαλεία & εφαρμογές

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οφέλους αποτελεί η χρήση εργαλείων, όπως τα health apps και τα digital therapeutics προσφέρει 40% μεγαλύτερη ακρίβεια στη μέτρηση ζαχάρου και εξοικονόμηση 50 δισ. ευρώ το χρόνο στα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας μέσω πρώιμης διάγνωσης. Με την αξιοποίησή τους ασθενείς και φροντιστές μπορούν να χειρίζονται οι ίδιοι, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών τους, μειώνοντας τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και συντομεύοντας τη διάρκεια νοσηλείας. Λόγω της περιορισμένης χρήσης, «προτείνεται η ανάπτυξη νέου ρυθμιστικού πλαισίου, το οποίο, μεταξύ άλλων, να καθιερώνει μηχανισμό αξιολόγησης και αποζημίωσης των εργαλείων αυτών, ώστε η αγορά να διευρυνθεί ταχύτερα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου.

Δεδομένα υγείας

Λαμβάνοντας και αξιοποιώντας μέσω της τεχνολογίας δεδομένα υγείας υπολογίζεται ότι μειώνονται κατά 33% οι θάνατοι από καρδιακές παθήσεις, κατά 50% τους θανάτους από HIV, κατά 50% τους θανάτους από σηψαιμία και κατά 67% τα περιστατικά έλκους κατάκλισης, χάρη στην εξατομικευμένη και ακριβέστερη διάγνωση και θεραπεία. Επιπλέον, η διάθεση και η αξιοποίηση δεδομένων υγείας δίνουν ώθηση στην έρευνα & στηνκαινοτομία στις επιστήμες υγείας, ενώ κάθε 1 εκ. ευρώ επένδυσης σε ένα κέντρο αριστείας δεδομένων υγείας, συνεισφέρει άμεσα 956 χιλ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας.

Όμως η χώρα μας δεν έχει προχωρήσει η δευτερογενής αξιοποίηση δεδομένων υγείας. Επομένως, το Παρατηρητήριο εισηγείται την ανάπτυξη στρατηγικής και αντίστοιχου ρυθμιστικού πλαισίου, καθώς και τη δημιουργία ενός αποθετηρίου δεδομένων υγείας, με σαφείς προδιαγραφές και προϋποθέσεις λειτουργίας.

Έξυπνα νοσοκομεία ή τα νοσοκομεία του μέλλοντος

Εκτιμάται πως τα έξυπνα νοσοκομεία θα βελτιώνουν την εμπειρία ασθενούς έως και 95%! Αυτό θα διασφαλιστεί με άμεσες, γρήγορες και ποιοτικές υπηρεσίες, εφαρμόζοντας την πλέον ενδεδειγμένη θεραπευτική αντιμετώπιση και παρέχοντας περίθαλψη στις κατοικίες των ασθενών, μειώνοντας παράλληλα τις μη επείγουσες εισαγωγές.

Στην Ελλάδα βήματα σε αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει μόνο στο ΓΝ «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης, ενώω υπάρχει σχεδιασμός και για άλλα. Για την διεύρυνσή τους προτείνεται η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης με άξονες την ανάπτυξη υπηρεσιών εξυπηρέτησης του πολίτη, τηνψηφιοποίηση εσωτερικών διαδικασιών, την ανάπτυξη διαλειτουργικότητας με συστήματα άλλων φορέων και την αξιοποίηση δεδομένων.

1 σχόλιο:

  1. Πολύ μπροστά η Ελλάδα 2.0! Sε λίγο θα γίνονται ψηφιακές μεταφορές των ασθενών άμεσα στο Νοσοκομείο. Η διακτίνηση είναι το μέλλον. Beam me up Scotty !

    ΑπάντησηΔιαγραφή