Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Χρυσοχοΐδης: Εκπαίδευση πολιτών στην παροχή ΚΑΡΠΑ για να σωθούν ανθρώπινες ζωές

Συντάκτης: Virus

Έμφαση στην εκπαίδευση περισσότερων εθελοντών στην παροχή ΚΑΡΠΑ έδωσε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε απότο υπουργείο Υγείας και το ελληνικό γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ασθενών 2023, η οποία ήταν αφιερωμένη στο θέμα «Engaging Patients for Patient Safety».

Με άξονες την ασφάλεια των ασθενών και την υλοποίηση στάλθηκε μήνυμα υπερ του εθελοντισμού για την ασφάλεια των ασθενών. «Όσοι πιο πολλοί πολίτες-εθελοντές εκπαιδευτούν για να μπορούμε να σώσουμε μια ανθρώπινη ζωή, τόσο πιο σημαντικό θα είναι και από πλευράς ανθρώπινης αλληλεγγύης όσο και από πλευράς δημόσιας υγείας», επισήμανε στην αρχή της τοποθέτησης του» ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας ευαισθητοποίησης με τίτλο «Save a Life, Learn Cardiopulmonary Resuscitation» (Σώσε μία ζωή. Μάθε ΚΑΡΠΑ (cpr) που διοργανώνουν το Γραφείο Ποιότητας Φροντίδας και Ασφάλειας Ασθενών του ΠΟΥ Αθηνών και ο Οργανισμός Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ).

Προσδοκία της εκδήλωσης ήταν και η παροχή εκπαίδευσης στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση. Χαρακτηριστικά, εθελοντές από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία έκαναν επίδειξη ΚΑΡΠΑ σε «κούκλα προσομοίωσης» ώστε να μάθουν στους πολίτες πώς γίνεται το ΚΑΡΠΑ.

«Μέσα από τη διαδικασία της Καρδιαναναπνευστικής Αναζωογόνησης μπορούμε να σώσουμε ζωές. Νομίζω πως, επειδή είναι οριοθετημένα κάποια πράγματα χρειάζεται να εξοπλίσουμε τα υπουργεία, τις υπηρεσίες και γενικά όπου χρειάζεται πολύς κόσμος, με απινιδωτές και ταυτόχρονα με εθελοντές, οι οποίοι θα είναι εκπαιδευμένοι και θα μπορούν να σώσουν ζωές. Πραγματικά, υπάρχει η δυνατότητα σε ποσοστό πάνω από 60% να σώζονται, με τη μέθοδο της ΚΑΡΠΑ, ανθρώπινες ζωές» πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Ο υπουργός έκανε κάλεσμα τους εθελοντές της ομάδας μαζί με τον παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να οργανωθεί ένα σχέδιο δράσης, στην προσπάθεια θα εμπλακεί και το Γραφείο του Ασθενών στο υπουργείο Υγείας, που έχει ως ώστε να δικτυωθεί με όλες τις μεγάλες οργανώσεις ασθενών. Επιδίωξη είναι « να αποτελέσουν κι αυτοί μέρος της μεγάλης αλλαγής που χρειάζεται το σύστημα της δημόσιας υγείας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κτίσουμε και στο επίπεδο της πρόληψης, αλλά και στο επίπεδο της νοσηλείας, της θεραπείας, ένα από τα καλύτερα συστήματα στην Ευρώπη», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου