Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

Γιαννάκος: Απολύονται από τα νοσοκομεία 6.000 συμβασιούχοι και επιστρέφουν οι εργολάβοι

Με εργολάβους αντικαθιστά σταδιακά το υπουργείο Υγείας περίπου 6.000 εργαζόμενους, όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Σε νέα καταγγελία με σημερινή του νέα παρέμβαση προέβη ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, για την κατάσταση που επικρατεί συγκεκριμένα στο νοσοκομείο της Κοζάνης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά 17 καθαρίστριες απολύονται παρότι έχουν ενεργές συμβάσεις, ενώ 6000 συμβασιούχοι πρόκειται να απολυθούν από τα νοσοκομεία της χώρας μας, αφήνοντας αστελέχωτη και αθωράκιστη την Δημόσια Υγεία.

Τι συμβαίνει με τους συμβασιούχους στην καθαριότητα, τη φύλαξη και την εστίαση στα νοσοκομεία.

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει πως η επέλαση των εργολάβων ξεκινάει από το νοσοκομείο της Κοζάνης, ενώ επισημαίνει και το μεγάλο κόστος που θα έχει για το δημόσιο η απομάκρυνση των κακοπληρωμένων συμβασιούχων.

«Απολύονται από τα νοσοκομεία 6.000 συμβασιούχοι»

«Απολύονται από τα νοσοκομεία 6.000 συμβασιούχοι σταδιακά και επιστρέφουν οι αεριτζήδες εργολάβοι που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα. Με την απειλή μπράβων εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους. Στο νοσοκομείο Κοζάνης απολύονται 17 καθαρίστριες και εγκαθίσταται εργολάβος. Η 8ωρη καθαρίστρια στον εργολάβο στοιχίζει περισσότερο από τον γιατρό του ΕΣΥ».

Αύριο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, θα βρίσκεται στο νοσοκομείο Κοζάνης στη διαμαρτυρία που οργανώνουν οι εργαζόμενοι για την απόλυση 17 καθαριστριών παρότι έχουν ενεργή σύμβαση η οποία με απόφαση του Υπουργού Υγείας ανανεώνεται έως τέλος του χρόνου. «Σταδιακά το ίδιο συμβαίνει με 6.000 συμβασιούχους στα Νοσοκομεία στη καθαριότητα, τη φύλαξη και την εστίαση», συνεχίζει ο κ. Γιαννάκος. «Ο κάθε εργολαβικός εργαζόμενος στοιχίζει από 2.500 ευρώ έως 3.500 ευρώ το μήνα. Περισσότερο από τους γιατρούς του ΕΣΥ».
«Δουλεύουν χωρίς σταματημό για 400 με 500 ευρώ το μήνα»

Πιο συγκεκριμένα, «στην Κοζάνη η 8ωρη καθαρίστρια με σύμβαση που απολύεται στοιχίζει 1.300 ευρώ το μήνα συνυπολογίζοντας όλο το κόστος για το νοσοκομείο και η 8ωρη καθαρίστρια του εργολάβου 2.500 ευρώ το μήνα. Οι συμβασιούχοι φύλακες στα νοσοκομεία στοιχίζουν 1.500 ευρώ το μήνα συνυπολογίζοντας τα πάντα και οι εργολαβικοί φύλακες στοιχίζουν 3.500 ευρώ το μήνα. Τα χρήματα αυτά όμως τα λυμαίνονται οι εργολάβοι και δεν είναι μισθός των εργολαβικών εργαζόμενων. Δουλεύουν χωρίς σταματημό, χωρίς να γνωρίζουν ωράρια, ρεπό και άδειες για 400 με 500 ευρώ το μήνα. Βάζουν στη τράπεζα το μηνιάτικο για να ξεφεύγουν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και μετά με την απειλή μπράβων οι καθαρίστριες επιστρέφουν πίσω ένα μέρος του μηνιάτικου. Εργασιακός μεσαίωνας. Χρησιμοποιούν νερωμένα υλικά για μεγαλύτερο κέρδος. Έτσι δεν απολυμαίνονται οι χώροι των νοσοκομείων με αποτέλεσμα να θερίζουν οι νοσοκομειακές λοιμώξεις».

«Ο κάθε εργολαβικός εργαζόμενος στοιχίζει από 2.500 ευρώ έως 3.500 ευρώ το μήνα. Περισσότερο από τους γιατρούς του ΕΣΥ»

Είναι δυνατόν τα νοσοκομεία να μην έχουν χρήματα για φάρμακα, υλικά ,φαγητό να οφείλουν σε προμηθευτές 1,2 δις ευρώ, να μην έχουν να βάλουν ούτε καρφί στο τοίχο και να σκορπάνε τα λεφτά των νοσοκομείων σε εργολάβους», αναρωτιέται ο κ.Γιαννάκος. «Απορίας άξιον ως επιβιώνουν και ανθίζουν οι εργολάβοι όλα τα χρόνια. Οι συμβάσεις των 6.000 εργαζόμενων στη καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση κρίθηκαν νομικές από την ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Γι αυτό και ανανεώνονται συνεχώς. Όμως οι διοικητές των νοσοκομείων τρέχουν διαγωνισμούς και αναθέτουν σε εργολάβους την καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση. Μόλις ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός όπως στο νοσοκομείο Κοζάνης εγκαθίσταται ο εργολάβος και απολύονται οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι παρ’ ότι έχουν ενεργείς συμβάσεις. Οι διοικητές για άλλα σοβαρά ζητήματα των νοσοκομείων αδιαφορούν, στους διαγωνισμούς εργολάβων τρέχουν.

Προς τιμήν τους διοικητές νοσοκομείων δεν προχωράνε διαγωνισμούς αναλογιζόμενοι τη ζημιά για το δημόσιο και την απόλυση εργαζόμενων. Έχουμε θέσει το ζήτημα στον Υπουργό Υγείας. Ελπίζουμε να λυθεί αυτό το μεγάλο διαχρονικό πρόβλημα που στοιχίζει στο δημόσιο και οδηγεί στα νύχια των εργολάβων τις υπηρεσίες στήριξης και στην ανεργία 6.000 συμβασιούχων που εργάζονται άνω της τετραετίας με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου