Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Τα νέα ψέματα του ΕΟΠΥΥ – Ποιοι νομοί ξέμειναν από παιδίατρους


Από την εφημερίδα 
Tης  Βασιλικής Καλυβιώτη


Χωρίς γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ έχουν μείνει δεκάδες νομοί της χώρας με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να διανύουν μεγάλες χ
_5-9-1~1
ιλιομετρικές αποστάσεις για να καλύψουν τις ανάγκες τους ή διαφορετικά να περιμένουν επί μήνες για να πάρουν σειρά για εξέταση στα εξωτερικά νοσοκομεία των κρατικών νοσοκομείων. Οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό μπορεί να επιβεβαιώθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά, ωστόσο αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι του Οργανισμού τον διέψευσαν.

Πάντως όσο και αν η διοίκηση του Οργανισμού προσπαθεί να διαψεύσει τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μαζικές αποχωρήσεις γιατρών από τις υπηρεσίες του, η αλήθεια φαίνεται πως είναι διαφορετική. Τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος των Ιατρών ΕΟΠΥΥ Γιώργος Ελευθερίου καταδεικνύουν πως δεν υπάρχουν γιατροί για να καλύψουν βασικές ειδικότητες όπως η ειδικότητα του παιδιάτρου όπου σε 21 νομούς οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να βρουν συμβεβλημένο ιατρό. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλες ειδικότητες όπως είναι η ψυχιατρική, η νευρολογία, η χειρουργική, η ενδοκρινολογία, η αγγειοχειρουργική, η γαστρεντερολογία, η δερματολογία κ.α. Ακόμα και στους λίγους νομούς που υπάρχουν αυτές οι ειδικότητες, ο αριθμός των ιατρών είναι τόσο μικρός που είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί ο πληθυσμός.
igeia
Σύμφωνα με τον κ. Ελευθερίου «χαρακτηριστικό και ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι στον νομό Λασιθίου ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει μόνο 3 καρδιολόγους, ο νομός Χαλκιδικής μόλις 1, ο νομός Λακωνίας 2, οι νομοί Κυκλάδων, Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας και Καρδίτσας από 1, ενώ ολόκληροι οι νομοί Καστοριάς και Καβάλας μόλις από 2. Τα ίδια ισχύει και για όλες τις άλλες ειδικότητες όπως για παράδειγμα αυτή του νευρολόγου που μπορεί ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ να βρει μόνο σε 21 νομούς της χώρας».
Αν λάβει κανείς υπ’ όψη του ότι υπάρχει και το όριο των 200 επισκέψεων, ανά ιατρό και ανά μήνα, είναι προφανές ότι μεγάλα στρώματα του πληθυσμού είναι πλέον ακάλυπτα από ιατρικές υπηρεσίες καθώς όταν βρίσκουν τελικά γιατρό συμβεβλημένο τότε το ραντεβού τους μπορεί να κλειστεί μετά από ένα μήνα.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται ο αριθμός των νομών της χώρας που στερούνται βασικές ειδικότητες, με βάση την επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ και αυτά τα στοιχεία είναι πριν το κύμα αποχωρήσεων των ιατρών
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ  – ΑΡΙΘΜΟΣ ΝΟΜΩΝ ΔΙΧΩΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ 46
ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 50
ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ – ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ 49
ΑΛΛΕΡΓΙΟΛΟΓΙΑ 45
ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑ 50
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑ 36
ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ – ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΙΑ 35
ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΑ 39
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ 9
ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ – ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ 21
ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ 30
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ 49
ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΑ 41
ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ 15
ΟΥΡΟΛΟΓΙΑ 22
ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑ 28
ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ 5
ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ 21
ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ 49
ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ 46
ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑ – ΦΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 17
ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 40
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ 31
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ 35
ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΑ 29

Επιπλέον, σε 6 νομούς (Ηλεία, Αργολίδα, Κέρκυρα, Σάμος, Μυτιλήνη, Κεφαλονιά) και πολλές άλλες περιοχές της χώρας, οι εργαστηριακοί Ιατροί τελούν σε καθεστώς αναστολής πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ. Σαν να μην έφταναν αυτά, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μαζικό κύμα φυγής ιατρών από τον ΕΟΠΥΥ. Τα αριθμητικά δεδομένα είναι αμείλικτα, από τους αρχικά 5500 συμβεβλημένους ιατρούς, τον μήνα Νοέμβριο καταθέσανε δικαιολογητικά ιατρικών επισκέψεων προκειμένου να αμειφτούν μόλις 4041 ιατροί.
63images
Οι γιατροί υποστηρίζουν πως οι αιτίες των μαζικών αποχωρήσεων είναι γνωστές στις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας . Η πολύ χαμηλή ιατρική αμοιβή (6,5 ευρώ καθαρά ανά ασθενή), καθώς επίσης η αμοιβή κάτω του κόστους για πολλές εργαστηριακές εξετάσεις , η πολιτική του “δεν πληρώνω” καθώς είναι γνωστό ότι ο ΕΟΠΥΥ οφείλει μόνο για το 2012, 300 εκ. ευρώ και για τα έτη 2010 και για το 2011 πάνω από 1 δις, είναι δύο από τις βασικές αιτίες για τις μαζικές αποχωρήσεις. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι συμπληρώθηκε 1 έτος από την έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, δεν έχουν αποσταλεί στους ιατρούς οι υπογεγραμμένες συμβάσεις τους, γεγονός που θέτει ερωτήματα σχετικά με την νομιμότητα όσων πληρωμών έχουν ήδη γίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου