Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Ελλείψεις φαρμάκων: Πώς θα λειτουργεί το νέο app από το κινητό

Ελλείψεις φαρμάκων: Πώς θα λειτουργεί το νέο app από το κινητό

Οι πολίτες θα ενημερώνονται για τις ελλείψεις φαρμάκων μέσω μιας εφαρμογής

Μαρία Γλένη HR

Σαρώνουν οι ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα μας καθώς υπολογίζεται ότι πάνω από 140 σκευάσματα δεν υπάρχουν στα ράφια των φαρμακείων

Για να αναχαιτίσει τις ελλείψεις στα φάρμακα, ένα πρόβλημα που καταγράφηκε έντονα τον περσινό χειμώνα, όπου οι πολίτες ήταν αναγκασμένοι να πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να εντοπίσουν το πολύτιμο σκεύασμα τους, το υπουργείο Υγείας λαμβάνει μέτρα.

Στην κατεύθυνση αυτή όπως εξήγγειλε πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοίδης δημιουργείται ένα νέο app από το κινητό, με το οποίο θα έχουν τη δυνατότητα οι ασθενείς να βλέπουν αν υπάρχει το σκεύασμα που χρειάζονται.

Πότε θα λειτουργήσει το νέο app

Με το νέο app, που θα ξεκινήσει να λειτουργεί σε ένα μήνα από σήμερα οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο μέσω του κινητού τους τηλεφώνου για το εάν ένα φάρμακο είναι σε έλλειψη ή όχι αλλά και τα φαρμακεία όπου είναι διαθέσιμα.

Όπως εξάλλου δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός χάρη στην εφαρμογή θα μπορεί ένας γιατρός να γνωρίζει εάν το φάρμακο που θέλει να συνταγογραφήσει είναι τη δεδομένη στιγμή σε έλλειψη, ώστε να επιλέξει εναλλακτική λύση για τον ασθενή. Αντίστοιχα, ο πολίτης που λαμβάνει συγκεκριμένο σκεύασμα –π.χ. χρονίως πάσχων ή γονέας που ψάχνει συγκεκριμένο παιδιατρικό φάρμακο– θα γνωρίζει εάν το φάρμακο είναι σε έλλειψη και επομένως θα επικοινωνεί με τον γιατρό του για να του αλλάξει τη συνταγή, αντί να ψάχνει από φαρμακείο σε φαρμακείο.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ότι μια αντίστοιχη προσπάθεια έγινε και πέρυσι μέσα στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

1 σχόλιο:

  1. Σε λίγο θα στέλνουν 112. ΕΠΕΙΓΟΝ!!! Το τάδε φαρμακείο στην περιοχή σας έφερε ένα κουτί Depon. ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Μην τρέχεται στους δρόμους για να το προλάβετε. Μπορεί να προκαλέσετε ατύχημα!!! ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ALERT!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή