Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Τι φέρνει το 2013 στον ΕΟΠΥΥ


Με «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα μπει το νέο έτος, καθώς ο ΕΟΠΥΥ παραμένει ο βασικός οργανισμός υγείας της χώρας με άλυτα ακόμη πάρα πολλά προβλήματα.

Ο Οργανισμός δεν αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική βελτίωση στη λειτουργία του και το νέο χρόνο. Άλλωστε η δόση των δανειστών μας (περίπου 1,5 δισ. μπαίνει στα ταμεία του φορέα) είναι μόνο μια μικρή «ανάσα» και όχι το βασικό «φάρμακο» για τον ΕΟΠΥΥ.

Το ρευστό που θα απορροφηθεί είναι μόλις μια σταγόνα για να σβήσει η φωτιά των χρεών του Οργανισμού, δεδομένου του ότι καθημερινά αντί να μειώνονται οι οφειλές, αυξάνονται.

Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ που έμειναν ως κληρονομιά για το 2012 είναι κοντά στα 2 δισ., τα οποία μηδενίζονται με την καταβολή της δόσης και με τη γνωστή μέθοδο του συμψηφισμού και της …διαγραφής!

Βέβαια το πρόβλημα δεν λύνεται. Ο Οργανισμός παράγει μηνιαίως αρκετά εκατ. ευρώ χρέος, αφού η χρηματοδότησή του είναι πολύ μικρότερη από τις ανάγκες του.

Καθόλου τυχαία, μάλιστα, αφού ο ΕΟΠΥΥ από την πρώτη μέρα της γέννησής του παρουσίαζε οικονομικά προβλήματα. Είναι ενδεικτικό ότι, αρχικά, το Νοέμβριο του 2011, η διοίκηση του φορέα γνώριζε ότι είχε να ξοδέψει 7,8 δισ. ευρώ για τις ανάγκες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Μόλις όμως δύο μήνες μετά, τον Ιανουάριο του 2012, αποκαλύπτεται ότι τα 7,8 δισ. απλά ...δεν υπάρχουν! Τα χρήματα περιορίσθηκαν στα 5,8 δισ. ευρώ, γεγονός που σήμαινε και την ελαχιστοποίηση της κάλυψης για τους περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένους.

Όμως τα πράγματα χειροτέρεψαν, καθώς μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ακόμη και τα 5,8 δισ. έγιναν 4,6 δισ., όσα τελικά υπήρχαν για να ξοδευτούν στον ΕΟΠΥΥ.

Η εικόνα θα χειροτερέψει το 2013 για τους ασθενείς, αφού οι συνεχώς μειωμένες εισφορές στα Ταμεία, αλλά και η μειωμένη δυνατότητα του ΕΟΠΥΥ να δημιουργήσει καλύτερα οικονομικά δεδομένα, τον αφήνουν έκθετο και το επόμενο διάστημα. Και αυτό γιατί η ραγδαία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η αύξηση των ανέργων, που αγγίζουν πλέον το 26%, αλλά και η παράλληλη μείωση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ κατά 25% οδηγούν μοιραία στο απόλυτο αδιέξοδο το μεγαλύτερο ταμείο υγείας της χώρας, στο οποίο υπάγονται πλέον πάνω από 10 εκατ. ασφαλισμένων.

Ρευστό δεν αναμένεται να εισρεύσει στα ταμεία του φορέα, τουλάχιστον όχι τόσο ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Ούτε οι προτάσεις των ειδικών για ειδική φορολόγηση σε τσιγάρα και ποτά φαίνεται ότι μπορούν να λύσουν το πρόβλημα.

Αλλά η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει σκεφτεί πώς θα το λύσει, με τη γνωστή τακτική της αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων. Ούτως ή άλλως, οι ασθενείς πρέπει να πληρώνουν πολύ περισσότερα πια για νοσηλεία, φάρμακα και εξετάσεις.
Όμως τα δύσκολα δεν έχουν τελειώσει, καθώς αν δεν βγουν οι υπολογισμοί της Τρόικας, το κονδύλι της συμμετοχής θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Το επόμενο νέο χαράτσι αναμένεται και πάλι στα φάρμακα. Το 2012 δεν έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο για τη φαρμακευτική δαπάνη, έστω κι αν υποστηρίζει το αντίθετο ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Μάριος Σαλμάς. Παρά τις περικοπές, τα δελτία τιμών και τα άλλα μέτρα, η δαπάνη έκλεισε κοντά στα 3,2 δισ. ευρώ, ποσό απαγορευτικό για τους δανειστές μας.
Γι’ αυτό και το 2013 αναμένεται να ψαλιδιστεί άρδην.

Οι υπολογισμοί αναφέρουν ότι τα φάρμακα για το νέο έτος δεν θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 2,2 με 2,4 δισ. ευρώ, ποσό μάλλον ουτοπικό, αν σκεφτεί κανείς ότι τα μέτρα (ηλεκτρονική συνταγογράφηση, πλαφόν σε γιατρούς, αύξηση συμμετοχής κ.λπ.) δεν φέρνουν ακόμη αποτέλεσμα.

Γι’ αυτό, το πιο πιθανό είναι να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, τα οποία και πάλι θα επιβαρύνουν τους περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένους.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έστω και αν το διαψεύδει, έχει υπολογίσει και άλλα 114 εκατ. ευρώ για την υγεία μέσω του εισιτηρίου των 25 ευρώ που θα εφαρμοσθεί στα νοσοκομεία από το 2014. Δεν αποκλείεται βέβαια κάτι αντίστοιχο να εφαρμοσθεί νωρίτερα, με την ελπίδα να εισρεύσουν μετρητά.

Εκείνο όμως που θεωρείται πιθανό για το 2013 είναι να αυξηθεί και πάλι η συμμετοχή στα φάρμακα. Κατά την Τρόικα, θα πρέπει να αλλάξουν πλήρως τα ποσοστά συμμετοχής για όλους στη φαρμακευτική δαπάνη και να προσαρμοστούν στα δεδομένα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ούτως ή άλλως, όμως, πλέον ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει απλά κάποιες βασικές ανάγκες αν σκεφτεί κανείς ότι έχει ήδη πέσει χαράτσι στα φάρμακα, στη νοσηλεία και γενικότερα στις παροχές, με το τοπίο να μοιάζει ακόμη πιο δυσοίωνο για το 2013…

Insuranceworld.gr

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου