Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟΨΩΝΙΟ Η ΛΥΣΗ;

Ο ΕΟΠΥΥ και οι υπηρεσίες υγείας

Το γενικότερο χρηματοδοτικό πρόβλημα στις υπηρεσίες υγείας, με την καθυστερημένη ροή των πόρων και το ρόλο που καλείται να παίξει ο ΕΟΠΥΥ, ανέπτυξε στην ομιλία του ο Κυριάκος Σουλιώτης, Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πρόεδρος ΟΠΑΔ και Αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με τον κ. Σουλιώτη, τα πλεονεκτήματα του υποδείγματος της προαγοράς στο δημόσιο σύστημα είναι ότι η δαπάνη των ταμείων για τη νοσηλεία των ασφαλισμένων τους στο ΕΣΥ θα είναι προϋπολογισμένη, ενώ για πρώτη φορά το Υπουργείο Υγείας θα διαθέτει ρευστότητα, η οποία θα του επιτρέψει στη συνέχεια να διανείμει τους πόρους αυτούς στις περιφέρειες και στη συνέχεια στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, στη βάση κριτηρίων- στόχων παραγωγικότητας και αποδοτικότητας (στη βάση των ΚΕΝ).

Η ρευστότητα αυτή θα λειτουργήσει αποπληθωριστικά καθώς θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική ικανότητα των νοσοκομείων έναντι των προμηθευτών τους και θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών. Επίσης, το διοικητικό κόστος  των νοσοκομείων αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων θα περιοριστεί καθώς δεν θα απαιτείται πλέον η υφιστάμενη διαδικασία υποβολής και ελέγχου – εκκαθάρισης των λογαριασμών για κάθε έναν νοσηλευόμενο.
Όπως τόνισε ο κ. Σουλιώτης, η πρόταση είναι άμεσα εφαρμόσιμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου