Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

ΠΟΣΙΠΥ 10 01 2013 ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

Αθήνα, 10/01/2013

Πανελλήνια Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων

ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ


Τα ασφαλιστικά ταμεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ οφείλουν στα εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα το 2009-2010-2011, τους 6 μήνες του 2012 και το 10% της τελικής εκκαθάρισης. Ζητούμε την άμεση καταβολή των οφειλομένων.
Ο Υπουργός Υγείας αντί να προσαρμόσει το κρατικό τιμολόγιο σύμφωνα με την απόφαση 3619/2008 του Συμβουλίου της Επικράτειας που εξακολουθεί να παραμένει καθηλωμένο επί 22 συναπτά έτη, καθιερώνει νέο σύστημα αμοιβών των παρακλινικών εξετάσεων από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ αποτελούμενο από την ασφαλιστική τιμή σε πρώτη φάση. Σε δεύτερη φάση, στις 03/01/2013 αναρτήθηκε στην σελίδα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ σε δημόσια διαβούλευση (με καταληκτική ημερομηνία 11/01/2013) Σχέδιο Αξιολόγησης της ποιότητα Ακτινολογικών και Βιοπαθολογικών Εργαστηρίων με σκοπό τη χρησιμοποιήσή του κατά τον υπολογισμό της νέας ασφαλιστικής τιμής υπό την έννοια ότι εφόσον πληρούνται άπαντα τα κριτήρια της αξιολόγησης σε ποσοστό 100% τότε θα καταβάλλεται πλήρης η υποτιμολογημένη ασφαλιστική τιμή, αν όχι θα καταβάλλεται μειωμένη ανάλογα με τα ποσοστά που αντιστοιχούν κατά περίπτωση.

Επίσης, υπό τους τίτλους Διαχείρισης Προσωπικού, Διαχείριση Εξοπλισμών – Εγκαταστάσεων, <<Πρακτικές Λειτουργίας>> Διασφάλιση Ποιότητας και Συνεχής Βελτίωση τίθεται για πρώτη φορά σωρεία όρων αξιολόγησης των εργαστηρίων (ονομάζονται απαιτήσεις) με αντίστοιχη βαθμολογία και Συντελεστή, επομένως τίθενται κριτήρια ιατρικής αμοιβή που είναι συμβατά μάλλον σε επιχειρήσεις ΕΝΤΑΣΕΩΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ παρά σε ιατρούς.

Για τους νέους τρόπους αμοιβών ουδείς όρος, προϋπόθεση ή κριτήριο τίθεται είτε στην εξουσιοδοτική διάταξη, είτε στην προσβαλλόμενη ΚΥΑ, προφανώς στο πλαίσιο της ολοένα εντεινόμενης προσπάθειας για παντί τρόπω περικοπή των δαπανών Υγείας, πέραν όμως των ορίων που θέτουν η αρχή της Νομιμότητας και οι κανόνες λειτουργίας του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους τους παράγοντες του Υπουργείου Υγείας ότι η ΙΑΤΡΙΚΗ δεν είναι μία απλή επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ η υπηρέτηση του οποίου βασίζεται προέχοντως στην επιστημονική παιδεία, την πείρα και τις δεξιότητες του γιατρού και όχι μόνο στην ξενοδοχειακή υποδομή του ιατρείου του με γνώμονα πάντοτε το συμφέρον του ασθενή (και όχι την εξυπηρέτηση των καταναλωτών)

Από τις ανωτέρω θέσεις μας συνάγεται ευχερώς ότι το Σχέδιο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ για τα Ακτινολογικά Εργαστήρια με την μορφή που δημοσιεύεται θεωρείται απαράδεκτο.

Επειδή όμως είμαστε σαφώς υπέρ της ύπαρξης ενός ποιοτικού εργαστηρίου συμφωνούμε στην θέσπιση του ΙSO 9001 όπως έχει συναποφασισθεί άλλωστε μετά από μακροχρόνιες συνεννοήσεις το 2011-2012 με το υπουργείο Ανάπτυξης και τον Τ. Πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ και τίποτε πέραν αυτού.

Θ.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου