Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

«Κούρεμα» 8%-20% σε παλαιά χρέη του ΕΟΠΥΥ

«Κούρεμα» θα υποστούν τα παλαιά χρέη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Η διαδικασία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ θα υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα με το «κούρεμα» επί των οφειλομένων να κυμαίνεται από 8% έως 20% ανάλογα με τον προμηθευτή (γιατροί, κλινικές, υλικά, εξετάσεις κοκ).

Η απόφαση ελήφθη το μεσημέρι της Τρίτης σε ευρεία διυπουργική σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, του υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, του υπουργού Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Μάριου Σαλμά.

Συνολικά οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ για τα έτη προ του 2011 ανέρχονται σε 1, 9 δις ευρώ. Όπως διευκρινίστηκε, το «κούρεμα» στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των παρόχων του ΕΟΠΥΥ δεν αφορά σε φαρµακοποιούς και φαρµακοβιοµηχανίες, λόγω άλλων µειώσεων που, ήδη, έχουν πραγµατοποιηθεί, όπως το claw back (επιστροφή ποσών από φαρμακοβιομηχανίες) και rebate (επιστροφή χρημάτων από τα φαρμακεία ανάλογα με τον τζίρο τους).

Αντιδράσεις από τους γιατρούς

Έντονη ήταν η αντίδραση των γιατρών που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ) κάνει λόγο για άνιση μεταχείριση των ιατρών σε σχέση με τον φαρμακευτικό και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της ολικής αναστολής παροχής υπηρεσιών στον ΕΟΠΥΥ και συνεπώς στους εκατομμύρια ασφαλισμένους του. Εκτιμούν δε ότι το «κούρεμα» των ποσών που οφείλονται για ιατρικές υπηρεσίες θα στοιχίσει στον κλάδο περίπου 300 εκατ. ευρώ.

«Εντύπωση μας προκαλεί η άνιση μεταχείριση των ιατρών σε σχέση με τον φαρμακευτικό κλάδο όπου το «κούρεμα» ήταν μόλις 3,5%» αναφέρει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, προσθέτοντας ότι «εάν επιβληθεί αυτή η μονομερής απομείωση των οφειλών, εκατοντάδες ιατρεία και εργαστήρια θα οδηγηθούν σε αναστολή λειτουργίας και χιλιάδες εργαζόμενοι θα καταλήξουν στο ταμείο ανεργίας μαζί με το 25% του πληθυσμού που βρίσκεται ήδη εκεί».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) υπενθυμίζει «σε όλους τους ιθύνοντες που αποφασίζουν ποιος εργαζόμενος θα πληρωθεί και πόσο, ότι οι γιατροί, επί 3 χρόνια απλήρωτοι, έχουν καταρρακωθεί σε όλα τα επίπεδα και αντιμετωπίζουν σοβαρά πλέον πρόβλημα για την καθημερινή τους επιβίωση» και καλεί τους αρμόδιους να προβούν στην άμεση και δίκαιη αποπληρωμή των δεδουλευμένων των γιατρών.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου