Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

Χρυσοχοΐδης: Νέα καινοτόμα φάρμακα μετά από αξιολόγηση – Τι είπε για την αλλαγή πολιτικής και τα γενόσημα

Χρυσοχοΐδης: Νέα καινοτόμα φάρμακα μετά από αξιολόγηση – Τι είπε για την αλλαγή πολιτικής και τα γενόσημα

Τι είπε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τα καινοτόμα φάρμακα αλλά και τα γενόσημα των ελληνικών εταιρειών

HR

Αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική σκοπεύει να κάνει ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ώστε να ενσωματωθεί ένα νέο σύστημα αξιολόγησης των καινοτόμων φαρμάκων, το οποίο θα προετοιμάζει τις φαρμακευτικές εταιρείες για το τι μέλλει γενέσθαι με τα σκευάσματα τους.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας στο 22nd HEALTHWORLD CONFERENCE επεσήμανε μίλησε για τη φαρμακευτική δαπάνη τονίζοντας μάλιστα ότι «20 καινοτόμα προϊόντα αποτελούν το 20% της φαρμακευτικής δαπάνης».

Γι αυτό και περιέγραψε μια νέα εθνική πολιτική, που θα περιλαμβάνει σταθερούς κανόνες αλλά και πρόσβαση των ασθενών σε όλες τις νέες θεραπείες αλλά με προϋποθέσεις που θα περιέχουν διαφάνεια.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι θα δημιουργήσει ομάδες εργασίας, προκειμένου αφού αξιολογηθούν τα καινοτόμα φάρμακα «να υπάρχει ένα αρχικό Ταμείο για να γνωρίζουν και οι φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα με καθαρούς κανόνες, τι θα γίνεται με τα φάρμακα τους, για να μπορούν να προβλέψουν τα επόμενα επιχειρηματικά τους βήματα στην Ελλάδα».

Από την άλλη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε και στις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες τονίζοντας ότι το κράτος θα στηρίξει τη δημιουργία επενδύσεων στη χώρα από την Ελληνική φαρμακοβιομηχανία, για την παραγωγή γενοσήμων φαρμάκων.

1 σχόλιο:

  1. Κύριε Μιχάλη μας η συνταγή για τη φαρμακευτική δαπάνη είναι μία. Βγάλτε από την εξίσωση τους φαρμακοπώλες. Είναι έμποροι, δεν είναι επιστήμονες όσο και αν θέλουν να το παίζουν επιστήμονες. Κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή με συγκεκριμένες ποινές και συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία απο το γιατρό. Αυτό το 2ο θα καταργήσει πολλές εταιρείες και πολλά διαφορετικά εμπορικά σκευάσματα τα οποία υπάρχουν τώρα στην αγορά και παρασιτούν επειδή τα δίνουν οι φαρμακοποιοί χωρίς συνταγή. Θα μείνουν μόνο μεγάλες, σοβαρές ελληνικές εταιρείες γενόσημων. Μα τότε θα πέρνουν μίζα οι γιατροί για να συνταγογραφήσουν θα μου πείτε! Καταρχάς οι τιμές των γενόσημων είναι τόσο μικρές που δεν υπάρχουν περιθώρια μίζας (ιδιαίτερα μετά από clawback και rebate). Αντίθετα, υπάρχουν περιθώρια έκπτωσης στα φαρμακεία ιδιαίτερα στα μη συνταγογραφούμενα που γίνεται και η υφαρπαγή των χρημάτων των πολιτών. Απλά μεταφέρατε τη μίζα στον φαρμακοπώλη, επιβαρίνατε τον ασθενή με πληρωμή φαρμάκων που τα βγάλατε εκτός συνταγογράφησης και δεν θα μειώσετε ποτέ τη φαρμακευτική δαπάνη. Αν βέβαια είστε της άποψησ ότι καλός ασθενής είναι μόνο ο νεκρός ασθενής για να μην πληρώνουμε συντάξεις τότε αλλάζει το θέμα. Το "δεν παιθαίνουν κιόλας" είναι δικό σας ΠΑΣΟΚικό σύνθημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή