Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Προεδρική εκλογή ΣΥΡΙΖΑ: Η καθαρή πρωτιά Κασσελάκη, τα "καρφιά" Αχτσιόγλου και ο ρυθμιστής του β' γύρου

Της Νίκης Ζορμπά - Capital.gr

Δεν έχουν τέλος τα εκλογικά σοκ στον ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησαν από τις Εθνικές Εκλογές του Μαίου και συνεχίζονται με την καθαρή πρωτιά που κατέγραψε ο Στέφανος Κασσελάκης χθες, κατά τον α΄γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του:

Η ανατροπή που σημειώθηκε ήταν εφ όλης της ύλης. Καταρχάς, στη συμμετοχή των ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία. Το ποσοστό των 147.000 μελών, εκ των οποίων τα 40.000 να είναι νέες εγγραφές, δεν ξεπέρασε απλώς κάθε προσδοκία, αλλά ήταν το πρώτο σοκ στον ΣΥΡΙΖΑ από νωρίς το πρωί της Κυριακής όπου σχηματίζονταν ουρές έξω από τα εκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ ανά την Επικράτεια. Χρειάστηκε παράταση πλέον της μιας ώρας για το κλείσιμο της κάλπης: Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε στις 22.15 το βράδυ, όταν ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε το κλείσιμο των καλπών στις 21.00.

Το σοκ και τα κουκιά του β΄γύρου

Το κύμα "ανατροπής" υπέρ Κασσελάκη, διαχεόταν ως κλίμα υπέρ του, από αρκετά νωρίς το μεσημέρι, με τους υποστηρικτές του να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογής του, ακόμη και από τον α΄γύρο. Αυτές οι προσδοκίες δεν επιβεβαιώθηκαν μεν αλλά ο εξ Αμερικής επιχειρηματίας που εμφανίστηκε στο κομματικό στερέωμα το καλοκαίρι, (επιλογή Α. Τσίπρα για το ψηφοδέλτιο Επικρατειας και την εκλογική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ) και τάραξε τα κομματικά νερά μέσα σε 20 ημέρες, αφού μόλις στα τελη Αυγούστου δήλωσε ξαφνικά "παρών" στην κούρσα της διαδοχής, συγκέντρωσε το εντυπωσιακό ποσοστό 45, 04% στην κάλπη.

Η Έφη Ατχσιόγλου, φαβορί για την νέα εποχή του ΣΥΡΙΖΑ ως η επόμενη πρόεδρός του, από την αρχή ηδη της εσωκομματικής διαδικασιας, κατέγραψε ποσοστό 36,21, υπολειπόμενη εννέα μονάδων από τον ανθυποψήφιό της.

Χαμηλότερες ( σίγουρα των προσδοκιών του) επιδόσεις κατέγραψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος συγκέντρωσε μόλις το 8,77 των ψήφων, ισοψηφώντας με τον Νίκο Παππά ο οποίος παρά το συντριπτικό πλήγμα από την υποψηφιότητα Κασσελάκη ( ψάρευαν από την ίδια δεξαμενή ψήφων) , έλαβε ποσοστό 8,7% που τον αναδεικνύει ουσιαστικά σε ρυθμιστή του β' γύρου.

Και τούτο, γιατί το ποσοστό του Ευκλείδη Τσακαλώτου αναμένεται να αθροιστεί στην κάλπη της 24ης Σεπτεμβρίου με το 36,21 της κ. Αχτσιόγλου, επιτρέποντάς της να κλείσει την ψαλίδα με τον Στέφανο Κασσελάκη.

Δύσκολος όμως είναι ο γρίφος για το πού θα κατευθυνθεί το 8,7% του Νίκου Παππά , το οποίο θα αναδείξει πρόεδρο. Και του Στέφανου Τζουμάκα το ποσοστό ( 1,21) είναι μετρήσιμο για τα επιτελεία των μονομάχων: Η μάχη του β΄ γύρου θα είναι ιδιαίτερα σκληρή ( αναμένονται ισχυρές δόσεις τοξικότητας, ιδιαίτερα στα Κοινωνικά Δίκτυα, συνεπώς καμία ψήφος δεν τους περισσεύει.

Η Έφη Αχτσιόγλου, τελευταία που έκανε δήλωση χθες στα γραφεία της Κουμουνδούρου, εμφανίστηκε ασυνήθιστα "αυστηρή" στο μήνυμά της, χωρίς να φείδεται αιχμών για τον ανθυποψήφιό της.

Είναι ενδεικτική η αποστροφή της για τη βαρύνουσα σημασία του β' γύρου των εσωκομματικών εκλογών: "Θα καθορίσει αν τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας θα τους δώσουμε με πολιτικούς όρους ή όχι. Μιλώ για τους αγώνες στο πραγματικό πεδίο. Στη Βουλή και στην κοινωνία. Αν θα τους δώσουμε με όρους σοβαρότητας, εμπειρίας και ευθύνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν μπορεί να πορεύεται στα θολά νερά των εύκολων λύσεων. Έχουμε ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό να είμαστε ειλικρινείς".

Σημειωτέον: Δικαίωμα ψηφου την προσεχή Κυριακή στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ, διατηρούν όσοι εγγράφηκαν και ψήφισαν έως χθες καθώς και όσοι ήταν ήδη μέλη εγγεγραμμένα έως χθες αλλά δεν εμφανίστηκαν στην ψηφοφορία. Δεδομένου πως η Κουμουνδούρου μέτρησε 40.000 νέες εγγραφές από τις 147.000 που πηγαν στην κάλπη, υπάρχει μια κρίσιμη μάζα άλλων τόσων ψηφοφόρων που δεν ενεργοποιήθηκαν χθες και το "παρών" τους, στον βαθμό που επιτευχθεί, είναι ζητούμενο προς διεκδίκηση και των δυο "στρατοπέδων".

Ο νικητής του α΄ γυρου Στ. Κασσελάκης, συνοδευόμενος στην Κουμουνδούρου από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ( Π. Παππά, Δ. Αυγέρη , Θ. Τζάκρη και πρωτίστως τον Ευ. Αποστολάκη), "έδειξε" προς την επικράτησή του την προσεχή Κυριακή: "Έγινε το πρώτο βήμα για να έχει σύντομα η χώρα προοδευτική κυβέρνηση".

Ο Νίκος Παππάς, καίτοι ρωτήθηκε, απέφυγε να απαντήσει ευθέως ποιον θα στηρίξει στον β' γύρο, με μια δήλωση όμως "ενωτική" ( όπερ μεταφράζεται σε : όποιος και να βγει αρχηγός αυτόν θα στηρίξουμε όλοι" αλλά και πολιτική: " έχουμε υποχρέωση, από όποια θέση μάς έταξε ο λαός του ΣΥΡΙΖΑ, ο προοδευτικός κόσμος, να υπηρετήσουμε την ανάγκη για μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή, να υπηρετήσουμε την παράταξη της νίκης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου