Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

Με «πακέτο» προσλήψεων στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης – Πόσες θα γίνουν στην Υγεία

Με «πακέτο» προσλήψεων στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης – Πόσες θα γίνουν στην Υγεία

Στις προσλήψεις στην Υγεία αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Μια από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι ο χώρος της Υγείας με βάση τις επίσημες τοποθετήσεις, γι αυτό και στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει «πακέτο» προσλήψεων που θα αφορούν και στην Υγεία.

Άλλωστε ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί πολλές φορές ότι θα ενισχυθεί ο τομέας της Υγείας άμεσα με προσωπικό μέσα από τη διαδικασία του ΑΣΕΠ, που θα αφορά δηλαδή σε μόνιμες θέσεις.

Εξάλλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καθ΄ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είχε δηλώσει πώς θα γίνουν 10.000 προσλήψεις σε βάθος τετραετίας, ενώ η υπουργός Εσωτερικών είχε δηλώσει ότι θα γίνουν πολύ νωρίτερα για να καλυφθούν οι ανάγκες. Σύμφωνα με την ενημέρωση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, οι 6000 αναμένεται να προκηρυχθούν εντός του έτους.

Η μερίδα του λέοντος των προσλήψεων θα κατευθυνθεί προς τα εκεί και θα είναι γιατροί, κυρίως νοσηλευτές, στελέχη του ΕΚΑΒ.

Πάντως όσες προσλήψεις και να ανακοινωθούν στη ΔΕΘ, δεν επαρκούν να καλύψουν ούτε καν τις αποχωρήσεις στο ΕΣΥ.

Εξάλλου εν μέσω θέρους φάνηκε ξεκάθαρα πόσο γυμνό είναι το ΕΣΥ. Τα νοσοκομεία είναι άδεια από ιατρικό προσωπικό όπως βέβαια και τα Κέντρα Υγείας στα νησιά.

Προσλήψεις που δεν επαρκούν και από τη ΔΕΘ

Στο πακέτο των προσλήψεων που θα γίνουν στην Υγεία αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ.

Θα μιλήσει για τις 10.000 προσλήψεις στην Υγεία αλλά και στην πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών και 1.600 ατόμων λοιπού προσωπικού που έχουν προγραμματισθεί.

Ωστόσο και να προσλαμβάνονταν άμεσα 10.000 εργαζόμενοι στο ΕΣΥ δεν θα καλύπτονταν ούτε τα βασικά κενά, καθώς περίπου 10.000 είναι οι επικουρικοί που υπηρετούν ήδη σήμερα στα νοσοκομεία.

Συνεπώς θα έπρεπε να μονιμοποιηθούν πρώτα οι επικουρικοί (οι οποίοι έχουν τριετείς συμβάσεις συνήθως) και για να καλυφθούν οι ελλείψεις θα πρέπει να προσμετρηθούν από κει και πέρα οι όποιες τοποθετήσεις υγειονομικών.

Στο ΕΚΑΒ από την άλλη από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στις 800 μόνιμες προσλήψεις που θα αρχίσουν να προκηρύσσονται άμεσα.

Αναμένεται επίσης να μιλήσει για άμεση πρόσληψη επικουρικού προσωπικού. Έχουν ήδη προσληφθεί 111 άτομα πληρώματα ασθενοφόρων στην Αθήνα και θα προκηρυχθούν άλλες 150 θέσεις στην επικράτεια τις επόμενες ημέρες.

Όμως στην πράξη τα πράγματα δεν κυλούν βάση του σχεδιασμού καθώς η σχετική προκήρυξη για τις διετείς συμβάσεις δεν φαίνεται να προσελκύει τους υποψηφίους.

Να επισημανθεί ότι οι 150 θέσεις επικουρικού προσωπικού για το ΕΚΑΒ που θα προκηρυχθούν για την επαρχία, είναι θέσεις που δεν καλύφθηκαν στην Αττική λόγω του περιορισμένου ενδιαφέροντος.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι τα τελευταία χρόνια οι αποχωρήσεις αυξήθηκαν στο ΕΣΥ τόσο από τις συνταξιοδοτήσεις όσο και επειδή κάποιοι υγειονομικοί και κυρίως γιατροί, αποφάσισαν να συνεχίσουν την επαγγελματική τους πορεία στο εξωτερικό ή πηγαίνοντας στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να αυξήσουν τα εισοδήματά τους.

Με βάση τα στοιχεία που καταγράφουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των νοσοκομείων, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός όσων αποχώρησαν είναι μεγαλύτερος από τις 10.000 προσλήψεις που υπόσχεται η κυβέρνηση.

5 σχόλια:

  1. Βρείτε αλλού κορόιδα να τρέχουν νυχθημερόν Κυριακές, γιορτές και αργίες σε ΤΕΠ και κλινικές για λίγα ψωροευρω.Επιπλεον τα ακούγαμε για τους μεγαλοδιευθυντες και καθηγητές που παίρνουν φακελάκια.Γυρω μας ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί,κομμωτές και μαγαζατορες σηκώνουν μεζονέτες ,πάνε ακριβά ταξίδια ενώ παίρνουν market και,fuelpass.Χαρισμα σας το κακοπληρωμένο βούρκο του ΕΣΥ,αρκετό αίμα μας ήπιε, έξω είναι πολύ καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προς το παρόν έφαγε το πακέτο με τους νεκρούς από τις πλημμύρες και το πακέτο με τη δολοφονία στο Blue Star. Αν εννοεί αυτά τα πακέτα καλύτερα να μην πάει στη ΔΕΘ ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καθε γιατρος που σεβεται στοιχειωδως τον εαυτο του και την επιστημη του οφειλει να γυρισει την πλατη στο απαραδεκτο απο ολες τιας αποψεις συστημα αυτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ΕΣΥ με τους όρους ίδρυσής του έχει τελειώσει.. κανείς νέος ιατρός δε θέλει να εισέλθει κανείς δεν έχει κίνητρο να προσφέρει. Καταλάβετέ το και δώστε πραγματικούς μισθούς αντίστοιχους των υπολοίπων μελών κρατών, προσφερετε συνθήκες εργασίας ανάλογες του 21ου αιώνα και διασφαλίστε την επαγγελματική και επιστιμονική εξέλιξή μας. Δωρεάν γοα τη ψυχή της μάνας του δε δουλεύει κανείς. Δεν μας σπουδάσατε εσείς κύριοι της όποιας κυβέρνησης !!!
    Ντροπή και αίσχος σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή