Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Κορονοϊός: Ανησυχία για τις αντοχές του ΕΣΥ – Φόβοι για νέο κύμα από το Φθινόπωρο

Κορονοϊός: Ανησυχία για τις αντοχές του ΕΣΥ – Φόβοι για νέο κύμα από το Φθινόπωρο

Πώς η τριδυμία ιών θα δοκιμάσει και πάλι τις αντοχές του ΕΣΥ

Μαρία Γλένη HR

Η αναζωπύρωση του covid με τις νέες μεταλλάξεις, η γρίπη αλλά και ο και RSV θα θέσουν και φέτος σε νέα δοκιμασία τις αντοχές του ΕΣΥ.

Η ταυτόχρονη εμφάνιση τους ανησυχούν τους ειδικούς καθώς προβλέπουν πώς το φθινόπωρο και μετά πιθανώς θα εκδηλωθεί νέο πανδημικό κύμα, που θα προκαλέσει αυξημένες ροές ασθενών προς τα νοσοκομεία καθιστώντας και φέτος ιδιαίτερα ευάλωτα στο να παρουσιάσουν ακόμη χειρότερη εικόνα από αυτή που έχουν σήμερα.

Εξάλλου τα νοσηλευτικά ιδρύματα παραμένουν χωρίς υγειονομικό προσωπικό, τα ΤΕΠ δεν έχουν οργανωθεί ακόμη αλλά και με εφημερίες πνιγμένες από φορεία, ράντζα και στριμωγμένους ασθενείς.

Ειδικά οι προκηρύξεις για την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού είναι στον αέρα. Όμως ακόμη όμως και αν γίνουν το επόμενο διάστημα, δεν αναμένεται να ενισχύσουν το σύστημα υγείας άμεσα.

Ανησυχούν οι πολλές μεταλλάξεις του κορονοϊού

Τα νέα δεδομένα είναι ανησυχητικά καθώς ο κορονοϊός συνεχίζει να καλπάζει ανεβάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων σε απίστευτα για την εποχή νούμερα .

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο την τελευταίες εφτά ημέρες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 39 θανάτους από κορονοϊό και 25 διασωληνωμένους, με την αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία να αγγίζει το 14%.

Την ίδια ώρα η ανησυχία των επιστημόνων εντείνεται καθώς και επισήμως πια έφθασε στην χώρα μας η νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού η οποία κυριαρχεί σε πάνω από 20 χώρες και φέρει την ονομασία «Pirola».

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα πέντε πρώτα κρούσματα στην εβδομαδιαία Επιδημιολογική Επιτήρηση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Η «Pirola» λόγω του μεγάλου αριθμού μεταλλάξεων που φέρει, είναι υπό παρακολούθηση όσον αφορά στη μεταδοτικότητά της και στη σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί.

Εκκλήσεις για άμεση λήψη μέτρων

Έκκληση στις υγειονομικές αρχές των κρατών μελών απευθύνει η Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), Dr Andrea Ammon, για προστασία της υγείας των ανθρώπων μέσω εμβολιασμού και άλλων προληπτικών μέτρων.

Όπως αναφέρει η Dr Andrea Ammon οι ηλικιωμένοι και εκείνοι με υποκείμενες παθήσεις εξακολουθούν να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση. Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζει ότι πέρυσι το χειμώνα η κυκλοφορία των τριών αναπνευστικών ιών άσκησε μεγάλη πίεση στα συστήματα υγείας.

«Πρέπει να δράσουμε τώρα για να ελαχιστοποιήσουμε την αναμενόμενη επιβάρυνση των συστημάτων υγείας που προκαλείται από την ταυτόχρονη κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών» υποστήριξε χαρακτηριστικά.

1 σχόλιο:

  1. Tα κορόιδα τελειώσανε,βρείτε άλλους να τρέχουν και να ξενυχτάνε για 3.60.Αει σιχτιρι πια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή