Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Γιατί «βούλιαξε» η ηλεκτρονική συνταγογράφηση

ΤΕΣΣΕΡΙΣ φορές από τον Ιούλιο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2012, που αντικαταστάθηκε, είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ο πρώην διευθύ­νων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, κ. Βλάσης Σφυρόερας, για τις ανάγκες σε εξοπλισμό και προσωπικό, ώστε να μην καταρρεύσει το πολυδιαφημισμένο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Δεν εισακούστηκε όμως και από τη Δευτέρα, το σύστημα βουλιάζει... 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, ο κ. Σφυρόερας είχε ενημερώσει εγγράφως τους κ. Λυκουρέντζο, Σαλμά και Βρούτση ότι το υφιστά­μενο σύστημα δεν ήταν δυνατόν να αναπτυχθεί περαιτέρω χωρίς να ενισχυθεί η δικτυακή ισχύς του, να αγοραστούν πρόσθετες άδειες χρήσης και να στελεχωθεί με επιπλέον τεχνικούς πληροφο­ρικής. Είχε, δε, εκτιμήσει ότι απαιτείται δαπάνη περίπου 400.000 ευρώ για την προμήθεια πρό­σθετου εξοπλισμού. 

Μάλιστα, τον Μάρτιο του 2012, είχε τεθεί και στις συζητήσεις με την τρόικα το ενδεχόμενο να αναλάβει η φαρμακοβιομηχανία το κόστος. Οι φάρμα κοβιομήχανοι εξέφρασαν τη βούληση να στηρίξουν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση υπό όρους (όπως π.χ. να μην εφαρμοστεί η συνταγο­γράφηση με βάση τη δραστική ουσία). Επίσης, τους συνέφερε να υπάρξει αξιόπιστη καταγραφή της δαπάνης, ώστε να μην πληρώνουν «κερατιάτικα» με επιστροφές (rebate και clawback). Το θέμα, όμως, δεν προχώρησε. 

Ακόμη, ο κ. Σφυρόερας είχε προτείνει στην κυβέρνηση η έλλειψη προσωπικού να καλυφθεί με τη μετακίνηση τεχνικών πληροφορικής από άλλους φορείς του Δημοσίου. Ειδικότερα, είχε εισηγηθεί να μετακινηθούν στην ΗΔΙΚΑ οι τε­χνικοί πληροφορικής που απασχολούνταν στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και στον Οργα­νισμό Εργατικής Εστίας, οι οποίοι καταργήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2012 με τον Ν. 4046/2012. Τελικώς, σύσσωμοι οι 8οο υπάλληλοι των δύο οργανισμών μετακινήθηκαν στον ΟΑΕΔ. 

Καθυστέρηση παρατηρήθηκε και όσον αφορά τον μεγάλο διαγωνισμό, ύψους 25 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Το υπουργείο Εργασίας κα­θυστέρησε 6 μήνες να ορίσει τα μέλη της δια­κομματικής επιτροπής που θα αναλάβουν την αξιολόγηση των προσφορών... Προφανώς, από την καθυστέρηση κερδίζουν οι νυν προμηθευτές της ΗΔΙΚΑ. Οι προειδοποιήσεις του κ. Σφυρόερα έπεσαν στο κενό. Προφανώς, η κυβέρνηση τις υποτίμησε, εκτιμώντας ότι ήδη το σύστημα ηλε­κτρονικής συνταγογράφησης είχε απορροφήσει αρκετά χρήματα. Ή να θεώρησε ότι οι κινήσεις του κ. Σφυρόερα απέβλεπαν στην έγκριση περισ­σότερων κονδυλίων - στο παρασκήνιο λέγονται πολλά για τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί με απευθείας αναθέσεις... 

Μέχρι σήμερα, η ανάπτυξη και λειτουργία του συστήματος εκτιμάται ότι έχει απορροφήσει 2,5­5 εκατ. ευρώ (επισήμως ουδέποτε έχει ανακοι­νωθεί το πραγματικό κόστος). Πρόσφατα, δε, η κυβέρνηση νομιμοποίησε όλα τα τιμολόγια που έχει εκδώσει το 2012 η ΗΔΙΚΑ προς τον ΕΟΠΥΥ και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. 

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Λευτ. Παπαγεωργόπουλος, προγραμματίζει στο επόμενο Δ.Σ. να πε­ράσει την έγκριση τιμολογίων της ΗΔΙΚΑ ύψους περίπου 1,2 εκατ. ευρώ! Σημειώνουμε, δε, ότι ο πρώην πρόεδρος, κ. Γερ. Βουδούρης, δεν είχε στείλει τη σχετική σύμβαση στο Ελεγκτικό Συνέ­δριο. Παρά τις προειδοποιήσεις, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αντιμετώπισε τις ελλείψεις, αλλά προχώρησε στην ενοποίηση των συστημάτων ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων και ιατρικών επισκέψεων και εξετάσεων, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία με τυμπανοκρουσίες τη Δευτέρα. Στην πράξη, επιβεβαιώθηκε πλήρως ο κ. Σφυρόερας. Το σύστημα κατέρρευσε το με­σημέρι για τρεις ολόκληρες ώρες, ενώ, αφότου επανήλθε, είναι εξαιρετικά αργό, γεγονός που ταλαιπωρεί γιατρούς και ασθενείς. Ακόμη, οι ια­τρικοί φορείς διαμαρτύρονται ότι το νέο σύστημα είναι πολύπλοκο και δύσχρηστο. 

Η κυβέρνηση και ο νέος διευθύνων σύμβου­λος, της ΗΔΙΚΑ, κ. Χρ. Χάλαρης, οφείλουν να κινητοποιηθούν άμεσα. Πολύ περισσότερο που μέσα στον Φεβρουάριο έχουμε δεσμευτεί στην τρόικα να ενσωματωθούν στο σύστημα και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα! Η τρόικα απένειμε τα εύσημα για τη δουλειά που έχει γίνει και η κυ­βέρνηση κινδυνεύει να «χύσει την καρδάρα με το γάλα»... 

Αιμίλιος Νέγκης
ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου