Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Ελλείψεις φαρμάκων – Ελλάδα: Στην πρώτη θέση στην Ευρώπη με 130 μέρες αναμονή για εκτέλεση συνταγών

Iatropedia newsroom

Μία ακόμη θλιβερή πρωτιά κατέχει η χώρα μας σε σχέση με τις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης. Αυτή της αναμονής για την εκτέλεση συνταγών, εξαιτίας ελλείψεων.

Παραμένουν οι ελλείψεις σε 200 βασικά φάρμακα στην Ελλάδα. Αν και το φαινόμενο δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό, έρευνες διαπιστώνουν πως η διάρκεια της έλλειψης για ορισμένα σκευάσματα στη χώρα μας σπάει ρεκόρ!

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή μελέτη (MIIR/EDJNet/EU Health Union), για το διάστημα 2018 – 2023 η χώρα μας έρχεται πρώτη στον μέσο χρόνο αναμονής φαρμάκων σε έλλειψη, με το ευρωπαϊκό ρεκόρ των 130 ημερών.

Ακολουθούν:
η Γερμανία με μέσο όρο 120 ημέρες,
το Βέλγιο με 103 μέρες,
η Ιταλία με 90 μέρες
η Ισπανία με 72 μέρες αναμονή για εκτέλεση συνταγών στο φαρμακείο.

Ανάμεσα στις ελλείψεις βρίσκονται βασικά φάρμακα, όπως είναι τα αντιβιοτικά, τα αντιδιαβητικά, τα καρδιολογικά και δεκάδες άλλα. Οι ελλείψεις αυτές, προκαλούν σημαντική επιβάρυνση στην καθημερινότητα, αλλά ακόμη και την υγεία των ίδιων των ασθενών, που αναγκάζονται να μετακινούνται από φαρμακείο σε φαρμακείο για την εκτέλεση των συνταγών τους, ενώ και οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους δυσκολεύονται να τους εξυπηρετήσουν.

Π. Μαρινάκης: «Υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή φαρμάκων»

Για το θέμα ρωτήθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος τόνισε πως το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό:

«Παγκόσμιο και ευρωπαϊκό το πρόβλημα, γιατί δεν υπάρχει παραγωγή φαρμάκων. Στην χώρα μας είμαστε σε καλύτερη κατάσταση γιατί έχουμε την παραγωγή γενοσήμων γιατί οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες και παράγουν και εξάγουν. Ο υπουργός Υγείας έχει εκδώσει 3 αποφάσεις με τις οποίες απαγορεύει την εξαγωγή φαρμάκων. Έχει καταρτισθεί και σχετικός πίνακας από τον ΕΟΦ. Είναι μια κατάσταση που το Υπουργείο αντιμετωπίζει καθημερινά», σημείωσε ο ίδιος.
200 κωδικοί σε έλλειψη

Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι σε έλλειψη πάνω από 200 κωδικοί βασικών σκευασμάτων. Ενώ εξαιτίας των ελλείψεων -σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα»- αναβάλλονται ακόμη και χειρουργεία στα Νοσοκομεία.

Σε έλλειψη, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, βρίσκονται τα εξής φάρμακα:Νευρολογικά: αντιεπηιληπτικά, αντιπαρκινσονικά, αντικαταθλιπτικά
Αντιδιαβητικά: ινσουλίνες, Tsesiba, Ozempic, Trulicity, Victoza
Ογκολογικά: Abraxane, Methotrexate, Aracytin, Kevzara, Fasturtec
Για αυτοάνοσα: Roactemra, Nulojix
Για ενδοκρινοπαθείς: Thyrohormone, Menopur, Natpar
Για καρδιοπαθείς: Actilyce, Metalyce
Για λοιμώξεις: Amoxyl, Augmentin, Zinadol

Οι αιτίες για το φαινόμενο αυτό απορρέουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε αλλά και την εξαγωγή πρώτων υλών για την κάλυψη αναγκών από Ινδία και Κίνα. Όμως το πρόβλημα με τις ελλείψεις έχει μεγαλύτερη διάρκεια, σύμφωνα με τους ειδικούς.

1 σχόλιο: