Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Το μνημόνιο οδηγεί στο ΕΣΥ! Αύξηση περιστατικών αλλά ψαλίδισμα προσωπικού


Το μνημόνιο οδηγεί στο ΕΣΥ! Αύξηση περιστατικών αλλά ψαλίδισμα προσωπικούΣυνεχής αύξηση παρατηρείται στα περιστατικά που φθάνουν στα δημόσια νοσοκομεία καθώς η τραγική οικονομική κατάσταση των Ελλήνων δεν τους επιτρέπει να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα για να γιατρευτούν. Ωστόσο στο δημόσιο ΕΣΥ καταγράφεται και δραματική μείωση προσωπικού, γεγονός που καθιστά την περίθαλψη ακόμη πιο προβληματική.

Κατά 30% έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια η κίνηση των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία σύμφωνα με υπολογισμούς. Η στροφή των Ελλήνων ασθενών όμως στο δημόσιο ΕΣΥ δε φαίνεται να άλλαξε τις προθέσεις της κυβέρνησης και φυσικά της τρόικας που προσβλέπουν μέσα στο 2013 στην περαιτέρω μείωση του προσωπικού του ΕΣΥ. Οι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας μέρα με την ημέρα μειώνονται χωρίς φυσικά να αντικαθίστανται καθώς οι εντολές της τρόικας είναι σαφείς: μειώστε το δημόσιο τομέα κατά 30% δηλαδή μειώστε τους εργαζόμενους κατά 30%.
Γι αυτό άλλωστε δεν επιτρέπονται οι προσλήψεις καθώς οι αρχικές οδηγίες για 1 πρόσληψη ανά 5 αποχωρήσεις έχει γίνει 1 πρόσληψη ανά 10 και αυτό μόνο με τη μορφή των επικουρικών ή των περιστασιακών. 

Είναι χαρακτηριστικό με βάση τους υπολογισμούς των συνδικαλιστικών οργάνων των εργαζομένων στο ΕΣΥ ότι ενώ το 2005 περίπου 85.000 εργάζονταν στο ΕΣΥ, το 2011 περιορίσθηκαν στους 59.000 χωρίς μάλιστα να υπολογισθεί πόσοι αποχώρησαν την περσινή χρονιά. 
Και η εικόνα στα δημόσια νοσοκομεία θα γίνει ακόμη πιο γκρίζα αν σκεφτεί κανείς ότι η κίνηση θα συνεχίσει να αυξάνεται λόγω οικονομικής κρίσης και έλλειψης πόρων ενώ ταυτόχρονα θα συνεχίζει να μειώνεται το προσωπικό. 

Δήμητρα Ευθυμιάδου
ΙΑΤROPEDIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου