Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Ζητείται βοήθεια από τη Σκανδιναβία για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Τι σχεδιάζουν να κάνουν τα συναρμόδια υπουργεία για να ξεμπλοκάρουν το κρίσιμο έργο
Της Πεννυς Μπουλουτζα
Σε σκανδιναβικές χώρες προτίθενται να απευθυνθούν τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Ο διεθνής διαγωνισμός για την ανάδειξη της εταιρείας που θα αναλάβει το έργο έχει ήδη καθυστερήσει και στην καλύτερη περίπτωση θα ολοκληρωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου. Και αυτό, τη στιγμή που η φαρμακευτική δαπάνη του 2011 για ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομεία κινείται εκτός των στόχων του Μνημονίου.
Για τα Ταμεία αναμένεται να κλείσει στα 3,55 δισεκατομμύρια ευρώ -υπό την προϋπόθεση ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες θα καταβάλουν 262 εκατομμύρια ευρώ που τους έχουν ζητηθεί από το υπουργείο Εργασίας- έναντι 3,4 δισεκατομμυρίων που ήταν ο αρχικός στόχος, και για τα νοσοκομεία στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ έναντι στόχου 800 εκατομμυρίων ευρώ.
Οπως ανέφερε στην «Κ» η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνά Δρέττα, ο διαγωνισμός για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση προκηρύχθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2011. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 25.000.000 ευρώ και ο διαγωνισμός δύο φάσεων, στον οποίο λαμβάνουν μέρος έξι εταιρείες, τελεί υπό την εποπτεία διακομματικής επιτροπής. Η πρώτη φάση της υποβολής δικαιολογητικών και της αρχικής αξιολόγησης των συμμετεχόντων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Στην περίπτωση που όλα κυλήσουν ομαλά και δεν υπάρξει καμία ένσταση από τις εταιρείες που συμμετέχουν, εκτιμάται ότι η όλη διαδικασία (1η και 2η φάση) θα λήξει στο τέλος Φεβρουαρίου.
Πόλεμος συμφερόντων
Το ενδεχόμενο αυτό, όμως, φαντάζει μάλλον ουτοπικό, με δεδομένο και τον υπόγειο πόλεμο συμφερόντων από εταιρείες πληροφορικής, που έφτασε ακόμα και σε κυβερνητικό επίπεδο, με το να εκφράζονται προτάσεις να αναλάβει άλλο υπουργείο να «τρέξει» το έργο.
Στο πλαίσιο αυτό και με ορατό το ενδεχόμενο εμπλοκής, τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Υγείας είναι σε διαδικασία συνεννόησης με άλλες χώρες -κυρίως Δανούς και Σουηδούς- ώστε μέσω διακρατικής συμφωνίας να «αγοράσουν» αυτοί το έργο από όποια εταιρεία επιλέξουν και εν συνεχεία να το «πουλήσουν» στην Ελλάδα.
Για το ενδεχόμενο αυτό έχει προειδοποιήσει και από τη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος κάνοντας λόγο για «επιχειρηματίες στην Ελλάδα που δεν μονιάζουν ποτέ».
Παράλληλα ωστόσο, εδώ και περίπου 14 μήνες «τρέχει» και το «μικρό έργο» της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.) στα μεγάλα ταμεία ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, καθώς και σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.
Νέα εμπλοκή
Μικρή εμπλοκή υπάρχει με τους γιατρούς του ΙΚΑ, στους οποίους παρείχε το υπουργείο Εργασίας επίδομα 600 ευρώ για την αγορά φορητών υπολογιστών. Οι γιατροί αρχικά αρνήθηκαν, συντασσόμενοι με απόφαση του συλλόγου τους. Σήμερα από τους 7.500 γιατρούς του ΙΚΑ δεν έχουν πάρει υπολογιστή οι 1.200.
Αντίσταση προβάλλουν και ιατρικοί σύλλογοι που πρόσφατα έκαναν ασφαλιστικά μέτρα κατά του συστήματος, αμφισβητώντας την ασφάλειά του. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αίτηση πριν από 15 ημέρες.
Σε ό,τι αφορά το ΕΣΥ, το 64% των γιατρών των Κέντρων Υγείας -όπου εκδίδεται το 80% των συνταγών του ΟΓΑ- και το 33% των γιατρών νοσοκομείων είναι ενταγμένα στα σχετικά μητρώα της ΗΔΙΚΑ. Σύμφωνα με την κ. Δρέττα, «σήμερα εκδίδονται με το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης 110.000 συνταγές ημερησίως, που σημαίνει πάνω από 2,5 εκατομμύρια συνταγές τον μήνα, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% του συνόλου των συνταγών».
Τεχνικά προβλήματα
Η ίδια παραδέχεται πάντως ότι καταγράφονται προβλήματα, καθώς αφενός το συγκεκριμένο σύστημα δεν επικοινωνεί με αυτό που «τρέχουν» τα φαρμακεία, ενώ όσο αυξάνεται ο όγκος των συνταγών απαιτούνται περισσότερες υποδομές. Παράλληλα δεν διαθέτει την «ευφυΐα» για την άμεση διασταύρωση στοιχείων και πολλών παραμέτρων για τον έλεγχο της συνταγογράφησης.
«Ολα τα συστήματα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ανά την Ευρώπη χρειάστηκαν από τέσσερα έως δέκα χρόνια για να εφαρμοστούν, κι εμείς εδώ μέσα σε λίγο χρόνο και με ελάχιστο ποσό (σ.σ. 100.000 ευρώ είναι ώς σήμερα το κόστος του «μικρού έργου») καταφέραμε να φτάσουμε σε καλό σημείο», δηλώνει η κ. Δρέττα. Το έργο ωστόσο για να κριθεί, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου