Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

ECDC: Θωρακιστείτε εγκαίρως απέναντι στη νέα «τριδημία» γρίπης, κορωνοϊού και ιού RSV

Ρούλα Τσουλέα - ΙΑΤROPEDIA 

Αυξάνονται ήδη τα κρούσματα γρίπης και κορωνοϊού. Ποιες ομάδες του πληθυσμού είναι πιο ευάλωτες.
//

Την άμεση λήψη μέτρων ώστε να προφυλαχθούμε από την τριπλή «επίθεση» που θα δεχθούμε τους ερχόμενους μήνες από γρίπη, κορωνοϊό και αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), συνιστά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως ασθενειών (ECDC).

Ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν «μικρές αυξήσεις» στα κρούσματα κορωνοϊού σε περισσότερες από τις μισές χώρες της ΕΕ, αναφέρει σε δήλωσή της η διευθύντρια του ECDC Dr. Andrea Ammon.

Αιτία γι’ αυτό πιθανώς είναι παράγοντες όπως τα αυξημένα ταξίδια και οι μαζικές συναθροίσεις του καλοκαιρού. Πιστεύεται όμως ότι ρόλο παίζει και η φθίνουσα πορεία της ανοσίας που αποκομίσαμε από τα εμβόλια και τη νόσηση από τον κορωνοϊό, εξήγησε.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι ηλικιωμένοι, πρόσθεσε. Από τις 16 χώρες που παρέχουν στο ECDC στοιχεία με βάση την ηλικιακή κατανομή, οι 12 καταγράφουν αύξηση σε όλες τις ηλικίες από 65 ετών και άνω. Στις 9 από αυτές παρατηρείται αύξηση κυρίως στις ηλικίες άνω των 80 ετών.

Πίεση στα νοσοκομεία

Σε πολλές χώρες, αύξηση παρατηρείται και στον αριθμό των ανθρώπων που απευθύνονται στους γιατρούς με συμπτώματα γρίπης. Τα εφετινά κρούσματα είναι έως στιγμής ανάλογα με τα περυσινά της ίδιας χρονικής περιόδου.

Τον περυσινό χειμώνα, όμως, η συνύπαρξη του κορωνοϊού με την γρίπη και τον ιό RSV είχε ως συνέπεια να τεθούν υπό σημαντική πίεση οι υπηρεσίες Υγείας, επισημαίνει η διευθύντρια του ECDC.

Αν και ουδείς γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η εφετινή περίοδος, πρέπει να ληφθούν μέτρα για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο, προσθέτει.

Αν και πολλοί δεν θέλουν ούτε να το ακούσουν, ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος. Υπολογισμοί του ECDC δείχνουν πως αν εμβολιαστούν εναντίον της COVID-19 σε υψηλό ποσοστό τα άτομα άνω των 60 ετών τώρα το φθινόπωρο, μπορεί να αποτραπεί έως τον Φεβρουάριο το 21-32% όλων των νοσηλειών εξαιτίας της.

Συνδυασμένοι εμβολιασμοί

Γι’ αυτό τον λόγο, η Dr. Ammon συνιστά να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνδυασμένου εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων εναντίον της γρίπης και της COVID-19. Οι ομάδες αυτές είναι:Οι ηλικιωμένοι

Όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό και υποκείμενα νοσήματα, ανεξαρτήτως ηλικίας

Οι έγκυοι

Πρέπει επίσης να εξεταστεί το ενδεχόμενο εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού διότι πιθανότατα θα εκτεθούν στο νέο κύμα γρίπης-κορωνοϊού. Η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας (π.χ. καλό πλύσιμο των χεριών) επίσης είναι απαραίτητη. Το ίδιο και η αποφυγή των άλλων όταν έχουμε λοίμωξη του αναπνευστικού.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού. Λαμβάνοντας τα απαιτούμενα μέτρα μπορούμε να προετοιμαστούμε – σε επίπεδο ΕΕ και εντός κάθε χώρας», καταλήγει η Dr. Ammon.

Φωτογραφία: iStock

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου