Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Χάθηκε το στοίχημα των ληξιπρόθεσμων

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ

ΜΑΥΡΗ τρύπα του προϋπολογισμού πέφτουν και τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Οι φορολογούμενοι δηλώνουν πλέον αδυναμία να πληρώσουν τους νέους φόρους που επιβάλλονται, πόλλώ δε μάλλον τα χρέη που έχουν ήδη προς το Δημόσιο.

Τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο τέλος του 2012 εκτοξεύτηκαν στα 56,7 δισ. ευρώ, αυξημένα δηλαδή κατά 13,2 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2011. Από αυτά στα ταμεία μπήκαν μόλις τα 2,8 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι οι επικεφαλής της τρόικας, που αναμένεται να έρθουν στη χώρα μας στα μέσα Φεβρουαρίου, θα δουν ότι δεν έχει γίνει τίποτα στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων. Αυτή η εξέλιξη επαναφέρει και τα σενάρια πρόσθετων μέτρων ώστε να καλυφθούν οι αστοχίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Η μεγάλη αποτυχία στη συγκέντρωση των ληξιπρόθεσμων έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο συνεχίζει να αναζητά εναλλακτικούς τρόπους είσπραξης. Στο τραπέζι επανέρχεται η διάταξη του κυρωτικού νόμου για προτεραιότητα του Δημοσίου στην παρακράτηση οφειλών προς το Δημόσιο, πριν το Δημόσιο εξοφλήσει τα δικά του χρέη προς τρίτους.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο, έως το τέλος του 2013 πρέπει να εισπραχθούν 1,9 δισ. ευρώ από παλιές οφειλές και 24,5% από νέες. Παράλληλα, επανέρχεται η απαίτηση της τρόικας για ποινική δίωξη σε φορολογουμένους με οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, που θα επιφέρει κατασχέσεις κινητών και ακινήτων και κατασχέσεις μισθών - συντάξεων που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.

Οχι νέα ρύθμιση

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών δεν αφήνει περιθώρια για νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, ακολουθώντας την προτροπή της τρόικας. Οι δανειστές εκτιμούν ότι μια νέα ρύθμιση θα έχει αποτέλεσμα απλώς να αυξηθούν περαιτέρω τα χρέη προς το Δημόσιο.

Αυτό σημαίνει ότι οι οφειλέτες θα πρέπει να ψάξουν να βρουν τη λύση σε μία από τις δύο υφιστάμενες ρυθμίσεις που ισχύουν αυτή τη στιγμή, με όσα προβλήματα και αν κρύβουν.

Το μοναδικό σίγουρο κέρδος από την ένταξη σε μία από τις δύο ρυθμίσεις, είναι το πάγωμα των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, ενώ αναστέλλεται και η ποινική δίωξη, εφόσον έχει ασκηθεί.

ΕΝΕΤ.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου